İBB Meclisi’nde isim tartışması: 15 Temmuz’da şehit düşen bir kişinin bile adı verilmemiş

Example HTML page

Esenler’in 15 Temmuz Mahallesi’ndeki 23 sokak ve caddeye verilen isimler, İBB Meclisi’nde tartışma yarattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Sanayi Bakanı Mustafa Varank’ın da aralarında bulunduğu isimlerin caddelere verilmesi teklifine ret oyu kullanan CHP grubu “Mahallenin adı 15 Temmuz ama darbe girişiminde şehit olan bir kişinin bile adı verilmemiş” eleştirisinde bulundu.

İBB Meclisi Kasım ayı oturumlarının ikinci birleşimi Saraçhane’deki başkanlık binasında gerçekleştirildi.

İBB Meclisi 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul‘un başkanlığında gerçekleştirilen oturumda Esenler’de kentsel dönüşüm sonrası yeni kurulan 15 Temmuz Mahallesi’nde yeni cadde ve sokaklara verilen isimler tartışma konusu oldu.

19 cadde ve 4 sokak için Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi, Teknofest Caddesi, Sultan Abdülhamid Han Caddesi, Prof. Dr. Mustafa Şentop Caddesi, İsmet Yılmaz Caddesi, Turgut Cansever Caddesi, Ayasofya Cami Caddesi, Hulusi Akar Caddesi, Prof. Dr. Aziz Sancar Caddesi, Mustafa Varank Caddesi, Özdemir Bayraktar Caddesi, Hacı Bektaş Veli Caddesi, Alpaslan Türkeş Caddesi, Prof. Dr. Fuat Sezgin Caddesi, Şehit Ömer Halisdemir Caddesi, Osman Aşkın Bak Caddesi, Dr.Kadir Topbaş Caddesi, Murat Kurum Caddesi isimleri önerildi.

Teklif, CHP ve İYİ Parti grubunun muhalefeti ile kabul edildi.

“SELAM ÇAKMA DOSYASI”

Oylama öncesinde tartışma yaşandı. CHP’li Meclis Üyesi Ali Haydar Kahraman, “İsimlere baktığımızda bakanlar kurulunun yarısı, icranın hepsi burada. Biraz da ciddiyetsiz… Birinci sırada Cumhurbaşkanımızın adı var. İsimsiz caddeymiş gibi meclise sevk edilmiş ama Bayrampaşa’ya devam eden caddenin adı Kışla Caddesi. Mahallenin adı 15 Temmuz ama, darbe girişiminde şehit olan kimsenin adı verilmemiş. Bir selam çakma dosyası bu. Kabine mahallesi tanımlanıyor. Cumhurbaşkanı’nın adının verildiği cadde ile ilgili de usulsüzlük var” dedi.

“İBB İDEOLOJİK DAVRANIYOR”

Esenler Belediye Başkan Yardımcısı olan AKP’li Meclis Üyesi Ömer Çetinkaya “İsimleri beğenmemiş olabilirler kendi takdirleri. Biz haziranda kendi ilçe meclisimizde karar aldık ve mevzuat gereği İBB’ye gönderdik. İBB konuya  ideolojik baktığı için 5 ay dosyayı gündeme almadı. Meclis gündemine gelmeyeceğini anladığımız için teklif ile gündeme aldırdık. İnsanlar artık orada oturuyor, isimlendirme yapılmadığı için elektrik bağlanmıyor.  Aciliyetimiz var, bu kararın geçmesi gerekiyor” yanıtını verdi.

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da “İsimler siyasete dönük, bunu anlıyoruz. 15 Temmuz Mahallesi burası. Esenler’de tankın altında kalarak şehit olan Türkan Tekin‘in ismi verilmemiş mesela. İnce düşünülmemiş, siyasete selam verme amacı var” dedi.

“KENTESEL DÖNÜŞÜME KATKI VERENLERİN İSİMLERİ VERİLDİ”

AKP Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş da “Şu üslup doğru değil ‘Siyasi çakma…’ Yakıştıramadım. Başkanın öyle bir ihtiyacı yok. Burası askeri alandı. Tevfik Göksu başkan olduktan sonra askeri bölgede mücadele ederek Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşümünü başlattı. Ve bitti. İnsanlar oturmaya başladı. Keşke siz de böyle bir şey yapsaydınız da o caddenin adını Ekrem İmamoğlu yapsaydık. İsmi verilen bakanlar, milletvekilleri buradaki kentsel dönüşüme  katkısı olanlar. Ahde vefa diye bir şey var. Siz de böyle bir kentsel dönüşüme başlayın,  sizin belediye başkanınızın, genel başkanınızın adının verilmesine ben destek olacağım” diye konuştu.

Gökkuş, CHP grubuna 15 Temmuz şehidini hatırlatması nedeniyle de teşekkür ederek en kısa sürede adını bir sokağa vereceklerini söyledi.

HALK EKMEK FABRİKASI TARTIŞILDI

Oturumda yeni açılan Hadımköy’deki Ahmet İsvan Halk Ekmek Fabrikası da tartışma konusu oldu. AKP’li Meclis Üyesi soru önergesi vererek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafında 23 Temmuz 2022’de resmi açılışı yapılan fabrikada hala ekmek üretilmeye başlanmadığını belirterek sayıların açıklanmasını istediler. Çetinkaya, fabrika için 2018 yılında meclisten geçen borçlanma kararına CHP grubunun “hayır” oyu verdiğini ve 2019 seçiminden sonra fabrikanın yüzde 50 oranında tamamlanmış olarak teslim edildiğini savundu.

“FABRİKADA DENEME ÜRETİMİ YAPILIYOR”

CHP Sözcüsü Balyalı da 2018 yılında alınan borçlanma kararına meclisin yetkisinin tamamen iştirak şirketine devredilmesi ve neden borçlanmaya gidileceğinin açıklanmaması nedeniyle ret oyu verdiklerini belirterek “Biz böyle bir taleple gelsek evet derler mi? Demezler” tepkisi gösterdi. Fabrika inşaatını da yüzde 7 seviyesinde yani bomboş bir arazi olarak devraldıklarını söyledi. Balyalı fabrikada deneme üretimi yapıldığını, teçhizatın ayarlanması gerektiğini belirterek “Arzu ederlerse ay başında meclis üyelerine gezdirelim. Ak Parti döneminde başlatılan bugün bitirilen tesiste nasıl hizmet verdiğimizi görelim, gurur duyalım. Fabrika yapıldı. Ekmek üretimi yapılacak. Önemli olan İstanbullulara hizmet edilmesi. Dün mü bugün mü başladı diye düşünmek yerine; İstanbul’da ekmek 5 lira oldu, onun nasıl düşürüleceğini düşünsünler” dedi.

MECLİS BAŞKANI SÖZ VERMEDİ

AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz da söz alarak 2018 yılında mecliste alınan borçlanma kararına CHP’nin itiraz gerekçesi konusunda Balyalı’nın açıklamasının doğru olmadığını söyledi.

Türkyılmaz meclis tutanaklarından alıntı yaparak dönemin CHP Meclis Üyesi Hakkı Sağlam‘ın “132 milyonluk ihaleyi bir Alman firması aldı. Yarı fiyatına yapan yerli firmalar var” dediğini yani CHP’nin borçlanmanın gerekçesinin fabrika için olduğunu bildiklerini söyledi.

Balyalı da söz alarak yanıt vermek istedi ancak oturumu yöneten Okul, söz vermedi. Balyalı da Okul’a taraflı davrandığını söz haklarının kısıtlandığını söyledi. Balyalı ve Okul arasındaki polemik bir süre daha devam etti. Daha sonra gündeme devam edildi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir