Menemen Belediye Başkanı Aksoy görevden uzaklaştırıldı

Zimmet suçu operasyonu kapsamında tutuklanan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırıldı. Menemen Belediyesi’nde başkanlık için vekil seçilecek.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “zimmet suçu” kapsamında tutuklanan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un geçici olarak görevden uzaklaştırıldığı duyuruldu.

Menemen Belediyesine yönelik yürütülen “zimmet ve irtikap” iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan, aralarında CHP’den istifa eden Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un da bulunduğu 11 kişi tutuklanmış, 7’si adli kontrol olmak üzere diğer şüpheliler serbest bırakılmıştı.

VEKİL SEÇİLECEK

Sayıştay’ın kararlarına göre 15 gün içerisinde belediye meclisi içinden seçim yapılarak yeni başkanın belirlenmesi gerekiyor.

Menemen Belediyesi Meclisi’nde ise hali hazırda CHP, İYİ Parti, AKP, MHP’nin de üyelerinin bulunduğu 31 meclis üyesi bulunuyor. CHP’nin 16 meclis üyesi bulunurken, AKP’nin 10, İYİ Parti’nin 3 ve MHP’nin de 2 meclis üyesi bulunuyor.

Mevzuata göre, belediye başkanı veya başkan vekili belediye meclis üyeleri arasından ve gizli oyla seçiliyor. Başkan vekili, yeni başkan seçilinceye veya görevden uzaklaştırılmış ya da tutuklanmış olan başkan göreve dönünceye kadar görev yapıyor.

Sayıştay’ın Personel Mevzuatı ile ilgili kararlarına göre, “Başkanın görevden uzaklaştırılması, tutuklanması veya seçim dönemini aşmayacak biçimde kamu hizmetinden yasaklama cezası alması durumunda bir başkan vekili, seçer. Belediye başkanı veya başkan vekili belediye meclis üyeleri arasından ve gizli oyla seçilir. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, belediye başkanı veya başkan vekili seçilmiş olur. Oyların eşitliği durumunda kura çekilir. Birinci fıkranın (b) bendi uyarınca başkan vekili seçildikten sonra belediye başkanlığının (a) bendinde belirtilen nedenlerle boşalması durumunda bu maddeye göre belediye başkanı seçilir. Yeni seçilen belediye başkanının görev süresi, yerine seçildiği başkanın görev süresi ile sınırlıdır. Başkan vekili, yeni başkan seçilinceye veya görevden uzaklaştırılmış ya da tutuklanmış olan başkan göreve dönünceye kadar görev yapar” deniyor.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir