Kadıköy İskele Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı Kaldırılıyor

Example HTML page

Kadıköy İskele Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı plan çerçevesinde kaldırılıyor.
Kadıköy İskele Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı plan çerçevesinde kaldırılıyor. Plana itiraz edip, mahkemeye başvuracaklarını belirten Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, “Bir süre önce saygı duruşunu ve çelenk koymayı kaldırdılar, şimdi de anıtı kaldırıyorlar” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından hazırlanan “Haydarpaşa Gar, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı”, Kadıköy Belediyesi’nin tepkisini çekti. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, planda Kadıköy İskele Meydanı’nda yer alan Atatürk Anıtı’nın kaldırılıp, yerine kültür merkezi ek binası yapılmasının yer aldığını belirterek duruma tepki gösterdi. Öztürk, “Haydarpaşa Garı ve Kadıköy Meydanı tek bir planla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından getirildi. Ancak plana detaylı baktığımızda Haydarpaşa Garı’nın hem demiryolu, sergi salonu, hem de konaklama tesisi olarak kullanıldığı söyleniyor. Yani yüzde 95’i konaklama olabilir, yüzde 5’i sergi ve demiryolu olabilir. Yan tarafta oteller var, arka tarafta büyük yapılaşmalar var. Kadıköy Meydanı’nda yeni yapılaşmalar koymuşlar. Dar bir alan halbuki. Burada insanların yürümesi, rahat etmesi lazım” dedi.

Plana itiraz edip, dava açma kararı aldıklarını belirten Öztürk, “12 Aralık’a kadar itiraz etme hakkı var. Bu arada bizi şoke eden bir olay oldu. Bugüne kadar Kadıköy Meydanı’nda Atatürk Anıtı, gösterilerin çoğu kez düzenlendiği en ufak meydan. Meydan bile demeye bin şahit lazım. Şimdi görüyoruz ki Kadıköy Meydanı’ndaki bu Atatürk Anıtı da bu plan çerçevesinde kaldırılıyor. Oraya yandaki eski hal binası kültür merkezi olarak transfer ediliyor. İkinci bina daha yapılıyor. Biz Kadıköy Belediyesiyiz, bize hiç kimse sormuyor. Kadıköy Belediyesi’nin yurttaşlarına yapmış olduğu bir büst, bir heykel var” diye konuştu.

Öztürk, Atatürk Heykeli önünde yıllardır resmi bayramlarda tören düzenlediklerini belirterek, kendilerine bu konuda hiçbir şey sorulmadığını söyledi. Öztürk, “Birileri geliyor, hiç kimseye sormadan deniz kenarına koca bir bina dikiyor. Fonksiyonu ne olursa olsun böyle bir şeyi kabullenmek mümkün değil. Bu konuda Kadıköylüler bizimler beraber. Hem itiraz edecekler, hem yasal dava haklarını kullanacaklar hem de hukuki çerçeve içerisinde olabilecek her türlü tepkiyi göstereceğiz” dedi.

Kadıköy Meydanı’nda başka anıt olmadığını dile getiren Öztürk, “Sadece Atatürk Anıtı’nın kaldırılmasına tepkimiz yok. Oraya bina olmaz. Kadıköy’ün en merkezi yeri, tören alanı, deniz kıyısı. Böyle bir yere bina olmaz, hakları yok” şeklinde konuştu.

Öztürk, anıt kaldırıldıktan sonra yerine yapılacak olan binanın Kadıköy’ün tam kalbine yapılacağını belirterek, “Atatürk Anıtı var, orada Cumhuriyet kutlanıyor. Bir müddet önce saygı duruşunu kaldırmışsınız, çelenk koymayı kaldırmışsınız, şimdi anıtı kaldırıyorsunuz. Nasıl anlayalım, gelsin bize anlatsınlar” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerine de öneride bulunan Öztürk, “Gelsinler meydanı komple yeşil yapalım. Yemyeşil yapsınlar, peyzajla düzenlesinler, bende teşekkür edeyim” şeklinde konuştu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir