Kuş cennetinde jeotermal tehlikesi

Example HTML page

Gediz Deltası’nda doğal sit alanı içerisinde yer alan bölgede jeotermal kaynak arama için çalışma başlatıldığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Sıkı, “Bırakın jeotermal santral açmayı, bir otun koparılması ya da bir taşın bile yerinden oynatılması 2 milyon yılda oluşmuş doğal alana zarar verir” diyerek tepki gösterdi.

Kuş cennetinde jeotermal tehlikesi

İzmir’de ‘Kuş cenneti’ olarak bilinen Gediz Deltası’nda jeotermal kaynak arama sondaj çalışması başlatıldığı ortaya çıktı.

Kordelion İşletmeleri isimli şirket, ‘bölgesel ısıtma ve termal sağlık amaçlı jeotermal kaynak arama’ projesi için 14 Şubat’ta Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulundu.

Projenin yapılacağı 3 bin metrekarelik alanın tamamı Hazine arazisi olan 3 bin metrekarelik alan, Gediz Deltası’na 260 metre mesafede bulunuyor. Proje alanı aynı zamanda ‘sulak alan tampon bölge sınırı’, ‘turizm tesis alanı’ ve ‘doğal sit alanı’ statüsünde. Bu alana evlerin uzaklığı ise sadece bin 150 metre. Ayrıca alanın 80 metre güneyinden doğalgaz boru hattı geçiyor.

TAŞ BİLE YERİNDEN OYNATILMAMALI

Kuş cennetini yaşatmak için 36 yıldır mücadele yürüten Ege Üniversitesi Fen Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, konuyla ilgili egeligazete.com’a değerlendirmede bulundu.

Sıkı, bölgenin sulak alan olduğunu ve 1’inci derece sit kapsamında bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Bu alana bırakın jeotermal santral açmayı, bir otun koparılması ya da bir taşın bile yerinden oynatılması 2 milyon yılda oluşmuş doğal alana zarar verir. İzmir’i seven herkesin buna karşı çıkması gerekir.”

KARŞI ÇIKILMALI

Bölgede 298 değişik kuş cinsinin bulunduğunu kaydeden Sıkı, “Geçen yıl kuş cenneti kurudu. Özellikle kuzey bölümünde kaçak yapılaşmalar var. Bu konularda hiçbir şey yapılmadı. Bunlarla mücadele edileceğine jeotermal kuyuları açılıyor. Kuş cennetine mutlaka zararı olacak. Bu girişim alanın hem jeolojik yapısına, hem de üsteki fiziksel bölümüne büyük zararlar verir” diye konuştu.

Öte yandan Prof. Dr. Sıkı, alanın Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile korunduğuna dikkat çekti: “Bugüne kadar değişik çevreler karşımıza çıktı. Liman ya da plaj yapmak isteyenler oldu. Ben kulaklarımla bölgenin doldurulup imara açılması gerektiğini söyleyenleri duydum. İzmir Körfez Geçiş Projesi’nin bir ayağı için de bu bölge düşünüldü. Ama mahkeme kararı ile iptal edildi. Şimdi de jeotermal kuyuları açılması gündemde. Arkasından ne geleceği belli değil. Mutlaka karşı çıkılması gerekir.”

***

Uluslararası sözleşmelerle korunuyor

Çalışma alanının kuş uçuşu yaklaşık 260 metre mesafede yer aldığı Gediz Deltası’nın 8 bin hektarlık bölümü 1982 yılında Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü’nce ‘su kuşları koruma ve üretme sahası’ ilan edildi. Bu statü 1984 yılında ‘yaban hayatı koruma sahası’ olarak değiştirildi. Bu alan İzmir kuş cenneti olarak adlandırılırken bölge, Ramsar Sözleşmesi uyarınca koruma altında bulunuyor. Akdeniz havzasının en önemli sulak alanlarından Gediz Deltası, 300’e yakın kuş türü ve geniş bitki türlerinin yanında yılkı atlarına da ev sahipliği yapıyor. Gediz Deltası ülkemizdeki 305 doğa alanı ve 14 Ramsar alanından biri.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir