İmamoğlu’ndan Danıştay kararı için ilk yorum: Hukuk böyle bir şey yapamaz

İBB Başkanı İmamoğlu, Danıştay’ın belediye başkanlarına ait olan belediye şirketlerine yönetici atama yetkisini meclise devreden Bakanlık genelgesini iptal etmemesini, “Hukuk böyle bir şey yapamaz . Kararın 5’e 4 alınması daha da önemli. Umarım tekrar gözden geçilirler kararı. Bu onlar için de kendi kalelerine gol atmak olur” şeklinde yorumladı.

İmamoğlu’ndan Danıştay kararı için ilk yorum: Hukuk böyle bir şey yapamaz

Belediye başkanlarına ait olan belediye şirketlerine yönetici atama yetkisini meclise devreden Ticaret Bakanlığı genelgesinin yürütmesinin durdurulması talebi, Danıştay tarafından reddedildi. Danıştay 8. ve 10. dairesinden 9 üyenin katıldığı oturumda karar, 5’e 4 oy çokluğu ile alındı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçilmiş belediye başkanlarının yetkisinin kısıtlanmasına ‘dur’ demeyen Danıştay kararını eleştirdi.

Sözcü’ye konuşan İmamoğlu, “Hukuki süreç devam ediyor, takip ediyoruz” dedi. Hukuka aykırı bir konuda Danıştay’ın böyle bir karar almasını düşündürücü bulduğunu söyleyen İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kararın 5’e 4 alınması daha da önemli. Umarım tekrar gözden geçilirler kararı. Hukuk böyle bir şey yapamaz, hukuksuzluğu devreye sokmuş olur. Siyaset alanının da iktidarın temsilcilerinin de böylesi bir kararı alkışlamamaları lazım. Bu onlar için de kendi kalelerine gol atmak olur. Yönetemezler böyle bir süreci, halka da anlatamazlar.”

NE OLMUŞTU?

Ticaret Bakanlığı tarafından 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından mayıs ayında yayınlanan genelge ile yasanın belediye başkanlarına verdiği belediye şirketlerine yönetici atama yetkisi, belediye meclislerine devredilmişti.

İstanbul ve Ankara gibi meclis çoğunluğunun AKP-MHP grubunda olduğu belediyeler için yetki gaspı anlamına gelen genelge yargıya taşınmıştı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile dava açmış, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de davaya müdahil olmuştu.

Danıştay, verdiği kararla davanın “yürütmeyi durdurma” talebi ile ilgili kısmını karara bağlamış oldu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir