Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve Hülya Kılınç tutuklandı

Odatv’de yayınlanan haber nedeniyle gözaltına alınan Barış Terkoğlu ile Hülya Kılınç, çıkarıldıkları nöbetçi sulh ceza hakimliğince, MİT mensuplarına ait bilgileri yayınladıkları gerekçesiyle tutuklandı

Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltı kararının, hayatını kaybeden MİT mensubu ile ilgili haberden dolayı olduğu öğrenildi. Barış Terkoğlu gözaltı kararının ardından Vatan Caddesindeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube’ye götürüldü.Güvenlik Şubeden verilen bilgiye göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz’ın sözlü talimatı ile söz konusu haber nedeniyle Terkoğlu hakkında gözaltı kararı uygulandı.

Ayrıca Barış Terkoğlu’nun ifadesi, Emniyet Müdürlüğünde direkt Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz tarafından Çağlayan Adliyesi’nde de alınabileceği aktarıldı. Savcılığın sözlü talimatı, “mevcutlu getirilmesi” yönünde olduğu öğrenildi. İfadeleri alınan Terkeoğlu ve Kılınç’ın tutuklama talebi ile mahkemeye sevk edildiği bildirildi.

Terkoğlu ve Kılınç MİT mensuplarına ait bilgileri yayınladıkları gerekçesiyle mahkeme tarafından tutuklandı.

ADLİYE’YE GÖTÜRÜLDÜ

Barış Terkoğlu’nun avukatı Serkan Günel, Terkeoğlu’nun ifadesi alınmak üzere Çağlayan Adliyesine götürüldüğünü bildirdi. Günel sosyal medya hesabından “Barış Terkoğlu İfadesi alınmak üzere Çağlayan Adliyesine getirildi.” ifadelerini kullandı.

HABERİ YAZAN MUHABİR DE GÖZALTINA ALINDI

‘Sessiz, sedasız ve törensiz defnedilen Libya şehidi MİT mensubunun cenaze görüntülerine Odatv ulaştı’ başlıklı haber nedeniyle Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu’nun ardından haberi yazan muhabir Hülya Kılınç’ da gözaltına alındı.

Odatv Kılınç’ın Manisa’dan İstanbul’a getirileceğini duyurdu.

Barış Terkoğlu’nun avukatı Serkan Günel, saat 16:20’de yaptığı bilgilendirmede şu ifadeleri kullandı:

“Barış Terkoğlu’nun gözaltı sürecinde 12. Saate girdik halen Hüseyin Ersöz ve Yiğit Akalın ile Emniyet Müdürlüğünde bekliyoruz. Ne Barış Terkoğlu hakkındaki suçlama maddesini öğrenebildik ne de gözaltı kararını görebildik!”

Barış Terkoğlu’nun avukatlarından Hüseyin Ersöz ise “Barış Terkoğlu 13 saattir gözaltında. Bu süre zarfında neyle suçlandığı, gözaltı süresi, ifadesinin ne zaman alınacağı gibi tüm sorular cevapsız. Soruları cevaplandıracak muhatap da yok. Bilinmezler içinde beklemeye devam ediyoruz” dedi.

Barış Terkoğlu’na isnad edilen suçlamalar ise şöyle:

-İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri elde etmek (2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu 27/1)

-İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgelerin ele geçirilmesine sebebiyet vermek (2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu 27/2)

-İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek (2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu 27/3-1)

***

CHP’li Eren Erdem Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Oda TV muhabiri ve aynı zamanda Manisa İl Başkan yardımcımızın kızı Hülya Kılıç an itibariyle yaşadığı Manisa’da İstanbul’a götürülmek üzere göz altına alındı” ifadelerini kullandı.

HABERİ ÖNCESİNDE MİLLETVEKİLİ DUYURMUŞTU

Hayatını kaybeden MİT görevlisi ile ilgili haber Odatv’den tam bir hafta önce bir milletvekili tarafından Meclis’te duyurulmuştu.

İYİ Parti Milletvekili Ümit Özdağ, Meclis’te yaptığı açıklamada Libya’da iki MİT mensubunun öldüğünü duyurmuş, isimleri ise açık şekilde dile getirmişti.

Özdağ, “Neden gizliyorsunuz? Libya’daki iç savaşa katılmanızın Türk halkı tarafından kabul edilmediğini görerek, şehit haberlerinin gelmesine halkın tepki vereceğini düşünerek mi şehit haberlerini gizliyorsunuz? Bu haberi gündeme taşıyan Yeniçağ gazetesinden iki gazetecinin Murat Ağırel ve Batuhan Çolak’ın sosyal medya hesaplarını ele geçiriyorsunuz. Yaptığınız hiçbir şeyin makul bir izahı yok” demişti.

Barış Terkoğlu’nun gözaltına alınmasına, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan tepki gösterdi:

TERKOĞLU’NUN GÖZALTINA ALINMASINA BÜYÜK TEPKİ

Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu’nun gözaltına alınmasına tepkiler geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, “Barış Terkoğlu gazetecidir. Yapılan haberdir. Sabaha karşı gözaltı kabul edilemez” dedi.

“Barış, FETÖ’ye boyun eğmedi, kimseye eğmez” diyerek gözaltı kararına karşı çıkan Özkan şöyle devam etti: “Zulmünüz arttıkça çirkin ve katlanılmaz oluyorsunuz. Barış, şimdi İstanbul emniyette. Barış Terkoğlu yalnız değildir. Derhal serbest bırakılmalıdır. Türkiye’nin doğru, dürüst olarak tanıdığı bir gazeteciyi sudan bir gerekçe ile sabaha karşı 04:00’da evinden gözaltına aldırmak savcılık mı? Daha akıllanmadınız mı? Özgürlükleri katlederek ne geçiyor elinize? Kim istiyor bunu? Sabah çağır gelsin ifadesini versin. Zulmünüz batsın.”

“İNSAN AKLIYLA ALAY ETMEYİN”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Libya’da şehit olan MİT mensubunun bilgileri deşifre edildi diye Barış Terkoğlu gözaltında. İnsanın aklıyla alay etmeyin. Bu kişiyle ilgili haberler 1 hafta önce yapıldı. Üstelik Odatv soyadını kısaltarak haberi yaptı. Buna rağmen gözaltı. FETÖ tarzı bir kumpasla karşı karşıyayız” diyerek Terkoğlu’na destek verdi.

“HABER OLAN BİR OLAY İÇİN GÖZALTI NEDEN?”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, “Kamuoyuyla daha önce paylaşılan bir bilgiyi ifşa etmekle suçlanan gazeteci Barış Terkoğlu sabaha karşı 04.00’de gözaltına alındı. Birçok farklı mecrada haber olan bir olay için gözaltı neden?” diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, destek için bizzat İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gittiğini belirterek “Sabaha karşı 4.00’da gözaltına alınan Barış Terkoğlu için İstanbul Emniyet Müdürlüğündeyiz. Farklı mecralarda defalarca haber olan bir olay için neden gözaltı neden Odatv?” ifadelerini kullandı.

“BARIŞ TERKOĞLU’NUN DERDİ GAZETECİLİK PEKİ SİZİNKİ?”

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise Terkoğlu’na desteğini şöyle açıkladı:

“Barış Terkoğlu’nun derdi gazetecilik ya sizinki? ‘Bir sabah ansızın gelebiliriz’ mesajları vererek korkutacaklarını ve bozuk düzenlerini devam ettireceklerini sanıyorlar hala.. Biz bu filmleri çok izledik ve bu halk aynı filmi defalarca izlemekten sıkıldı artık. Genel Başkan Yardımcılarımız Onursal Adıgüzel ve Yunus Emre ve avukat arkadaşlarımız gece yarısı gözaltına alınan Gazeteci Barış Terkoğlu’nun yanındalar ve hep birlikte hakikatin ve gazeteciliğin yanında olmaya devam edeceğiz..��

CHP’Lİ ÇAKIRÖZER’DEN TEPKİ: GAZETECİLER DEVLETİN MEMURU DEĞİLDİR

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, ODA TV Haber Müdürü ve Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Barış Terkeoğlu ile ODA TV Muhabiri Hülya Kılınç’ın gözaltına alınmasına tepki göstererek, “Gazeteciler, devletin memuru değildir. Terkeoğlu ile Kılınç serbest bırakılsın” dedi.

Çakırözer, ODA TV Haber Müdürü ve Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Barış Terkeoğlu ile ODA TV Muhabiri Hülya Kılınç’ın gözaltına alınmasını TBMM Genel Kurul gündemine taşıdı. Çakırözer, gözaltına alınan gazetecilerir serbest bırakılmasını talep etti. Basın özgürlüğü ile halkın haber alma hakkının gazeteci gözaltıları ile kısıtlandığını belirten Çakırözer, “Terkeoğlu ile Kılınç sadece gazetecilik faaliyeti yapmışlardır. Bu gözaltıların kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Gazetecilerin soruşturmalar, gece yarısı baskınlar ve gözaltılar ile susturulmak istenmesi hukuk devleti ile bağdaşmaz. Barış Terkeoğlu ile Hülya Kılınç’ın derhal serbest bırakılması gerekir. Gazetecilik suç değildir. Gazeteciler, devletin memuru değildir” dedi.

“YAZIKLAR OLSUN”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ise tepkisini şöyle dile getirdi:

“Libya’da şehit olan ve sehitbolduklari milletimizden gizlenen askerlerimizin haberini yapan gazeteci Barış Terkoğlu gözaltına alındı. Suçu gerçekleri yazmak, gazetecilik yapmak… Yazıklar olsun. Bu kadar mı halkın gerçekleri öğrenmesinden korkuyorsunuz.”

“CERRAH TİTİZLİĞİYLE GAZETECİLİK YAPAN GAZETECİLERDEN”

RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, “Sevgili Barış Terkoğlu sabaha karşı evinde (yine) gözaltına alındı! Barış, cellat hissizliğiyle değil, cerrah titizliğiyle gazetecilik yapan sayılı gazetecilerdendir. Herkes kendine yakışanı, bildiğini bıkmadan usanmadan yapıyor…” dedi.

TROLLERİN HEDEF GÖSTERMESİNDEN SONRA ALINMIŞ”

HDP Milletvekili Ahmet Şık, Terkoğlu’nun gözaltına alınmasını “Milletvekili Ümit Özdağ’ın 1 hafta önce Meclis’te basın toplantısıyla duyurduğu, Yeniçağ’ın daha önce haberleştirdiği, köy muhtarı ve meslektaşlarının sosyal medyada fotoğraflarla duyurduğu bir olay haber yapılınca Barış Terkoğlu trollerin hedef göstermesinden sonra alınmış” sözleriyle eleştirdi.

BASIN KONSEYİ: TERKOĞLU’NA YAPILAN HALKIN HABER ALMA HAKKINA SALDIRIDIR

Basın Konseyi, Barış Terkoğlu’nun gözaltına alınmasını kınadı.

Konsey, Terkoğlu’nun serbest bırakılmasını istedi.

“Demokratik ülkelerde gazetecilere, haberlerinden dolayı gece yarısı evi basılıp ‘terörist’ muamelesi yapılmaz” denilen açıklamada, “Barış Terkoğlu’na yapılan halkın haber alma hakkına saldırıdır” ifadesi kullanıldı.

Barış Terkoğlu’nun gözaltına alınmasının, özgür yayın yapan medyaya gözdağı vermeye yönelik olduğu belirtilen açıklamada, “Sabaha karşı evinden derdest edilip gözaltına alınan Barış Terkoğlu için, yazılı bir başsavcılık talimatının da bu süreçte olmaması, alelacele verilen bir şifahi talimatla bu işlemin başlatılması da ayrı bir hukuk garabetidir. Gözaltı kararının neden, nasıl, kim tarafından verildiğinin de açıklanmasını bekliyoruz” denildi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir