Sera Kadıgil’den Onur Ayı yasakları ve açığa alınan Emine Yahşi hakkında soru önergesi

Example HTML page

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil, LGBTİ+ Onur Ayı kapsamında aktivistler tarafından yapılması planlanan etkinliklere yönelik yasaklamalar ve sokağa çıkan LGBTİ+’lara yönelik polis saldırıları ile İstanbul’da gökkuşağı temalı karne töreni yapıldığı gerekçesiyle açığa alınan öğretmen Emine Yahşi ve okul müdürü Emine Kızıldağ hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

LGBTİ+ Onur Ayı kapsamında birçok ilde yapılması planlanan etkinlikler valilik kararlarıyla yasaklanmış, yasak kararlarına rağmen eylem ve yürüyüş yapma amacıyla sokağa çıkan LGBTİ+’lar ise polis saldırılarına maruz kalmıştı.

Öte yandan, gökkuşağı temalı süslemelerin yer aldığı karne töreni yapıldığı gerekçesiyle, Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından hedef gösterilen Sarıyer Emirgan İlkokulu Müdürü Emine Kızıldağ ve sınıf öğretmeni Emine Yahşi de görevlerinden alınmıştı.

YERLİKAYA VE TEKİN’İN YANITLAMASI İSTEMİYLE SORU ÖNERGESİ

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, Onur Ayı’na ilişkin yasaklamalar ve söz konusu görevden alma kararlarına ilişkin, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle Meclis başkanlığına soru önergesi verdi.

Kadıgil, Bakan Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle verdiği Onur Ayı’na ilişkin soru önergesinde, haziran ayı içinde alınan yasak kararları ve yaşanan polis saldırılarına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

11. ODTÜ Onur Yürüyüşü düzenlemek için ODTÜ’de bir araya gelen öğrenciler, yürüyüş başlamadan kampüsü ablukaya alan polislerin orantısız güçle müdahalesi ile karşılaşmıştır. Polisin kütüphane içerisine girerek de gözaltı işlemi yaptığı görülmüştür.

İstanbul Valisi Davut Gül yürüyüş ve etkinliklere izin verilmeyeceğini belirtip ‘İzinsiz gösteri yapanlara müsaade edilmeyecektir’ demiş, Eskişehir’de 30 gün, İzmir ve Aydın’da ise 3 gün süreyle gösteriler yasaklanmıştır.

İstanbul’da bu pazar günü, LGBTİ+ Onur Ayı etkinlikleri kapsamında Şişli’de ve Beyoğlu’nda bazı sokaklarda toplanmak isteyenlere polis şiddet kullanarak müdahale etmiş ve en az 10 kişinin gözaltına alındığı kamuoyuna yansımıştır.

ANAYASA’NIN 34. MADDESİNE İŞARET ETTİ

Anayasa’nın 34. maddesinde düzenlenen “Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı’ uyarınca ‘Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.’ Ancak, LGBTİ+ Onur Ayı kapsamında planlanan etkinlikler; Anayasal hakkın ihlali neticesinde müdahale ile sonlandırılmaktadır.

Öte yandan; 15 Haziran tarihinde Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından düzenleneceği duyurulan ‘Güncel gelişmeler ışığında toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesi ve LGBTİ+’lar’ başlıklı söyleşi hedef gösterilmiş, homofobik grup etkinlik saatinde etkinliğin gerçekleşeceği merkez önünde bir araya gelmiştir. Aynı şekilde İzmir Barosu tarafından Onur Haftası kapsamında 17 Haziran’da düzenlenen Onur Kahvaltısı’na saldırıda bulunulmuş, etkinlik esnasında saldırgan grup basın açıklaması yapmış, basın açıklaması sonrası dağılmayan grup tekbir getirerek kahvaltıya gelenleri tehdit etmiştir.

‘SOYLU’NUN TUTUMU SİZİN DÖNEMİNİZDE DEVAM EDECEK Mİ?’

Sera Kadıgil, Ali Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:

  1. Etkinliklere orantısız güç ile müdahalelerde bulunan kamu görevlileri ve Anayasayı ihlal ederek etkinliklerin yasaklanması kararını veren valiler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılacak mıdır?
  2. LGBTİ+lar’ı hedef gösteren ve açıkça tehdit ederek etkinliklerde güvenlik riski doğuran gruplara neden müdahale edilmemektedir?
  3. Etkinlikler kapsamında kaç kişi gözaltına alınmıştır? Gözaltına alınanlardan kaçı silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını kullanmak isteyen; kaçı Onur ayı etkinliklerini provake etmek, güvenlik tehdit oluşturmak ve nefret söylemlerinde bulunmak için alanlarda bulunan homofobik gruptan kişilerdir?
  4. Selefiniz Süleyman Soylu döneminde LGBTİ+’lara yönelik saldırılara ilişkin verdiğimiz soru önergelerine “Her türlü ayrımcılığa karşı İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine taraf olan ve bunu Anayasamızdaki eşitlik ilkesi ile muhafaza eden Ülkemiz nefret suçlarına karşı gerekli hassasiyeti göstermektedir” ifadeleriyle verilen ve fakat gereğini yapmayan tutum sizin döneminizde de devam edecek midir? LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılık ve nefret suçlarıyla sadece önerge yanıtlarında mı ‘gerekli hassasiyet’ gösterilecektir?

‘GÖKKUŞAĞI RENKLERİ HANGİ KANUNUN HANGİ MADDESİNE GÖRE SUÇ?’

Sera Kadıgil, Emine Yahşi ve Emine Kızıldağ’ın açığa alınmasına ilişkin, Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede ise şu soruları yöneltti:

  1. 20 yıllık Emine öğretmenin ve okul müdürünün görevden alınmasının makul ve hukuki gerekçesi nedir?
  2. Gökkuşağı renkleri hangi kanunun hangi maddesine göre suç teşkil etmektedir ve hangi kanunla yasaklanmıştır?
  3. Bakanlığınıza bağlı olarak görev yapan bir öğretmen ve müdürü hedef göstererek mesnetsiz iddialarda bulunan, görevden alınması için talimat veren ismi açık ve kapalı troll hesapları hakkında herhangi bir suç duyurusunda bulunacak mısınız?
Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir