İşte Sarraf’ın Rüşvet Ağı

İşte Sarrafın Rüşvet Ağı

ABD’de yargılanan Rıza Sarraf’ın dosyasına, 17 Aralık fezlekesi de girdi. İran’a yönelik ekonomik yaptırımları delmek ve bankaları dolandırmak gibi suçlamalarla 75 yıl hapsi istenen Sarraf’ın avukatlarının kefalet talebine, New York Güney Bölge Savcısı Preet Bharara’dan karşılık geldi.
Bharara, Mahkeme’ye Sarraf’ın salıverilmesi halinde kaçma şüphesi olduğuna dair kanıtlar sunduğu dosyasına Sarraf’ın baş aktörü olduğu 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasınının detaylarını da koydu.
Sarraf’ın Erdoğan ailesi dahil olmak üzere, pek çok üst düzey yetkiliyle bağlarının olduğu belirtilirken, “muazzam bir servete sahip olan” Sarraf’ın bu servetle sadece evler, yatlar değil aynı zamanda üst düzey yetkililere ulaşım satın aldığını da belirtti.
Dosyada adı geçen isimler arasında eski Bakanlar, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Egemen Bağış’ın yanı sıra Halk Bank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan da bulunuyor.
Bharara’nın New York Mahkemesi’ne delil olarak sunduğu belgeler, Türkiye kamuoyu için yeni değil, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2012/120653 nolu ve 18.12.2013 tarihli soruşturma evraklarından yapılan çeviri.
Söz konusu fezlekede “Rıza Sarraf liderliğinde bir örgütün Çağlayan, Bağış, Güler ve Aslan ile haksız maddi menfaat ilişkisi geliştirdiği” iddiaları yer alıyor.
Fezlekede yer alan ayrıntılar şöyle:
* Yapılan teknik ve takip çalışmalarında, Rıza Sarraf liderliğindeki örgütün, Ekonomi Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve Halk Bank Genel Müdürü Süleyman Aslan ile örgüt faaliyeti çerçevesinde haksız maddi menfaat ilişkisi geliştirdiği, bu kapsamda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yöneticiliğinde ve İçişleri Bakanı Muammer Güler yöneticiliğinde iki ayrı gurubun, Rıza Sarraf liderliğindeki örgüt ile rüşvet suçunu işleme amacıyla ve tek bir organizasyonun çatısı altında fiili ve sürekli bir birliktelik sergiledikleri, bu örgütlerin rüşvet vermek ve rüşvet almak suçlarını belli bir hiyerarşi ve koordinasyon ağıyla, belli sistemde ve sürekli olarak işledikleri belirlenmiştir.
* Ekonomi Bakanı M. Zafer Çağlayan yöneticiliğindeki örgütte Halk Bank Genel Müdürü Süleyman Aslan, oğlu Salih Kaan Çağlayan, özel kalemleri Onur Kaya ve Mustafa Behçet Kaynar’ın faaliyet gösterdiği, bu şahısların Rıza Sarraf liderliğindeki örgüt ile aralarındaki rüşvet eylemlerini örgüt faaliyeti çerçevesinde gerçekleştirdikleri anlaşılmıştır. Rüşvet eylemlerinde Zafer Çağlayan’ın kardeşi Mehmet Şenol Çağlayan’ın da iştirakinin olduğu belirlenmiştir.
* İçişleri Bakanı Muammer Güler yöneticiliğindeki örgütte, oğlu Barış Güler, Özgür Özdemir, Hikmet Tuner ve Barış Kıranta isimli şahısların faaliyet gösterdiği, bu şahısların sistemli bir şekilde Rıza Sarraf iderliğindeki örgüt ile aralarındaki rüşvet eylemlerini örgüt faaliyeti çerçevesinde gerçekleştirdikleri görülmüştür.
* “Bahse konu örgütlerin tek bir irtibat ağı altında, Rıza Sarraf’ın liderliğindeki suç örgütünün eylemleri doğrultusunda rüşvet faaliyetleri gerçekleştirdikleri anlaşıldığı” da ifade ediliyor. “Bu kapsamda Rıza Sarraf liderliğindeki suç örgütünün; Sahtecilik, altın kaçakçılığı, rüşvet, fuhşa aracılık etmek suçlarını işlediği anlaşılmıştır” deniyor.

İşte Sarrafın Rüşvet Ağı 1

* Sarraf’ın rüşvet dosyalarında; Mart 2012 – Ağustos 2013 arasında Zafer Çağlayan’a 32 milyon Euro, 10 milyon dolar, 300 bin İsviçre Frankı (nakit, saat, değerli taşlar ve piyano)
Nisan 2013 – Ekim 2013 arasında Muammer Güler’e 5.8 milyon euro, Egemen Bağış’a 500 bin dolar, Süleyman Aslan’a 2.5 milyon euro ve 1.4 milyon dolar rüşvet verildiği iddiaları yer alıyor.
* Ses kayıtları, yazışmalar ve ödeme listelerinin yer aldığı ekte, Zafer Çağlayan’ın Sarraf’tan rüşvet olarak aldığı iddia edilen 300 bin İsviçre Frankı değerindeki saat de yer alıyor. 03/19/2012 ve 04/10/2013 tarihleri arasında, Zafer Çağlayan’a gönderilen para, lüks saatler ve mücevherler listeleniyor.
* Fezlekede Zafer Çağlayan’a toplamda, 32 milyon 53 bin 600 euro, 6 milyon 766 bin 750 dolar, 3 milyon 465 bin 000 lira 300 bin İsviçre Frankı değerinde rüşvet verildiği ileri sürülüyor.
* Ekte, 2013’ün nisan ve ekim ayları arasında Sarraf’ın Güler’e yaptığı ödemelerin listesi de yer aldı. Toplamda 5 milyon 800 bin dolar rüşvet verildiği ileri sürüldü.
*Bharara’nın dosyasına giren fezlekede, Muammer Güler’in İçişleri Bakanı olmasının hemen ardından Sarraf ve Rüçhan Bayar arasında, Güler’le ilgili geçen, “Çin’e de bağlantı kurar”, “Abimin vatandaşlık işine de el atarsın” ve “Mamasız olmaz” ifadelerinin de kullanıldığı diyalog sonrası, “Çin bankaları nezdindeki paravan işlemlerde yaşanan sıkıntıların çözülmesi amacıyla Muammer Güler adına referans mektubu hazırlandığı ve Rıza Sarraf’ın ağabeyi ve örgüt yöneticilerinden Muhammed Sarraf’ın istisnai yoldan Türk Vatandaşlığına alındığı anlaşılmıştır” deniliyor.
* Fezlekede Sarraf ve Güler’in yüz yüze görüşmeleri sırasında, Güler’in 1,5 milyon dolar istediği iddiası da yer alıyor. “Bu ilk görüşme ile birlikte Rıza Sarraf ile Muammer Güler arasında rüşvet ilişkisinin başladığı anlaşılmıştır” ve “Bu eylemlerin ve rüşvete aracılığın takibini yapacak Barış Güler’e de “Danışmanlık” adı altında maddi menfaat sağlanacağı konusunda anlaşmaya varıldığı anlaşılmıştır. Yani aşağıdaki eylemlerde detaylıca anlatılacağı” deniliyor.
* Fezlekede Sarraf’ın vergi usulsüzlüğüyle ilgili Bugün ve Yeni Şafak gazetelerinde haber çıkmasının nasıl engellendiği de anlatılıyor.
Muammer Güler’in bu konuda, Albayrak Şirketler Grubu CEO’su Ömer Bolat’la bir görüşme yaptığını ve Sarraf haberini engellediği ileri sürülüyor.
Bugün gazetesinde yine Sarraf’ın vergi yolsuzluğuna ilişkin haber çıkmaması için Muammer Güler, Zafer Çağlayan’ın yanı sıra, tatilde olan Egemen Bağış’ın yerine Hüşeyin Çelik’in gazete yönetimiyle görüştüğü belirtiliyor.
Haberin çıkmasının engellenmesinin ardından, Egemen Bağış’ın evine 500 bin dolar yollandığı iddialar arasında geçiyor.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir