İstanbul seçimleri iptal edildi!

Yüksek Seçim Kurulu, İstanbul seçimlerini iptal etti!

YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine 7’ye 4 oyla karar verdi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasının iptaline de karar verdi. İstanbullular 23 Haziran tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçimleri için yeniden sandık başına gidecek.

Anadolu Ajansı, YSK’nin iptal kararını, “sandık kurulu başkan ve üyelerinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmaması nedeniyle aldığını” iddia etti.

AKP YSK Temsilcisi Recep Özel, seçimlerin yenileneceğini Twitter hesabından duyurdu.

Özel, daha sonra karara ilişkin yaptığı açıklamada, “Talebimizin bu noktada haklılığı Yüksek Seçim Kurulunun bu kararıyla teyit edilmiş oldu. Olağanüstü itiraz hakkımızı kullanarak delillendirmiştik, belgeye bilgiye dayandırmıştık. Özellikle sandık kurulu başkanlarının kamu görevlisi olmadığı yönünde ısrarcıydık.

Sayım döküm cetvellerinin boş olduğu yönünde iddialarımız vardı. Kurul seçimlerin yenilenmesine karar verdi. Talebimizin haklılığı YSK kararıyla teyit edilmiş oldu. Herkes hür iradesiyle karara katıldı. Karar yeter sayısıyla 7’ye 4 oyla karar çıktı.

Mazbata iptal kararı da çıktı. Seçimin tarihi de 23 Haziran. Süreyi uzatmamak anlamında kısaltılabildiği kadar tarih biraz öne çekildi. Milletimizin vereceği karara yine saygı duyacağız. Bir şaibe vardı biz şaibesiz bir seçim olmasını arzu ediyoruz. Yine milletin hakemliğine gidiyoruz.

Siyasi partiler aynı adaylarla gidebilirler. Ölüm ve istifa halinde adayları değiştirebilirler. Seçmen kütükleri yenilenmiyor.” ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU’NDAN İLK AÇIKLAMA

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sultanbeyli’de misafir olduğu bir evde YSK’nin kararına ilişkin ilk açıklamasını yaptı.

İmamoğlu şunları söyledi:

“Benimle ilgili bir kararı herkes merak ediyor. Ben de bazı duyumlar alıyorum, ama YSK’nin kararını bekleyeceğim. Bu akşam geniş geniş fikirlerimi anlatacağım. Her anımı bu şehrin güzel insanlarıyla paylaşacağıma söz vermiştim. Açıklama yapılsın, en güzel noktasında İstanbul’un sizlere düşüncelerimi açıklayacağım. Her şey çok güzel olacak, hiç umudunuzu yitirmeyin. Birileri hatalar yapacak, biz hep beraber umudu taşıyacağız.”

İmamoğlu, daha sonra yaptığı paylaşımda, ayrıntılı açıklamasını 22.30’da yapacağını kaydetti:

“Değerli hemşehrilerim, kıymetli yurttaşlarım; YSK’nın İstanbul Seçimleri ile ilgili aldığı karara ilişkin ayrıntılı açıklamamı saat 22:30’da Beylikdüzü Yaşam Vadisi’nde yapacağım.”

BİNALİ YILDIRIM’DAN İLK AÇIKLAMA

Kararın ardından AKP’nin İstanbul adayı Binali Yıldırım da ilk değerlendirmesini Twitter’dan yaptı.

Yıldırım, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin tekrarlanacağı yönünde YSK kararı kamuoyuna duyuruldu. YSK‘nın resmi açıklamasından sonra kapsamlı bir değerlendirme yapacağım. Karar İstanbul’umuz için hayırlı ve güzel sonuçlara vesile olsun inşallah” dedi.

DOLAR ZİRVE YAPTI

YSK’nin seçimin iptaline yönelik karar vermesinin ardından dolar/TL kuru 6.14 seviyesine kadar yükseldi.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

YSK kararının ardından CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) olağanüstü toplantı kararı aldı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun parti merkezinde hukukçu kurmaylarıyla toplandığı öğrenildi. 

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir