Kredi yurtlar kurumu yurdunda skandal: Şort giyen öğrenciye soruşturma açıldı!

Kredi yurtlar kurumu yurdunda skandal: Şort giyen öğrenciye soruşturma açıldı!

Arif Nihat Asya Yurdu’nda kalan Betül Ceylan hakkında şort giydiği gerekçesiyle soruşturma açıldı. Ceylan, “Bu olay beni psikolojik olarak çökertti. Peşini bırakmayacağım” dedi

BirGün gazetesinden RABİA YILMAZ’ın haberi;

Sakarya Üniversitesi’nde öğrenim gören 20 yaşındaki Betül Ceylan hakkında Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı Arif Nihat Asya Yurdu’nda şort giydiği için soruşturma açıldı. Soruşturmayı sosyal medya hesabından paylaşan Mühendislik Fakültesi metalurji mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Ceylan, kurallara uygun davranmadığı iddiasıyla hakkında soruşturma açılarak ifadesinin alınmasına tepki gösterdi. Yurt tarafından tutulan tutanakta Ceylan’ın 4 Haziran’da yurt kurallarına uygun davranmadığı ve bu konuda yapılan uyarılara karşı idareye saygısız davranışlarda bulunduğu iddia edildi. Ceylan ise yaşadıklarını, ifade formunu ve verdiği savunmayı Twitter hesabından paylaşarak yurt idaresinin iddialarını reddetti.

Yurt Müdürü: Özgürlük sınırlıdır
Ceylan, olayla ilgili şu açıklamada bulundu: “Saat 11.00 gibi kalktım. Üzerimde gömlek ve şortla yurtta kahvaltı yapıp derse gidecektim. Üst blokta veriliyor yemek. Müdür beni gördü, ‘Sen buranın öğrencisi misin?’ dedi. Ben de ‘Hayır misafir olarak kalıyorum’ dedim. ‘Gel bakayım şöyle’ deyip odasına çağırdı. Beni neden çağırdığını sordum. Örf ve adetten başlayarak, şort giymemi doğru bulmadığını söyledi. Ben ‘Şortumu giymeye devam edeceğim ve bu kimseyi ilgilendirmez’ dedim. ‘Hayır ilgilendirir, özgürlük sınırsız bir şey değildir’ dedi. ‘Avrupa’da bile kiliselerin üzerinde don ve atletle girilmez, diye uyarı var’ dedi. Ben bunu duyduktan sonra şok içerisinde konuşmaya devam ettim. ‘Kilise nedir…’ dedim veya ‘Burası cami mi?’ dedim. Cami olsa camiye nasıl gidilmesi gerektiğini biliyorum çok şükür. Gitmediğim bir yer değil dedim. Ama ‘Camiye de böyle giden var’ dedi. Bunun muhatabının ben olmadığımı söyledim. ‘Peki bu uyarıyı bana kapalı olduğunuz için mi yapıyorsunuz?’ dedim. ‘Yanlış anlayacağını biliyordum’ dedi ki, ardından şöyle bir konuşma geçti. Benden rahatsız olduğunu söyledi. Ben de ‘Ne yapayım, kapanayım mı?’ dedim. ‘İnancını bilmem ama Müslümansan kapanmak zorundasın’ dedi bana. Onu da benim vicdanıma bırakın. ‘Hayır, özgürlük sınırlıdır’ diyerek konuşmayı bitirdi. ‘Ben senle iletişim kuramıyorum ama hep başka yerlere çekiyorsun’ dedi. ‘Şehitlerimizin kanı yerde kalıyor bu yüzden’ dedi. ‘Bizim örf, adet şeref, namusumuz, haysiyetimiz var’ dedi. ‘Ben namussuz muyum bunu giydiğim için?’ dedim.”

Ankara’ya dönüp, işlemleri başlatacağım
BirGün’e konuşan yaşanan olayın kendisini psikolojik olarak çökerttiğini vurgulayan Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gerçekten kimse beni ağlarken görsün istemezdim. Ama yıldım ve bu düzenin değişmesi gerektiğini anladım. Nalan Uysal, şortumdan rahatsız olduğu için beni odaya çağırdı birtakım konuşmalara geçti, ben daha fazla konuşmak istemediğimi söylediğimde ise tutanak tuttu ve yurtla ilişiğimi kesti. Ben de bunun üzerine sesimi duyurmaya çalıştım. Şu an Hendek’teyim. Bugün (dün) Ankara’ya gideceğim ve gerekli işlemleri başlatacağım. Bu işin peşini bırakmayacağım.”

‘Sapık düşünceniz sizinle kalsın’
Ceylan ifadesinde şunları söyledi: “Öncelikle sonuna kadar saygımı koruduğumu belirtmek isterim. Şort giydiğim için çağrıldığım odada bile N.U.’nun söylemek istediklerini sabırla dinledim. Lakin kendisi saygısızca benim şort giymemi askerlerimizin kanına, şerefe, namusa, haysiyete bağladı. Kendisi kapalı bir bayan. Ben ona saygı duyuyorum, saygı duymama gibi bir lüksüm yok. Benim için bu terbiyesizliktir. Ancak kendisi benden rahatsız olduğunu ve özgürlüğümün sınırlı olduğunu söyledi. Kesinlikle katılmıyorum. Ben kimsenin özgürlüğünü kısıtlayacak bir harekette bulunmadım. Asla da bulunmam. Bana yazılan tutanağı asla kabul etmiyorum. İlgili kişilerle görüşeceğimi bilmelerini isterim. Umarım kılık kıyafetten daha önemli konuların konuşulduğu bir dünya olur. Sapık düşünceniz sizinle kalsın.”

KYK: Disiplin süreci yürütülüyor

Ceylan’ın paylaşımına Kredi Yurtlar Kurumu’nun resmi Twitter hesabından verilen yanıtta ise şöyle denildi: “Yurt kurallarına aykırı hareket etmeniz disiplin işlemi gerektirmektedir. Hakkınızda başlatılan disiplin işlemi ile ilgili süreç Yurt Müdürlüğünce yürütülmekte olup detaylı bilgilendirme için lütfen idarenize başvurunuz.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir