Tabip odalarından kapanma çağrısı;İtalya gibi olabiliriz

Example HTML page

Koronavirüs vakalarındaki patlama nedeniyle yurt genelinde birçok hastane acil ve ameliyatlı dışında yatan hasta kabul etmemeye başladı. İzmir ve Denizli Tabip Odası başkanları toplumsal hareketliliğin yavaşlatılması gerektiğini söylerken İstanbul Tabip Odası ise “İstanbul için acil kapanma” çağrısı yaptı.

BirGün gazetesinden Berkay SAĞOL/Uğur KURNAZ’ın haberine göre;

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) mevsimsel grip ve Covid-19 salgınının birleşmesi ile ortaya çıkacağını açıkladığı “Salgında tsunami” döneminin Ege’de başladığı ifade ediliyor. İstanbul Tabip Odası (İTO) ise İstanbul’un Wuhan’ı geride bıraktığını açıklayarak, 14 güne kadar toplumsal hareketliliğin azaltılması gerektiğini belirterek “İstanbul için acil kapanma zamanı” diye çağrı yaptı.

Covid-19 vakalarındaki patlama nedeniyle yurt genelinde birçok hastanenin acil ve ameliyatlı yatan hastalar dışında hasta kabul etmemeye ve bazılarının da ameliyathanelerini yoğun bakım ünitesine çevirmeye başladığı bildirildi.


KONTROL ALTINA ALINAMIYOR

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, kentteki salgın ile ilgili son dorumu BirGün’e anlattı. Dr. Çamlı, İzmir’de bazı günler 10 bine yakın test yapıldığını belirtirken, günlük bin 500 ila 2 bin arasında da yeni hasta olduğunu söyledi. Mevcut tedbirlerle pandeminin kontrol altına alınamadığını belirten Çamlı, “Toplumsal hareketliliğin yavaşlatılması gerekiyor. Zorunlu alanlar dışında her yer yavaşlatılabilir. Esnaflardan, AVM’lere, okullara kadar birçok yer yeniden değerlendirilmeli ve gerekirse buradaki faaliyetler yavaşlatılmalı. Toplum sağlığını önceleyen politikalara ihtiyaç var. Bu yavaşlamadan ekonomik olarak zarar görecek kişilere ve yapılara sosyal devlet anlayışıyla yardım edilerek ihtiyaçları karşılanmalı” dedi.

İTALYA GİBİ OLABİLİRİZ

Denizli’de de vakalarda çok ciddi bir artış olduğunu ve hastanelerde yer kalmadığını belirten Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay da, “Korucuyu hekimlik alanında sokağa çıkmak gibi kısıtlamaların muhakkak uygulanması lazım. İlk olarak toplumsal hareketliliği azaltmak lazım. Hastaneler şu anda dolmuş durumda. Yoğun bakımlarda doldu. Henüz kış ayına bile tam girmediğimiz dönemde bunları yaşadık. Mevsimsel griple beraber İtalya gibi olabiliriz. Denizli’de günde bin 500 pozitif vaka var. Bazı yurttaşların tedavi şansı bile olmayabilir” diye konuştu.

***


BAŞHEKİM YARDIMCISI GÖREVDEN ALINDI

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Gürbüz Akçay, “Denizli’de iki devlet hastanesi ve tıp fakültesi yoğun bakımları, pandemi servisleri ve acilleri tamamen dolu. Denizli’de hastanelerde yer kalmadı. Acilen sokağa çıkma yasağı ve tedbirler alınmalı” paylaşımı yaptı. Dr. Akçay bu paylaşımın ardından Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcılığı görevinden alındı.

***

ALARM VERİYOR

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel de basına yaptığı açıklamada, kamuoyundan gizlenen verilere ulaştığını iddia etti. İzmir’de 6 Kasım’da yapılan 5 bin 236 testin bin 177’sinin pozitif, 8 Kasım’da yapılan 5 bin 61 testin bin 454’ünün pozitif çıktığını söyledi. Sertel, Covid-19 testine başvuranların yüzde 28.7’sinde hastalık görüldüğünü ve İzmir’in kırmızı alarm verdiğini belirtti.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir