Sera Kadıgil: Afetin felakete dönüşmesine sebep olan kaç kamu görevlisi istifa etti?

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma ve on binlerce can kabına neden olan depremlerin üzerinden bir ayı aşkın zaman geçmesine rağmen, deprem bölgesindeki temel ihtiyaçların hâlâ giderilememesini ve deprem sonrası yaşanan gelişmeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlandırılması talebiyle soru önergesi hazırlayan Kadıgil, “Afetin felakete dönüşmesine sebep olan kaç kamu görevlisi istifa etmiştir?” diye sordu.

Kadıgil, soru önergesinde ayrıca depremin ardından yaşanan ve Türkiye gündemini sarsan skandalları hatırlattı.

‘DEPREM SONRASINI KAPSAYAN BİRÇOK SORU HALA YANIT BEKLİYOR’

Depremin ilk 48 saatlik bölümünde devlet kurumlarının ve AFAD’ın gerekli çalışmaları başlatma konusunda eksik kaldığına dikkat çeken Sera Kadıgil, şu ifadeleri kullandı:

“Depremin ilk 48 saatinde müdahalede bulunmayan devlet kurumlarının işlevsizliği, AFAD ekiplerinin yeterli sayıda ve materyalle enkaz bölgelerinde bulunmamasının nedenleri, Kızılay’ın ihtiyacı karşılamak yerine çadır ticaretinde bulunması, askerin bölgeye geç gönderilmesi, gönüllülerin havaalanlarında bekletilmesi ve birçok soru hala gündemdeki yerini korurken, deprem sonrasını kapsayan birçok yeni soru da hala yanıt beklemektedir”

TİP Sözcüsü Kadıgil, Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:

1. Depremlerin ardından açıklanan resmi rakamlara göre 45 binin üzerinde can kaybı yaşanırken hala kimliği tespit edilemeyen ve çeşitli nedenlerle kayıtlara girmeyenler ve kayıplar bulunmaktadır.  Bugüne dek resmi makamlara yapılan kayıp başvurusu sayısı nedir? Kayıpların kaçı kadın kaçı erkek kaçı çocuktur?

2. Depremlerde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili soruşturmalarda 93’ü müteahhit, 123’ü yapı sorumlusu, 13’ü yapı sahibi ve 18’i binada değişiklik yapan olmak üzere 247 şüpheli tutuklanmış, 78’i müteahhit, 177’si yapı sorumlusu, 37’si yapı sahibi ve 30’u binada değişiklik yapan olmak üzere 322 zanlı hakkında da adli kontrole hükmedilmiştir. Yıkılan binalar nedeniyle soruşturma başlatılan kamu görevlisi sayısı nedir?

3. Deprem bölgesi için yapılan 53 ihalenin bedeli 47,6 milyar TL’ye ulaşmıştır, öte yandan çok sayıda televizyon kanalının ortak yayınında düzenlenen yardım kampanyası sonunda 115 milyar 146 milyon 528 bin TL bağış toplanmışken hala depremzedelerin çadır, temiz su ve gıda erişiminin sağlanamamış olmasının sebebi nedir?  Toplanan yardım paralarının nerelere ne şekilde harcanacağı kamuoyuna açıklanacak mıdır? Acil ihtiyaçların karşılanması için ne yapmaktasınız?

4. Depremzedelerin bugün dahi en büyük ihtiyacının çadır olmasında sorumluluğu bulunan “ticaret erbabı kaç kamu görevlisi”, kaç bakan, bürokrat hakkında soruşturma başlatılmıştır?

5. Birçok otel ve pansiyonun boş olduğu bilinmesine karşın; öğrencilerin yüz yüze eğitim ve öğrenim hakkının elinden alınması ile başlayan süreçte boşaltılan KYK yurtlarının yalnızca yüzde 18,8’inde depremzedelerin konakladığı açıklanmıştır. KYK yurtlarından öğrencilerin tahliye edilmesine ve tüm ülkedeki eğitimin olumsuz olarak etkilenmesine karşın; depremzedeler neden tarikat ve cemaatlerin evlerinde ya da yurtlarında barınmak zorunda bırakılmaktadır?

6. Depremin üzerinden geçen süreye rağmen depremzedelerin sağlık hizmetlerine erişimi konusunda büyük sıkıntılar yaşanmaktadır.  Temiz su ve kanalizasyon sorunun çözülememiş olması bölgede pek çok salgın hastalık riskini de beraberinde getirmektedir.  Depremzedeler arasında dizanteri, kolera, tifo gibi hastalıkların görüldüğü iddiaları pek çok sağlık kuruluşu tarafından dile getirilirken bit ve uyuz vakalarının yaygınlaştığı bilinmektedir. Saldın hastalıklar konusunda aldığınız önlemler nelerdir?

7. Deprem nedeniyle kaç kişi engelli kalmıştır? Bunlardan kaçı kadın, kaçı erkek kaçı çocuktur? Engelli bireylerin özel durumları gereğince sahip olduğu haklar konusunda hukuki ve sosyal danışmanlık verilmiş midir?

8. Yıkılan adliye binaları, karakollar, hastaneler ve baroların güvenli bölgelerde faaliyete geçebilmeleri sağlanmış mıdır? 6284 sayılı kanun kapsamında kadınların talep ettiği koruma ve tedbir kararlarının sağlanabilmesi için gerekli personel ve hakim görevlendirilmiş midir? Kalabalık çadırlara sığınan ya da cinsel saldırılara karşı güvenliğini sağlamaya çalışma kaygısı ile depremden bu yana geceleri uyuyamayan birçok depremzede kadın vardır. Kadınların kaldığı çadırlara, kadınların ihtiyaçlarının tespitinin sağlanması ve giderilmesi için herhangi bir çalışma yürütülmüş müdür? Şiddet mağduru depremzede kadınların güvenliklerinin sağlanabilmesi için başvuracakları mekanizmalar kurulabilmiş midir?

9. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun raporuna göre afet bölgesinde bulunan 226 bin hamile kadın bulunmaktadır. Hamile kadınların özel ihtiyaçları karşılanmıştır?

10. Deprem nedeniyle her iki ebeveynini kaybetmiş kaç çocuk bulunmaktadır? Çocukların kaçı tarikat ve cemaatlerin elindedir? Deprem olduğu günden bu yana deprem bölgesinde bulunana 11 ilden, iller bazında, devlet korumasına alınan kaç çocuk vardır?

11. Deprem bölgelerinde bireysel silahlanmış kişilerin ve hatta kolluk kuvvetlerinin “güvenliği sağlamak ve yağmayı önlemeye yönelik” faaliyetleri ile toplam kaç kişi yaralanmıştır? Hukuka aykırı hareket eden kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Yakalanan ve adalete teslim edilen hırsız ve yağmacılardan kaçı Türk vatandaşıdır?

12. Felaket sonrasında başlatılan enkaz kaldırma işlemleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve AFAD koordinasyonunda ilgili Valilikler tarafından gerçekleştirilirken ne kadar enkazın hangi alanlarda ne şekilde ve nasıl bertaraf edileceği hakkında herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Enkaz kaldırma çalışmaları sırasından ortaya çıkan asbestin zararları ve yaratacağı sağlık problemlerine ilişkin pek çok uzmanın açıklaması bulunurken bölgede asbest uzmanlarının görevlendirilip görevlendirilmediği de bilinmemektedir. Enkaz kaldırılma çalışmalarıyla ilgili herhangi bir yol haritanız mevcut mudur?

13. Afetin felakete dönüşmesine sebep olan kaç kamu görevlisi istifa etmiştir?

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir