Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı ülke genelinde sokağa çıktı

Kadınlar, yaşamları için hayati öneme sahip İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine tepki olarak Türkiye’nin birçok yerinde sokağa çıktı. Mücadele vurgusu yapan kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine karşı sokağa çıktı: Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula!

Türkiye’nin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine yönelik tepkiler büyüyor.

Kadınlar yaşamları için hayati öneme sahip sözleşmenin fehsedilmesine tepki göstermek için Türkiye’nin birçok yerinde sokağa çıktı.

Sözleşmenin feshedilmesine tepki gösteren kadınlar, Kadıköy’de bir araya geldi.

Yıllardır verdiğimiz mücadeleyi bir gecede silemeyeceksiniz. Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula!” sloganıyla eylemlerine başlayan kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi’nin her bir maddesinde öldürülen kadınların kanı var. Biz bir kişinin lafıyla sözleşmeyi geri çektirmeyeceğiz. Hep birlikte mücadele ederek bu kararı geri çektireceğiz” dedi.

Kadınlar, Kadıköy sokaklarında İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini protesto etti.

kadinlar-istanbul-sozlesmesi-nin-feshedilmesine-karsi-sokaga-cikti-karari-geri-cek-sozlesmeyi-uygula-854887-1.

ANKARA: TARİKAT DÜZENİNİ KADINLAR DEĞİŞTİRECEK

Ankara’da kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini protesto etmek için Sakarya Caddesi’nde buluştu.

Polis, barikat kurarak kadınların Sakarya Caddesi’ne girmesini engelledi.

Bunun üzerine kadınlar, “Aç aç, barikatı aç” sloganları atarak polisin barikatı açmasını istedi.

Kadınlar daha sonra polis barikatını geçerek Sakarya Meydanı’nda İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini protesto etti.

kadinlar-istanbul-sozlesmesi-nin-feshedilmesine-karsi-sokaga-cikti-karari-geri-cek-sozlesmeyi-uygula-854879-1.

İZMİR: SÖZLEŞMEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

İzmir Alsancak’ta Türkan Saylan Kültür Merkezi ve Alsancak İskele’sinde buluşan kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Yapılan açıklamada, “Biz Türkiye devleti halihazırda İstanbul Sözleşmesi’nin tarafıyken kanımızı donduran kadın ve LGBTİ+ cinayetlerine şahit olduk. İstanbul Sözleşmeni uygulamaktan aciz bu iktidar şimdi kadınların elindeki tek dayanak olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı aldı. Bu kararla kadınların ve LGBTİ+ yaşam haklarına doğrudan saldırarak biz İstanbul Sözleşmesi için mücadele edenlere savaş açtı” denildi.

kadinlar-istanbul-sozlesmesi-nin-feshedilmesine-karsi-sokaga-cikti-karari-geri-cek-sozlesmeyi-uygula-854869-1.

Serkan Dindar isimli erkek tarafından öldürülen Ceyda Yüksel’in annesi Filiz Demiral, “Kızım Ceyda Yüksel Serkan Dindar tarafından katledildi. Ben kızıma bir söz verdim. Kanı yerde kalmayacak. Katilin en ağır cezayı almasını istiyorum. Bu karardan sonra onun mezarına gitmeye utanıyorum. Ona İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldığını haberini veremem. Adalete inancımı kaybettim. Asla yalnız yürümek istemiyorum ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını istiyorum. Bizi zayıf mı düşürmek istiyorlar. Kendi anneleri, kızları yok mu? Ben anlayamıyorum. 6284 uygulanmış olsaydı, anneler evlatlarını, çocuklar annelerini kaybetmeyeceklerdi. Mücadelem sonuna kadar sürecek” diye konuştu.

kadinlar-istanbul-sozlesmesi-nin-feshedilmesine-karsi-sokaga-cikti-karari-geri-cek-sozlesmeyi-uygula-854870-1.
Fotoğraf: Öldürülen Ceyda Yüksel’in annesi Filiz Demiral

Boşanmak istediği erkek tarafından öldürülmek istenen Aycan Kıncı, “Ben 38 yerimden bıçaklandı. Bu sözleşme benim tek umudumdu. Ben kendimi korunaksız hissediyorum. Ben çocuklarım için hayata tutundum, savaştım. Günler yoğun bakımda kaldım. Bunun için mi? Bizi korumak bu kadar zor mu? Bu kararı tanımıyoruz. İstanbul Sözleşmesi yaşatır. Ben bu sözleşmeyi umut etmiştim. Umudumu kaybetmeye başladım ama asla susmayacağız. Hala evden tek başıma çıkamıyorum. Asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

kadinlar-istanbul-sozlesmesi-nin-feshedilmesine-karsi-sokaga-cikti-karari-geri-cek-sozlesmeyi-uygula-854871-1.
Fotoğraf: Boşanmak istediği erkek tarafından 38 kez bıçaklanan Aycan Kıncı

ESKİŞEHİR: SÖZLEŞMENİN FESHİ YOK HÜKMÜNDEDİR

Eskişehir’de kadınlar, Kanatlı AVM önünde toplanarak sözleşmenin feshedilmesine tepki gösterdi.

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu tarafından yapılan açıklamada, “Kadına yönelik şiddet bu kadar artmışken, her gün kadın cinayeti işlenirken erkek şiddetini engellemek için hazırlanan İstanbul Sözleşmesi’nin gece yarısı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile feshedilmesini kabul etmiyoruz” denildi.

“Anayasaya aykırı olan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu bir uluslararası insan hakları sözleşmesinin feshi yok hükmündedir” denilen açıklamada, “Kadınlar arkasından çekilmedikçe İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir! Kadın hareketinin yıllarca mücadele vererek kazındığı hakları gece yarısı baskınlarına, tek adamın dudakları arasından çıkan sözlerle teslim etmeyeceğiz” ifadeleri yer aldı.

kadinlar-istanbul-sozlesmesi-nin-feshedilmesine-karsi-sokaga-cikti-karari-geri-cek-sozlesmeyi-uygula-854868-1.

ANTALYA: HAYATLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ

Antalya’da kadınlar Attalos Meydanı’nda bir araya geldi. Yapılan açıklamada, “Hayatlarımızdan ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz” denildi.

kadinlar-istanbul-sozlesmesi-nin-feshedilmesine-karsi-sokaga-cikti-karari-geri-cek-sozlesmeyi-uygula-854872-1.

ORDU: SÖZLEŞMEYİ DEĞİL CİNAYETLERİ ENGELLE

Ordu’da kadınlar, “Katledilen tüm kadınlar isyanımızdır! İstanbul Sözleşmesi’ni değil cinayetleri engelle” diyerek tepkilerini dile getirdi.

kadinlar-istanbul-sozlesmesi-nin-feshedilmesine-karsi-sokaga-cikti-karari-geri-cek-sozlesmeyi-uygula-854867-1.

ANTEP: HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ

Antep’te kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini protesto etti. Gaziantep Demokratik Kadın Platformu, “Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz” vurgusunu yaptı.

kadinlar-istanbul-sozlesmesi-nin-feshedilmesine-karsi-sokaga-cikti-karari-geri-cek-sozlesmeyi-uygula-854866-1.

DENİZLİ: MİLYONLARCA KADININ HAKLARI TEK BİR ADAMIN KARARINA SIĞAMAZ

Denizli’de kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi bizimdir vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Çınar Meydanı’nda toplanan kadınlar, yaptığı açıklamada, “İstanbul Sözleşmesi kimsenin iki dudağının arasında değildir. Milyonlarca kadının hayatı ve hakları tek bir adamın kararına sığamaz, milyonlarca kadının canı tek adamın bekasına kurban edilemez. Bu sözleşmeyi biz kadınlar dişimizle, tırnağımızla, mücadelemiz ile kazandık. Haklarımızı elimizden almanıza, bizleri şiddete ve öldürülmeye mahkum etmenize izin vermeyeceğiz. Sözleşmeden vazgeçmiyoruz!” dedi.

kadinlar-istanbul-sozlesmesi-nin-feshedilmesine-karsi-sokaga-cikti-karari-geri-cek-sozlesmeyi-uygula-854894-1.
Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir