İBB’nin ‘6 bin yeni taksi’ teklifi kabul edilmedi!

İBB’nin yeni taksi plakası teklifi UKOME’de kabul edilmeyerek alt komisyona havale edildi. Teklif bir sonraki UKOME toplantısında yeniden görüşülecek. İBB CHP Meclis Grubu Sözcüsü Tarık Balyalı, “UKOME’nin yapısının değiştirilmesinden sonra dahil olan bakanlıkların verdiği bu kararı tamamen siyasi bir karar olarak değerlendiriyoruz” dedi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) 6 bin yeni yeni sarı taksi plakası teklifini görüşeceği toplantı başladı. Toplantından önce yeni taksi sayısıyla ilgili teklif 6 bine çıkarıldı. İBB’nin yeni taksi plakası teklifi kabul edilmedi ve alt komisyona havale edildi. Teklif, bir sonraki UKOME toplantısında tekrar görüşülecek. İBB CHP Meclis Grubu Sözcüsü Tarık Balyalı, teklifi taksici odası ve bakanlıklardan gelen temsilcilerin oyuyla reddedildiğini söyledi.

Basına kapalı gerçekleştirilen UKOME toplantısına İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreteri Yavuz Erkut başkanlık yaptı.

Toplantıya oy hakkı bulunan İBB’den 11, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından 16 üyenin yanı sıra çok sayıda gözlemci katıldı.

Ana gündem maddesi 6 bin yeni taksi plakası olan UKOME toplantısında, taksi taşımacılığının düzenlenmesi, minibüslerin taksiye dönüştürülmesi, taksi dolmuşların taksiye dönüştürülmesi, Silivri, Çatalca, Şile’deki “M” seri plakalı taksilerin “T” seri plaklalı taksi kapsamında değerlendirilmesi, turistik İstanbulkart düzenlenmesi, çeşitli ilçelerde yayalaştırma, park yerleri gibi teklifler ele alındı.

ibb-nin-5-bin-yeni-taksi-teklifi-kabul-edilmedi-748688-1.

TEKLİF KABUL EDİLMEDİ

İBB CHP Meclis Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Grup Sözcüsü Tarık Balyalı toplantıda alınan kararı, sosyal medya hesabından paylaştı. Balyalı, “Teklif ‘6 bin yeni taksi plakası’ olarak komisyona sunuldu. 6 bin yeni taksi plakası teklifi UKOME tarafından kabul edilmedi. Teklif alt komisyona havale edildi ve bir dahaki UKOME toplantısında tekrar görüşülecek” dedi.

Balyalı paylaşımında şunları söyledi: “UKOME’nin yapısının değişmesinin sonucu olarak Kurula sonradan eklenen Bakanlıkların görüşleriyle bu karar alındı. Yani bu karar siyasi bir karardır.”

“RANT VE ÇIKAR ODAKLARI İSTEMEDİ”

Karara ilişkin Medyascope’a açıklamalarda bulunan Balyalı, “Sayın Başkanımızın 6 bin yeni taksi plakası verilemesine ilişkin bir önerisi vardı. Bütün İstanbullulara bir müjdeydi bu. Ama ne yazık ki içeride taksici odası ve bakanlıklardan gelen temsilcilerin oyuyla reddedildi. Gerçekten çok üzücü bir durumla karşı karşıyayız. İstanbul’un trafiğine, İstanbul’un ulaşımına UKOME’nin yapısının değiştirilmesinden sonra dahil olan bakanlıkların verdiği bu kararı tamamen siyasi bir karar olarak değerlendiriyoruz” dedi.

“Bu konu uzun zamandan beri gündemdeydi. Hatta geçen yönetimin de zaman zaman gündemindeydi. İstanbul’da taksi ihtiyacı olduğu bir gerçek” diyen Balyalı, şunları söyledi:

“İstanbul’da taksi plakası en son 1990 yılında verildi. Hatta mevcut taksilerin yüzde 80’inin plaka tahdidi 1965 yılında verildi. 17 bin 700 plakanın 1965 yılında İstanbul’un nüfusu 1 milyon 750 bindi, bugün 16 milyon… 9 kat bir artış var ama İstanbul’da taksi sayısında bir artış yok. İstanbul’da taksi ihtiyacı olduğu bir gerçek ama ne yazık ki birtakım rant ve çıkar odakları İstanbul’da taksinin gelmesini istemiyorlar.”

UKOME’NİN YAPISI DEĞİŞTİRİLDİ, İBB ÇOĞUNLUĞU KAYBETTİ

31 Mart 2019 seçimlerinden önce UKOME’deki üye çoğunluğu Büyükşehir Belediyeleri’nde olmasına karşın, 19 Şubat 2020’de yapılan düzenlemeyle İBB, UKOME’de çoğunluğu kaybetti.

Hükümetin UKOME’ye yeni üyeler eklediği yönetmelik şöyle:

“15/6/2006 tarihli ve 26199 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliğinin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki “Milli Savunma Bakanlığı” ibaresinden sonra gelmek üzere “, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının birer” ibaresi eklenmiş, (g) bendindeki “Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve TCDD Taşımacılık Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünün birer” ibaresi eklenmiş, (ğ) bendindeki “Karayolu” ibaresi “Ulaştırma Hizmetleri” şeklinde değiştirilmiş, fıkraya (ı) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.”

UKOME’nin yapısı değiştirilmeden önce İBB’nin 11, hükümetin 10 üyesi vardı. Yeni yönetmelikle birlikte hükümetin 14 üyesi oldu.

“İSTANBUL’UN YENİ TAKSİLERE İHTİYAÇ DUYDUĞU AÇIK”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yeni taksi projesiyle ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Mevcut taksi düzeninin birkaç yüz kişiyi mutlu ettiğini ifade eden İmamoğlu, milyonların yıllardır mağdur olduğunu söylemişti.

İmamoğlu şu açıklamalarda bulunmuştu:

>> Bilimsel araştırmalarla üniversite raporlarıyla İstanbul’un yeni taksilere ihtiyaç duyduğu açıktır.

>> İstanbul halkının taksi ihtiyacı olup olmadığına karar verecek makam, Bağcılar Oto Galerisi’ndeki birkaç taksi galericisi değildir.

>> Plaka fiyatlarıyla geçim sağlayan rantçılara bu süreci kurban etmeyiz, ettirmeyiz.

>> Belki birkaç yüz kişi üzülecek ama binlerce taksi emekçisi ve milyonlarca İstanbullu bu güzel yeni taksi uygulamamızdan mutlu olacak.

>> Daha iyi bir şekilde İstanbullunun konforlu taksi kullanma hakkı konusunda hassas davranacağız.

ibb-nin-5-bin-yeni-taksi-teklifi-kabul-edilmedi-748689-1.

İSTANBUL’A TAKSİ PROJESİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu ‘Çalar Saat’ programında yeni taksi projesinin detaylarını anlatmıştı.

İstanbul’da yaklaşık 30 yıldır yeni taksi plakası verilmediğini ifade eden İmamoğlu, “Toplam taksi sayımız, 17 bin 395. Yetmiyor, sıkıntı var. Bunu taksiciler de biliyor. Bazen taksi duraklarında insan taksi bulamıyor. Başka sistemler, korsanlar devreye giriyor” açıklamasını yapmıştı.

İmamoğlu’nun açıklamasına göre, projede şu detaylar yer alıyor:

► Elbise tek tip olacak, 3 vardiya çalışacak.

► Herkes istediği gibi hareket edemeyecek.

► 5 bin taksi elektronik sistemle donatılacak.

► QR koduyla, İstanbulkart’la taksi parası ödenebilecek.

► Özel tasarım taksi modeli yarışması başlatılacak.

► Bu proje ile birlikte kiralama modeli getirilecek, taksinin sahibi İBB olacak.

İmamoğlu açıklamasında ayrıca, “Korunaklı, pandemi sürecine uygun, taksiciyle müdahalesi olmayan… Bildiğimiz sarı taksi olacak, tarife aynı, her şey aynı. Sadece hem taksi eksiğini gidereceğiz hem de bir taksi modeliyle aslında piyasayı dengede tutacağız. Taksici esnafı için de hem taksilerini yenilemeyle ilgili hem de bu yeni modelle taksicilerin güvenliğini sağlamayla ilgili de yarışma açacağız. Bir nevi İstanbul’a özgü taksi üretimine de start vermiş olacağız bu çalışmayla” ifadelerini kullanmıştı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir