Talan sırası Kelebekler Vadisi’ne geldi: Yapılaşmaya açılacak!

Kaz Dağları ve Salda Gölü’ne ilişkin tepkiler sürerken Kelebekler Vadisi de talan edilecek. Mimarlar Odası Muğla Şubesi ve Fethiye Temsilciliği, Kelebekler Vadisi’nin 1. Derece Doğal SİT statüsünün düşürülmesinin bölgede yapılaşmayı başlatacağını belirtti.

Mimarlar Odası Muğla Şubesi ve Fethiye Temsilciliği gerçekleşen bu değişiklilere tepki göstererek basın açıklaması yaptı. Kelebekler Vadisi’nin 1995 yılından 1. Derece Doğal SİT alanı ilan edilerek her türlü yapılaşmaya kapatıldığı belirtilen açıklamada, “Günümüzde vadi tabanında sürmekte olan turizm faaliyetlerinin kaldırılması, alanın kendi doğal flora-fauna ve dengesiyle başbaşa bırakılması gerekirken, çadırlı kamp alanları, bungalov ve günübirlik faaliyetlerin yapılabildiği alanlara izin veren ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ilan edilmişti” denildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2016 yılında yayınladığı “Ekolojik Temelli Bilimsel Rapor” ile Muğla’da bulunan 1. Derece Doğal SİT statülerini 2. ve 3. dereceye düşürdü. O dönem kamuoyunun tepkisiyle ertelenen proje bugün önce Gökova Körfezi sonrasında Okluk Koyu değişikliğiyle başlayan süreç bugün Kelebekler Vadisi ile devam ediyor.

“DOĞAL DENGEYE ZARAR VERECEK”

Raporda geçen ‘nitelikli koruma’ tanımının bir aldatmaca olduğu vurgulanan açıklamada, “Biliyoruz ki bu sözlerin arkasına sığınarak, birçok doğal alan talan edilmekte, sözde ilerleme ve kalkınma hedefleri ile peşkeş çekilmektedir. Kelebekler Vadisi’nde sürdürülecek her çeşit ve ölçekteki turizm faaliyeti, insan konforunu önceleyeceği için oradaki doğal dengeye zarar verecek ve yok edecektir. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, mutlak koruma altına alınması için gerekli pek çok koşula sahip olan bu özel bölge nasıl korunur, insan eliyle yapılan tahribattan nasıl kurtarılır diye plan yapmak yerine, sit derecesini düşürerek ‘bungalov’ gibi tam olarak ne olduğu belli olmayan bir yapılaşma çeşidine izin vermektedir” ifadeleri kullanıldı.

Mimarlar Odası Muğla Şubesi ve Fethiye Temsilciliği, Kelebekler Vadisi’nin turizm faaliyetine açılmasına karşı olduklarını belirterek, konunun takipçisi olacağını duyurdu.

Kaynak ; BirGün Gazetesi/ İzmir

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir