RESİMLERE HAYAT VEREN EYÜP’LÜ FOTO METİN 60’INCI YILINI DOSTLARI İLE KUTLADI

Example HTML page

Sunumunu İnan Çeliker’in yaptığı; Bundan 60 yıl önce fotoğrafçılık mesleğine başlayan deklanşörün ardında resimlere hayat vererek ölümsüzleştiren, Eyüplü Foto Metin 60’ıncı yılını CRR Cemal Reşit Rey Konser salonunda oğlu Şener Türkmenoğlu, İş ve Siyaset Kadını Emel Bilenoğlu’nun girişim ve çabalarıyla düzenlenen gecede dostlarıyla birlikte kutladılar.

Katkılarından dolayı İBB Genel Sekreteri Mahir Polat’a, İş ve Siyaset Kadını Emel Bilenoğlu’na, Murat Özkabaş’a plaket verildiği geceye İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Eyüpsultan Kaymakamı İhsan Kara mesaj göndererek Foto Metin’in meslek hayatında 60 yılını kutladı.

Deklanşörün ardında 60 yıl Foto metin gecesine CHP 2019 Eyüpsultan Belediye Başkanı adayı Emel Bilenoğlu’nun yanın sıra önceki dönem Eyüpsultan Belediye Başkanı Av. Remzi Aydın, Demokrat Parti Eyüpsultan İlçe Başkanı Faysal Korkmaz, İYİ Parti Eyüpsultan İlçe Başkanı Mehmet Hulusi Sıvacı, CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi Ramazan Güven ve Nilgün Çelik Esentepe, CHP Eyüpsultan İlçe Başkan Yardımcıları Berk Ataker, Hakan Turşak ve Hakan Akşit, İş ve Siyaset İnsanı Cahit Ataker, İş İnsanı Murat Özkabaş Önceki Dönem Eyüpsultan Kulüpler Birliği Başkanı Murat Çelik, Egemen Kadın Derneği Başkanı Ayla Eren, Rami Cuma Mahallesi Muhtarı Gürol Birkardeşler, Rami Yeni Mahalle Muhtarı İrfan Önder, Önceki dönem Eyüpsultan Kızılay Şube Başkanı ve yazar Hakan Nergis, olmak üzere çok sayıda İş ve Siyaset İnsanı, STK yöneticileri ve Eyüplü katıldı.

”OĞUL ŞENER TÜRKMENOĞLU’NUN ANLATIMIYLA METİN TÜRKMENOLU”

Değerli dostlar, sevgili canlar, kıymetli Eyüplüler hepiniz buraya gelerek bizleri onurlandırdınız her şeyden önce bir 60. Yıllık emeğe saygı duyup da buraya geldiğiniz için hepinize ayrı, ayrı teşekkür ederim. Şimdi hikayemiz aslında iki sene önce başladı. Sevgili babam bir hastalık geçirdi biliyorsunuz. Bu hastalık sonrası benim bir karar vermem gerekiyordu, Eyüp de bunun canlı tarihi bir kanıtı vardı Foto Münir bu gün sadece fotoğrafların arkasında ki damgalarda kaldı foto Münir, belki de birkaç kuşak sonra kimse hatırlamayacak. Ben Babamın da böyle olmaması için ne yapabilirim diye düşünmeye başladım düşündüm. Belki bir çoğunuz da biliyorsunuz ki geri dönüp baktığınızda Eyüp tarihi için çok insanı, çok değeri, çok anıyı, çok şeyi yaşatmaya çalışmış bir kardeşinizim. Bunları yaparken de içinde oldum bu 60 yıllık hikayenin tam 40. Yılında olan bir kişi olarak o mesleğin aynı zamanda çırağı olarak benim bunu yapmam için bir şeyler yapmam gerekiyordu.

 Yaklaşık 1.5 Yıldır da çalışmalara başladım.

Dükkanımızla da ilgili bir tasarruf bir yerden başladı. Şöyle söyleyeyim benim yürüttüğüm bütün çabalarda tabi ki evlat olarak bir vefa göstermem var ama inanın bu en az kısmı Ben içinde olduğum 60 yıllık tarihin için de olmak lazım, babamın Eyüp e bıraktıklarının o değerlerin zamanla farkında olacak insanlar.  Ben o tarihin içinde olan biri olarak anlıyorum inanın.

Sadece fotoğraf olarak bakmayın olaya oldu mu?

Aslında çok önemli görsel tarih bir değer bırakmış babam.

Ben şu an o tarihin içine girerken yaşıyorum. Zaten bunun bir kısmınıda Eyüp kamuoyuna sunmaya çalışıyorum.

Ben ailem ve sahsım adına hepinize geldiğiniz için çok teşekkür ediyorum dedi.

Türkmenoğlu konuşmasına şu ifadelerle devam etti:

Aslında konuşulacak çok şey var ama duygulandım kusura bakmayın emeği geçenlere, katkı sunanlara teşekkürüm olacak.

Bu gecenin bütün güzelliklerini iki tane yarım kalmış üzüntümü sizlerle paylaşmak istiyorum.

‘’FOTO METİNİN HAYATI KİTABI’’

Bir tanesi babamın hayatını ben yaklaşık beş yıldır uğraştım yazdım bu benim 7’nci kitabım olacaktı. Bu akşam onun bu mutlu gecesinde sunmak burada hepinize hediye etmek bütün planlarımızdı. Ama yetiştiremedik inşallah bu kitap çıktığında o anılardan hepinize ulaştıracağımızın sözünü veriyoruz.

‘’FOTO METİN MÜZESİ’’

Burada müze için de bir şeyler söylemek istiyorum.

Bu müze çok önemli bir hayaldi benim için. Burada ki Foto Metin mesleki olarak onun bir parçasıydı. Eyüp’te ki tek fotğrafçı benim babam değildi tabi ki. Ben aslın da Eyüp’te ki fotoğrafçılık tarihini o müzede yaşamasını çok arzu ettim, babamla birlikte biraz yavaş gidiyor. Kolay değil bu gibi şeyleri başarmak gerekli destekleri veriyorlar. İnşallah bir anı olarak bir fotoğrafçılık tarihi olarak Eyüp’e bu müzeyi kazandırmayı planlıyoruz.

Şimdi bu gibi organizasyonlarda biliyorsunuz insan kendisi çok güçlü olmayınca doğal olarak o desteklere, o elinden tutmalara ve yardımlara, fikirlere her şeye ihtiyacı oluyor.

Her projede olduğu gibi bu kapsamlı büyük bir projeydi. Bir yılda ancak bu noktaya getirebildik.

Katkı sunan çok değerli dostlarımız, arkadaşlarımız oldu. Onları buradan hatırlamadan geçmek istemiyorum.

Öncelikle değerli arkadaşım İnan Çeliker’e bu güzel sunumu için çok teşekkür ediyorum.

Her zaman her kitabım da yanımda olduğu için ‘’ yazar arkadaşım Hüseyin Irmak’a çok teşekkür ediyorum.

Yavuz Pınarbaşı, Tunahan Pınarbaşı o kitaba katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum.

Gültekin Yüksel’e teşekkür ediyorum.

Tuncay Şen’e Çok teşekkür ediyorum.

Müze Sergi işlerinden Deniz Koç’a Rahatsızlıklarından dolayı bugün buraya gelemediler. Müzemizin projesini hazırladı hem bu gün burada ki görselleri hazırladı ekibine ve kendisine çok teşekkür ediyorum.

Biraz sonra çok güzel bir konser izleyeceğiz inan bunu ben çok istedim çok ısrar ettim buda sağ olsunlar kırmadılar kabul gördü değerli İBB Kent okestrası güzel bir konser sunacak bizlere başta şefine, değerli saz sanatçılarına ve solistlerine huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)çalışanlarına, İBB Kültür Varlıklarına, aynı zamanda dostum olan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’a ve tüm emeği geçenlere huzurunuzda çok teşekkür ediyorum.

16 Milyonun Başkanı Ekrem İmamoğlu’na da buradan teşekkür etmem gerekiyor. Bir gün Ayla Eren ablaya gelmiş idi sağ olsun ziyarete orada Emel Bilenoğlu Başkanla konuyu açtığımız da bu konunun mutlaka desteklenmek gerektiğini söylediği günden beri de işte buyurun geldiğimiz nokta ortada huzurlarınızda kendisine çok teşekkür ediyorum.

Son bir teşekkürüm de sayın Emel Bilenoğlu’na.

Bir çoğunuz bilir ama babamın bir misyonunu elimden geldiğince sürdürmeye çalışıyorum. Her ne kadar bir taraflara çekilmeye çalışılsa da biz babamızdan aldığımız üslupla devam ediyoruz. Babamın Eyüp’de ki en büyük özelliklerinden biri öyle derler partiler üstü. Babama bütün siyasi kapılar açıktır. Hepsine aynı eşitlikte, uzaklıkta ve yakınlıktadır. Hepsine girer çıkar ama hiçbir zaman birinin içinde olmamıştır. Ben de bunu elimden geldiğince sürdürmeye çalışıyorum Hele, hele konu Eyüpsultansa.

Buradan bir teşekkürü de Murat Özkabaş’a yapmak istiyorum hiçbir zaman bizi yalnız bırakmadı huzurlarınızda kendisine çok teşekkür ediyorum.

Yaklaşık 8-10 yıllık bir dostluğumuz oldu Emel Bilenoğlu arkadaşımla her zaman dostluğunu bizden esirgemedi her zaman yanımızda oldu. Özellikle de bu konuda bu gün bu müzeyi biz yapabiliyorsak ki biz vaz geçiyorduk kapatmayı düşünüyorduk bizi cesaretlendirdi, destekledi, umut verdi. İşin arkasında durdu. Bu gün bu gece ve oluşacak müze dahil katkısı çok büyük huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum.

Hepinize de bizim bu güzel gecede yanımızda olduğunuz için çok teşekkür ederim dedi.  

”METİN TÜRKMENOĞLU’NUN TEŞEKKÜR KONUŞMASI”

Kısa bir teşekkür konuşması yapan deklanşörün arkasından resimlere hayat veren anı ölümsüzleştiren üstadımız Metin Türkmenoğlu şu ifadelere yer verdi;

DEKLANŞÖRÜN ARKASINDA 60. YILINI GERİDE BIRAKAN FOTO METİN KUTLAMAYA GELEN DOSTLARININ RESMİNİ ÖLÜMSÜZLEŞTİRDİ…

Sayın Başkanım sevgili misafirler Eyüp Lisesinden arkadaşlarım ve değerli muhabir arkadaşlarım sevgili dostlar hepinizi bir arada görmekten mutluluk ve kıvanç duydum. 60’ıncı yılımda yanımda olduğunuz için hepinize çok teşekkür ederim.

58.Yıldır kahrımı çeken sevgili eşime ve sevgili oğlum Şener Türkmenoğlu’na üstün çabaları ve katkılarından dolayı çok teşekkür ederim.

Sevgili Kardeşim Emel Bilenoğlu’na da yapmış olduğu katkılardan dolayı kendisine çok teşekkür ederim ifadesinde bulundu.

‘’İMAMOĞLU FOTO METİN’İN 60 YILINI KUTLADI’’

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu işlerinin yoğunluğu ve önceden belirlenmiş çalışmalarından dolayı katılamadığı Deklanşörün ardında 60. Yıl kutlamalarına mesaj göndererek kutladı.

İmamoğlu göndermiş olduğu mesajında şu ifadelere yer verdi:

Sevgili Hemşehrilerim;

Yoğun programım nedeniyle bu özel gecede sizlerle bir arada olamamanın üzüntüsünü yaşıyorum.

Tam 60 yıldır, birbirinden değerli fotoğraf kareleriyle Eyüpsultan’ın ve İstanbul’un belleğini tarihe kaydeden duayen fotoğrafçı Sayın Metin Türkmenoğlu’na 16 milyon İstanbullu hemşehrimiz adına teşekkür ediyorum.

Bu düşüncelerle Sayın Türkmenoğlu’na ve tüm değerli konuklara en sıcak selam ve sevgilerimi gönderiyorum dedi.

”EMEL BİLENOĞLUNUN ANLATIMINDA METİN TÜRKMENOĞLU”

Plaketini almak için sahneye davet edilen İş ve Siyaset Kadını Emel Bilenoğlu yapmış olduğu teşekkür konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

Emel Bilenoğlu plaketini Metin Tükmenoğlu’ndan aldı. Tören anında duygu dolu anlar yaşandı.

Bundan 8 yıl önce kaymakamlığın önün de bir resmi törende Metin abi ile tanıştık. Fotoğraf çekinecektik söyle sol omzuma bir el dokundu ve arkasından beyaz bir zarf uzattı bana içinden fotoğraflarım çıktı.

Ben önce onu yerel gazeteci yada herhangi bir Fotoğrafçı zannettim ama ondan sonraki süreçte biz metin abiyle Eyüp’ün tüm sokaklarının, tüm güzelliklerine vakıf olduk. Biz Şener beyle sonrasında tanıştık Erol Kutval abi beni ona götürmüştü.

O zamanlar pek sevmemişti beni ilk başlarda daha sonra böyle kanlarımız kaynadı birbirine sağ olsunlar Tükmenoğlu ailesi bana bir semte ait olmanın, yada bir semte sevdalı olmanın ne demek olduğunu öğrettiler.

Öyle çok kolay olmadı.

Şu yanımda olduğunu gördüğünüz arkadaş üzerinde susam dahi bulunmayan ‘’Eyüp halkasını’’ öyle bir anlatır ki siz hala ‘’Rıza pastanesini’’ açık zannedersiniz.

Nasıl bir sevda bu!

İki lafından biri acı bademin aslında Eyüp’ün işi olduğudur asla kimseye kaptırmaz.

Derki acı badem ilk Eyüp’te yapıldı.

Daha sonra İstanbul’a dağıldı.

Curus yolunu anlatır size zannedersiniz ki Sultan Murat zamanında 4-5 defa geçti oradan. Öyle içten, öyle her taşını, her santimetresini anlatır.

Eyüpsultan da yıkılan bir evin kapı tokmağından bahseder zannedersiniz ki bir arkadaşını kaybetmiş ondan bahsediyor.

Öylesine değerlidir.

O yüzden bu insanlarla ben daha sonrasında Eyüpsultan’a yerleşen ama Eyüpsultan’a aşık biri oldum.

Bu nedenle asıl ben size teşekkür ederim.

Bana kazandırdığınız bu değerlerden dolayı.

Sadece onunla değil, biz Şener beyle tanıştığımız da Erol abiyle, Şener abiyle birlikte daha birçok kişiyi aldım hayatıma.

Kısaca bahsetmek istiyorum.

Canım her sıkıldığında huzur bulduğum Seher abla var mesela Ümmü-Sina tekkesinde.

Çok kıymetti benim için.

Sonra boyuna bakmayın içinde koç kocaman yürek taşıyan bütün Eyüpsultan’ı seven hepimize yetecek kadar sevgiyi barındıran çok kıymetli Ayla ablam var mesela.

Burada mı bilmem ama Cumartesi günleri pişirdiği ve benim hiçbir türlü yetişemediğim işkembe çorbasını yiyemedim diye tencereyi kaptığı gibi Fulden’le birlikte evimin kapısına gelen İbrahim abi var İbrahim Derici.

Çok kıymetli benim için.

Dostluk arkadaşlık ve Eyüplü olmanın nasıl bir şey olduğunu öğrettiler bana.

Benim göçebe bir hayatım oldu. Memur çocuğuyum ben ama onlar sayesinde Eyüplü oldum ve Eyüp de yaşıyorum, Eyüp de uyuyor, Eyüp de uyanıyorum.

Ve bir gün sonsuz uykuma daldığımda da Eyüp de olmak istiyorum.

Evet siyaset üstüsünüz, gerçekten de öylesiniz herkesi kucaklıyorsunuz ama  ben de bu gün maalesef aramızda bulunamayan iki güzel yürekli insan için iki çiçek taktım yakama bu güzel insanlar için izniniz olursa şiir okumak istiyorum.

Ela bir günde geleceğim İstanbul’a

İstanbul darmadağın olacak

Saçlarım darmadağın

Her şey darmadağın

Üzülme gülüm toparlanacağız

Birlikte ayağa kalkacağız

Yürüyeceğiz be gülüm

Hem de çelikten toprağını dele, dele hayatın

Bu iki çiçek iki yürekli güzel insan Benim canım Başkanım Ekrem İmamoğlu, biride İstanbul’un Cananı için.

Onlarda bu gün burada olmak istediler ama ne yazık ki olamadılar. Buradan İstanbul’un Canan’ı ve Ekrem İmamoğlu Başkanımıza selam olsun dedi.

Sözlerinin devamında Bilenolğlu: Ben hazır buradayken yardımcı olayım size İBB Genel Sekreter Yardımcımız Mahir Polat işlerinin yoğunluğu nedeniyle bu gün buraya katılamadı, izninizle Ahmet Bey ve Hülya hanımı i sahneye çağırıyorum onlar bizimle birlikte olacak.

İBB Genel Sekreteri Mahir Polat’ın Plaketi iletilmek üzere Ahmet Bey ve Hülya Hanıma verildi.

Murat Özkabaş’ın plaketini Şener Türkmenoğlu verdi.

Deklanşörün ardında 60 Yıl Foto kutlama etkinliği İBB Kent orkestrasının muhteşem konseriyle sona erdi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir