Koronavirüs verileri: Sağlık Bakanlığı ile Saray’ın sayıları çelişti, Saray ‘tanı’ sildi

Türkiye’nin koronavirüs verilerini gizlemesi, devletin kendi kurumlarında da çelişki yarattı. Sağlık Bakanlığı 474 bin ‘hasta’ bildirirken Cumhurbaşkanlığı’nın kendi sitesinde ise 503 bin ‘tanı’ olduğu belirtilidi. Çelişkinin ortaya çıkması ardından Cumhurbaşkanlığı ‘tanı’ sayısını azalttı.

Türkiye’de koronavirüs salgınında verilerin doğru bildirilmemesi devlette bir çelişki daha yarattı. Sağlık Bakanlığı tablosunda toplam 474 bin ‘hasta’ bulunurken Cumhurbaşkanlığı ise kendi tablosunda 503 bin ‘tanı’ olduğunu bildirdi. Saray, çelişkinin ortaya çıkması ardından ‘tanı’ sayınızı azalttı.

Koronavirüs salgınına ilişkin verilerin doğru biçimde açıklanmaması, politikanın sürekli biçimde değiştirilmesine devlet de ayak uyduramıyor.

Dünyada kullanılmayan bir yöntemle koronavirüs tanısında ‘vaka’ ve ‘hasta’ diye bilimsel olmayan bir ayrıma giden Sağlık Bakanlığı, aylar süren eleştirilere karşı daha fazla direnemeyerek önceki gün vaka sayısı açıklamaya başlamıştı. Bakanlık, dün de ilk kez günlük tabloya PCR testi pozitif çıkan vakaların sayısını ekledi. Ancak bu ekleme ile kurumların bildiriminde bir çelişki açığa çıktı.

Sağlık Bakanlığı, günlük tabloda toplam vaka sayısını hala açıklamazken toplam hasta sayısının ise 27 Kasım itibariyle 474 bin 606 olduğunu bildiriyor.

saglik-bakanligi-na-gore-474-bin-hasta-cumhurbaskanligi-ise-503-bin-tani-var-810231-1.

Buna karşın Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin (CDDO) koronavirüs tablosunda ise ‘tanı’ ifadesi kullanılırken Türkiye’deki toplam tanı sayısı 503 bin 738 olarak bildiriliyor.

saglik-bakanligi-na-gore-474-bin-hasta-cumhurbaskanligi-ise-503-bin-tani-var-810235-1.

Bu çelişkinin ortaya çıkması ardından CDDO, sayfasında yer alan Türkiye’ye dair ‘tanı’ sayısını azalttı.

Sayfadaki güncel veri şöyle:

saglik-bakanligi-na-gore-474-bin-hasta-cumhurbaskanligi-na-gore-ise-503-bin-tani-var-810285-1.

ÇELİŞKİNİN SEBEBİ NE?

Cumhurbaşkanlığı’nın koronavirüs tablosunda yer alan 503 bin 738 sayısı, dün açıklanan 29 bin 132 vaka ile dün ulaşılan 474 bin 606 toplam ‘hasta’ sayısının toplamı ile elde ediliyor.

Ancak, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, bu sayıya kendi yaptığı bir hesaplama ile ulaşmıyor. CDDO sayfasının en altında “Sitede gösterilen veriler internet üzerinde açık kaynaklı olarak yayınlanan verilerdir” uyarısı bulunuyor.

CDDO ile aynı sayıyı, dünya genelinde Covid-19 verilerini derleyen Worldometers tarafından geçiliyor.

CDDO’nun sayfasında yer alan Türkiye verilerinin bu sitenin verilerine bağlanmış olması muhtemel bir durum.

Ne var ki CDDO’nun sayfasında diğer ülkelerin verileri de doğru biçimde yer almıyor. Örneğin ABD’ye dair yer alan 12 milyon 879 bin 864 vaka sayısına karşın ABD’nin 27 Kasım itibariyle tespit edilmiş mevcut vaka sayısı 13 milyon 249 bin 447. Yani CDDO’nun ABD’ye dair bildirdiği sayı, mevcut sayıdan 369 bin 613 eksik.

Yine CDDO’nun sayfasında Fransa’da 2 milyon 235 bin 537 vaka bildiriliyor. Ancak ülkenin bildirdiği vaka sayısı ise 2 milyon 183 bin 660. CDDO, Fransa’ya ilişkin henüz ülkenin bile tespit edemediği 51 bin 877 vakayı kayıtlara geçmiş.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir