Kuzey Kıbrıs’ta seçimler ikinci tura kaldı

Kuzey Kıbrıslılar, 1974’ten bu yana 10. kez cumhurbaşkanını belirlemek üzere sandık başına gitti. Sandıklar saat 18:00 itibariyle kapandı. İlk sonuçlara göre AKP’nin desteğini alan Başbakan Ersin Tatar yarışı önde götürüyor. Tatar’ı mevcut Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı takip ediyor. Sonuçlara göre seçimlerin ikinci tura kalması kesinleşti. Kıbrıslılar haftaya pazar günü tekrar sandık başına gidecek.

Kuzey Kıbrıslılar gelecek 5 yıl görev yapacak cumhurbaşkanını belirlemek üzere saat 08.00’den itibaren sandık başına gitti. Sandıklar saat 18:00 itibariyle kapandı. İlk sonuçlara göre AKP’nin desteğini alan Başbakan Ersin Tatar yarışı önde götürüyor. Tatar’ı mevcut Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı takip ediyor.

Yurttaşlar, cumhurbaşkanlığı seçiminin yanı sıra, yüksek mahkeme yargıçlarının sayısının artırılmasını öngören anayasa değişikliği için de oy kullandı. Bu yıl seçim sandıklarında Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) görevlendirdiği toplam 2 bin 658 kişi görev yaptı.

Oy kullanma işlemi saat 18.00’e kadar sürdü. Kayıtlı 198 bin 867 seçmen 738 sandıkta oy kullandı. Oy verme işlemlerinin tamamlanmasının ve sandıkların kapanmasının ardından sayıma geçildi.

Yüksek Seçim Kurulu, öğleden sonra yaptığı açıklamada Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Anayasa değişikliği halkoylamasında ilçeler bazında katılım oranınının yüzde 35.55 olduğu belirtti.

İLK SONUÇLAR

Açıklanan ilk verilere göre, Ulusal Birlik Partisi Başkanı (UBP) ve Başbakan Ersin Tatar yarışı önde götürüyor.

KKTC’deki Bayrak Radyo Televizyonu’nun (BRT) aktardığı resmi olmayan Yüksek Seçim Kurulu’nun verilere göre, saat 18.00’de oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından başlayan sayımda, sandıkların yüzde 34,21’i açıldı.

Buna göre, oyların yüzde 32,95’ini alan UBP lideri Tatar, resmi olmayan sonuçlara göre yarışı önde götürüyor.

Bağımsız aday Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yüzde 29,27 ile ikinci; ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman yüzde 21,58 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Diğer adayların oy dağılımı ise şöyle:

Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı yüzde 5,21; Demokrat Parti Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş yüzde 4,43; bağımsız adaylar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay yüzde 5,68; Alpan Uz yüzde 0,07; Mustafa Ulaş yüzde 0,13; Ahmet Boran yüzde 0,07; Arif Salih Kırdağ yüzde 0,29; Milliyetçi Demokrasi Partisi adayı olarak yarışan Fuat Çiner yüzde 0,32.

YSK, bu akşam önce Cumhurbaşkanlığı, ardından da Anayasa değişikliği halkoylaması sonuçlarını açıklayacak. Her iki sonucun da saat 22.00’ye kadar netleşmesi hedefleniyor.

Öte yandan, seçmenlerin yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemleri kapsamında maske ve eldiven kullanarak oy kullandığı görüldü.

Görevliler, seçmenlere dezenfektan kullanmaları uyarısında da bulundu.

AKINCI’DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı ve bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı da oyunu kullandı.

Oyunu eşi Meral Akıncı ile birlikte kullanan Akıncı; “Evimizde oturmayalım, iç sesimize kulak vererek oyumuzu kullanalım” ifadelerini kullandı. Seçim sürecinde normal olmayan iki olayla karşılaştıklarını söyleyen Akıncı, bunlardan birinin ‘pandemi’, diğerinin de ‘halkın siyasal sağlığı ile oynanma’ olduğunu söyledi.

Akıncı; “Bu seçim kişisel gelecek seçimi değildir, toplumsal geleceğimiz adına halkın karar vereceği bir seçimdir. Seçim sürecinde görev üstlenen herkese ve seçime katkı koyacak halkımıza şimdiden teşekkür ediyorum” dedi.

11 ADAY YARIŞIYOR

Kuzey Kıbrıslılar, 1974’ten bu yana 10’uncu kez cumhurbaşkanını seçmek üzere sandığa gidiyor. Seçimde 7’si bağımsız 11 aday yarışıyor.

Seçimde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, AKP’nin desteklediği Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı’nın yanı sıra bağımsız aday olarak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Demokrat Parti (DP) Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş yarışıyor.

Diğer yandan Alpan Uz, Mustafa Ulaş, Ahmet Boran ve Arif Salih Kırdağ bağımsız olarak, Fuat Çiner ise Milliyetçi Demokrasi Partisi’nin adayı olarak yarışa katıldı.

Bugünkü seçim, KKTC’de bugüne kadar en çok adayın katıldığı cumhurbaşkanlığı seçimi olacak.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir