KARTAL BELEDİYESİ ÇEVRE BİLİNCİ İÇİN ÖĞRENCİLERLE EL ELE

Kartal Belediyesi, ilçedeki çocukların ve gençlerin çevre ile ilgili proje ve çalışmalarına büyük önem veriyor. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün desteği ile öğrencilere çevre bilinci ve geri dönüşüm konularında eğitimler veriliyor. Kartal’da öğrencilerin ve gençlerin daha bilinçli bir birey olmaları adına uygulanan programlara yenileri de ekleniyor. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr Altınok Öz, dört yıl boyunca çevre bilincini geliştirmeye yönelik eğitimli ve aydınlık bir gençliğin yetişmesi için Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nce yürütülen proje kapsamında 2009-2012 yılları arasında 139 okulda 19 bin 483 öğrenciye eğitim verildiğini söyledi.

Projeler kapsamında çevre bilincinin geliştirilmesi amacıyla ambalaj atıkları, atık piller, bitkisel atık yağlar, motor atık yağları, hurda lastikler, elektrik ve elektronik atıklar, enerji verimliliği ve deniz kirliliği konularında verilen eğitimler ile öğrenciler ve gençler bilinçlendirildi. Çevre kirliliğinin önlenmesine katkıda bulunmak amacıyla bitkisel atık yağ bilgilendirme ve eğitim çalışmaları okullarda büyük ilgi ile karşılandı. Bitkisel atık yağların kontrollü olarak toplanmasını ve geri kazanımı sağlayarak ekonomiye katkıda bulunulmasının önemi anlatıldı. Okullarda bitkisel atık yağların lavabolara dökülmemesi ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yapıldı. 5 lt bitkisel atık yağ biriktirenlere 1 lt ay çiçek yağı hediye edildi. Okullarda yağ toplama kampanyasında ise 250 lt yağ toplayan okullara bisiklet hediye kampanyası proje halen devam ediyor.

Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımı projesiyle ‘Üret, kullan, at’ tüketim anlayışından vazgeçip, ‘Üret, kullan, geri kazan ve yeniden üret’ anlayışının benimsenmesini sağlamak amacıyla okullarda konuyla ilgili eğitimler verildi. Atık pillerin evsel atıklar ile karışmadan, çevre ve insan sağlığına zarar vermeden toplanması için okullarda bilgilendirme ve eğitim çalışmaları uygulandı. Atık pil bidonları okullara yerleştirilerek öğrencilere bu kapsamda yönlendirme yapıldı. Her yıl okullarda TAP ile işbirliği ile pil toplama yarışması düzenlendi. Atık pil toplama projesi halen okullarda uygulamaya devam ediliyor. Çevreci yarışmalar projesi ile öğrencilerin çevre konusunda daha duyarlı bir hale gelmesi, geri dönüşümün önemi ve geri dönüşüme teşvik konuları “Çevre Yarışmalar Projesi” ile hayata geçti. Çevre konulu yarışmalar düzenlenerek hem öğrenciler konuyla ilgili bilgilendirildi, hem de öğrencilerin hayal gücü geliştirildi. “Kartal’da gelecek için engel yok” projesiyle okullarda gazete ve plastik kapak toplama kutuları oluşturularak geri kazanımın önemi anlatıldı.

Atık elektrikli ve elektronik eşyaların kontrolü yönetmeliği’ne göre hazırlanan “E-Atık Toplanması” projesi ile Kartal ilçesindeki büyük, küçük ev aletleri, bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları, tüketici ekipmanları, aydınlatma ekipmanları, elektrikli ve elektronik aletler, oyuncaklar, eğlence ve spor ekipmanları, tıbbi cihazlar, izleme ve kontrol aletleri, otomatların periyodik ve sürekli olarak toplanıp anlaşmalı lisanslı firmanın geri dönüşüm tesisine gönderilmesinin önemi öğrencilerle paylaşıldı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir