Sera Kadıgil, tarikat kursunda yatılı kalan çocuğun ölü bulunmasını sordu

Example HTML page

TİP Sözcüsü Kadıgil, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı’na ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı’na Menzil Tarikatı’nın kursunda yatılı kalan çocuğun, asılı halde ölü bulunmasını sordu.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil, Şanlıurfa’da Menzil Tarikatı’nın denetiminde olduğu belirtilen bir Kuran kursunda yatılı kalan A.D. isimli 12 yaşındaki çocuğun, asılı halde ölü bulunmasına ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Öztaş Göktaş’ın ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

TİP Sözcüsü Kadıgil, Şanlıurfa’da resmi izni bulunmayan ve Menzil Tarikatı’na bağlı Semerkand Vakfı’nın denetiminde kurulduğu iddia edilen bir Kuran kursunda yatılı eğitim gören 12 yaşındaki A.D. isimli çocuğun, kursun yan tarafında bulunan ahırda asılı halde ölü bulunmasını Meclis gündemine taşıdı.

A.D.’nin arkadaşlarının ve kursun bulunduğu Beşat Mahallesi muhtarının “Bu hayata alışamadı” şeklindeki ifadelerini de hatırlatan Kadıgil, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Öztaş Göktaş’a şu soruları yöneltti:

‘SORUŞTURMAYI GEREĞİ GİBİ YÖNETMEYEN GÖREVLİLER HAKKINDA BİR SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK MI?

  1. 12 yaşındaki A.D.’nin bir yıla yakın bir zamandır Kuran kursunda kaldığı ve burada kalmak istemediğini defalarca söylemesine karşın zorlandığı iddiası Bakanlığınız tarafından araştırılacak mıdır?
  • Herhangi bir resmiyeti bulunmadığı iddia edilen medresede hangi eğitimler verilmektedir? Bu eğitimleri veren kişilerin Diyanet’e bağlı olmadıkları iddiası doğru mudur?
  • Söz konusu yapıda kaç çocuk sözde eğitim görmektedir? Bu çocukların kaçı yatılı olarak kalmaktadır?
  • Yaşanan olayın ardından sözde eğitim alan çocuklar Bakanlığınız tarafından koruma altına alınıp herhangi bir devlet kurumuna yerleştirilmiş midir?
  • Medresede daha önce ölüm ve istismar vakası yaşanmış mıdır?

‘SÖZ KONUSU KURAN KURSU KAÇAK OLMASINA RAĞMEN FAAL DURUMDA OLMASININ SORUMLULARI KİMLERDİR?’

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil’in Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a yönelttiği sorular ise şu şekilde:

1. Söz konusu yapının AKP’li Eyyübiye Belediyesi tarafından Beşat Mahallesi Mezarlığı içinde yer alan bir alanda inşa edildiği ve medresenin 29 Eylül 2018 tarihinde yapılan açılışına Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci’nin yanı sıra, AKP Urfa eski Milletvekili Halil Özcan katıldığı bilinirken, açılışta “medrese, Kur’an kursu, taziye evi ve çok amaçlı salon” olarak tanıtılmasına karşın nasıl Menzil tarikatına devredilmiştir? Yapının hukuki statüsü nedir?

2- Söz konusu kuran kursunun denetimleri hangi tarihlerde yapılmıştır?  Denetim bulguları nedir? Kaçak olmasına rağmen faal durumda olmasının nedeni nedir? Sorumluları kimlerdir?

3- Kaçak olarak işletilmesine göz yuman kamu görevlileri hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

4- Kuran kursunun yöneticileri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

5- A.D. kaybolduğu iddiasının ardından medresenin 5 metre yanında bulunan ahırda asılı halde üç gün sonra bulunmuş olmasına karşın neden ilk olarak kaldığı yerin çevresi aranmamıştır? Soruşturmayı gereği gibi yürütmeyen kamu personelleri hakkında herhangi bir suç duyurusu yapılacak mıdır?

6- Türkiye genelinde tarikat ve cemaatlere bağlı kaç kuran kursu bulunmaktadır? Bu kurslarda kaç çocuk “eğitim” görmektedir?

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir