İkinci Yüzyıl Enstitüsü Vakfı kurdu

Example HTML page

SHP ve CHP Eski Üç Genel Başkanı Hikmet Çetin, Murat Karayalçın, Altan Öymen’inde içinde yer aldığı Başkanlığını Müslim Sarı’nın yaptığı İkinci Yüzyıl Vakfı kurdu.

Türkiye’nin sorunlarına çözüm üretmek amacıyla yola çıkan İkinci Yüzyıl Enstitüsü Vakfı, özgürlük, hukuk, demokrasi, sosyal adalet ve ekonomik gelişmeyi içine alan yeni bir Türkiye modelinin oluşmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Cumhuriyet‘in 2. yüzyılına iki yıl kala İkinci Yüzyıl Vakfı kuruldu.  Vakfın Danışma Kurulu’nda CHP ve SHP’de genel başkanlık yapan Hikmet Çetin ve Altan Öymen, Murat Karayalçın yer aldı. Kurulda DYP ve İYİ Parti kökenli Ayfer Yılmaz, DSP’li Uluç Gürkan, CHP’li Sencer Ayata ve Rıza Türmen‘in yanı sıra HDP’den de Ayhan Bilgen ve Ahmet Türk, araştırmacı Bekir Ağırdır gibi siyasetçi ve siyaset yorumcuları ile Abdülbaki Erdoğmuş, Hayri Kırbaşoğlu, İlhami Güler gibi ilahiyatçılar. Geçmişte AKP’de kurucu üyelik ve genel başkan yardımcılığı yapmış kişiler ve İstanbul Sözleşmesi Uzman Grubu Başkanı Feride Acar, gibi pek çok saygın isim de yer alıyor.

Türkiye’nin sorunlarına çözüm üretmek amacıyla yola çıkan İkinci Yüzyıl Enstitüsü Vakfı, özgürlük, hukuk, demokrasi, sosyal adalet ve ekonomik gelişmeyi içine alan yeni bir Türkiye modelinin oluşmasına katkıda bulunmayı hedefliyor. Vakıf Başkanı Müslim Sarı, siyaset üstü bir yaklaşımla çalışacaklarını belirtti. Sarı, dünya çapındaki büyük dönüşümlerin, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına damgasını vuracağına dikkat çekti.

İYEV demokratik değerlere inanan, her görüşün özgürce tartışılabileceği bir platform yelpazesi olarak çalışmalarını sürdürmek amacıyla kurulmuştur. Sayın Müslim Sarı’nın deyimi ile; ‘’ideolojik anganjmanlara sıkışmadan ortak akılla herkesin konuştuğu, herkesin bir araya geldiği bir mutabakat yani bir anlaşma zemini hazırlama’’ gereksinimi İYEV’in temel amacı olduğu anlaşılmaktadır. Yeni dünya düzenini anlama ve kavramak için İYEV gibi düşünce kuruluşlarına gelecekte de ihtiyaç olacaktır.

İkinci Yüzyıl Enstitüsü Vakfı (İYEV) Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılına odaklanacak bir düşünce kuruluşu olarak kuruldu. Bu düşünce kuruluşuTürkiye’nin dış ilişkileri, çevre, göç, ekonomi ve benzeri tüm sorunlarını bünyesindeki danışma ve bilim kurulunda masalar kurarak araştırmalar yaparak, bu araştırmaları panel, açık oturum, yazılı ve sözlü medyada toplum yararına sunmak için çalışmalar yapacaktır.

İYEV Cumhuriyeti, demokrasiyi, insan hak ve özgürlüklerini, ülke bağımsızlığını gözeterek; muhafazakâr, milliyetçi, liberal, sosyal demokrat ve sosyalist her düşünceden kişi ve kuruluşların tartışmalarını, etkileşmelerini sağlayan, Türkiye’de her kesimi kapsayan bir düşünce kuruluşu olacaolacaktır.

Müslim Sarı Kimdir?

Gümüşhaneli bir işçi ailesinin ilk çocuğudur. İlköğrenimini Pendik Esenyalı Taşağılı İlköğretim Okulu’nda, ortaöğrenimini ise Esenyalı Ortaokulu ve Kartal Ticaret Lisesi’nde tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünde lisans eğitimi aldı. Aynı üniversitede Siyaset Bilimi Ana Bilim dalında ise yüksek lisans yaptı.

1999 yılında Merkez Bankası’nda çalışmaya başladı. “Dış Borç Yönetimi ve Türkiye Uygulamaları” başlıklı tezini vererek uzmanlığa atandı. Uluslararası finans, risk yönetimi, dünya ekonomisi konularında uzmanlaşan Sarı, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve ardından genel başkanlığa seçilen Kemal Kılıçdaroğlu ile partinin ekonomik politikaları üzerine çalıştı.

2011 yılında yapılan genel seçimlerde İstanbul 1. Bölgeden aday olarak 24. Dönem İstanbul Milletvekili seçildi. Mecliste ‘Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görev aldı. 2017’de İş Bankası yönetim kurulu üyesi oldu. 2019 yılında CHP Parti Meclisi üyesi olunca bankadaki görevinden istifa etti. Halen CHP Parti Meclisi üyesidir.

Üniversite yıllarındayken 19 yaşında tanıştığı Hatice Sarı ile 1999 yılından beri evlidir. Türkiye Üzerine Notlar adlı araştırma inceleme kitabı Nadir Kitap tarafından yayınlanmıştır.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir