İstanbul’da taksi ve servisler için yeni dönem

İBB, taksiciler ile servis ve turizm taşımacılarına yönelik, iki yeni karar aldı. Buna göre, taksicilik ve turizm taşımacılığı tamamen birbirinden ayrıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), önceki dönemlerde alınan kararlardan dolayı mağdur olan taksici, turizm taşımacısı ve servisçiler için yeni düzenlemeye gidildiğini açıkladı. Alınan önlemler çerçevesinde, turizm servis taşımacılığı rezervasyonlu hale getirildi. Taksicilikten tümüyle ayrıldı.

Daha önce, İstanbul’da ulaşıma yeni ve korsandan arındırılmış bir model getirmek istediklerini açıklayan Başkanı İmamoğlu’nun talimatıyla taksicilik ve turizm taşımacılığı, tamamen birbirinden ayrıldı. Böylece, önceki İBB yönetiminde, engelleyici bir mevzuat değişikliği olmamasına rağmen, “Turizm Taşımacılığı Belgesi” alamayan 9+1 araç sahiplerinin önü açıldı.

Öte yandan son seçimlerden 12 gün önce alınan ve İstanbul’da servislere sınırlama getiren karar da masaya yatırıldı. Karardan dolayı mağdur olan esnafa başvuru hakkı tanındı.

Başvurular sonucunda, bazı iddiaların aksine, sektöre sadece yaklaşık bin yeni araç girecek. Daha önce sektörde bulunduğu halde, hak kaybına uğrayanların mağduriyeti giderilecek. Kararın, yaşama geçebilmesi için UKOME’nin onayı gerekiyor.

Yeni düzenlemeyle birlikte en az 10 koltuklu araçların sektörde faaliyet gösterebilmesi için şu şartlar getirildi:

►TÜRSAB acentesi, aracın rezervasyonunu en az 120 dakika önce yapacak.

►Rezervasyonun, İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, E-TUHİM sitesiyle entegrasyonu sağlanacak.

►Siteye, taşınacak yolcuların sayı, kimlik bilgisi, güzergâhın başlangıç, ara ve bitiş noktaları girilecek.

►Araçta, TÜRSAB tarafından verilen ve turizm yolcu taşımacısı olduğu gösteren bilgi bandı (çıkartma) bulundurulacak.

►Araç, İBB Toplu Ulaşım Yönetim Merkezine kayıt ettirilecek.

Yeni düzenlemeyle birlikte, denetim birimleri, araçların Turizm Servis Aracı Güzergâh Belgesi’nin karekodunu okuttuğunda taşımacı, şoför, yolcu ve güzergâh bilgilerine rahatlıkla ulaşacak; bunların doğruluğunu teyit edebilecek.

KARAR İLE SEKTÖRE YAKLAŞIK BİN ARAÇ EKLENECEK

Karar yaşama geçtiğinde toplam 56 bin 482 servisin bulunduğu sektöre, yaklaşık bin araç eklenecek. Yapılan bu işlemle, sistemde daha önceden çalışmış ve geçimini sadece servis hizmeti vererek sağlayan kişilerin mağduriyetleri giderilecek.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir