İBB MECLİSİ’NDE ‘HİZMETTE AK PARTİ-MHP ENGELİ’ SÜRÜYOR

İBB MECLİSİ’NDE ‘HİZMETTE AK PARTİ-MHP ENGELİ’ SÜRÜYOR


AK Parti ve MHP Halk Ekmek büfesi de, çocuklara kreş de istemediler

İBB Meclisi Aralık ayı ikinci birleşimine AK Parti’nin İstanbulluya hizmeti engelleme girişimleri damga vurdu. İstanbullu’nun daha rahat ulaşabilmesi için 142 yeni halk ekmek büfesi kurulması teklifi AK Partililerce gündeme bile alınmadı. Tuzla’da kreş yapılmasına ilişkin teklif de yine AK Partili’ler tarafından kabul görmedi.

YENİKAPI / İSTANBUL

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi Aralık ayı ikinci birleşimi dün Yenikapı’da bulunan Avrasya Gösteri Merkezi’nde sosyal mesafe kurallarına uygun olarak toplandı.

Meclis’te sağlık çalışanlarının toplum ulaşım araçları ile İSPARK’ları ücretsiz olarak kullanma süresinin 31 Mart 2021 tarihine kadar uzatılması kararı oy birliğiyle kabul edildi.

İBB Başkanlığı ile İETT’de görev yapan işçi statülü personelin mağduriyetinin giderilmesi amacıyla toplu sözleşme yapılana kadar ücretlerde yüzde 13’lük zam yapılması karara bağlandı.

İstanbul Otogarı’nda ticari alanlarda kısıtlamalar süresince kira bedellerinde yüzde 50 indirim yapılması, kısıtlamalar sebebiyle faaliyeti durdurulan ya da fiilen faaliyette bulunamayan kiracılardan da çalışmadıkları süre boyunca kira bedelinin tahsil edilmemesi ve pandemi bitene kadar kiralara zam yapılmaması da karara bağlandı.

Öte yandan İstanbul Tuzla’da İBB’ye ait bir alana kreş yapılmasına ilişkin Komisyon Raporu AK Parti ve MHP’li üyelerin oylarıyla reddedilirken, Halk Ekmek büfelerinin sayısının artırılması önerisi de yine AK Parti ve MHP’li üyelerin oylarıyla gündeme alınmadı.

”KADINLAR DAYANIŞMAYI DAHA DA GÜÇLENDİRMELİ”

İBB Meclisi Aralık ayı ikinci birleşimi dün saat 15.00’te toplandı. Gündem dışı konuşmalarla başlayan Meclis’te söz alan İBB CHP Meclis Üyesi Ferhunde Şirin, 5 Aralık 1934’de Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilişinin 86’ncı yıl dönümü üzerine bir konuşma yaptı. Bu hakla birlikte kadının siyasette güçlendiğine işaret eden Şirin, buna karşın günümüze kadar olan süreçte ciddi bir yol katledilemediğini söyledi. Konuşmasında kadın dayanışmasının önemine dikkat çeken CHP’li Şirin, “Biz kadınlar emeğimizi, dayanışmamızı ve örgütlü mücadelemizi daha da güçlendirmeliyiz.

Hayatın her alanında eşit temsil istiyoruz.” dedi.

‘ENGELLİLER GÜNÜ’NÜ KUTLAMAYIN, GEREĞİNİ YAPIN”

CHP Grubu’nda gündem dışı söz alan ikinci isim olan İBB CHP Meclis Üyesi Yılmaz Demirel, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ve 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü hakkında konuştu. 3 Aralık gününün bir kutlama günü olmadığına işaret eden CHP’li Demirel, “Engelli vatandaşlar sizden kutlama değil, destek istiyor” dedi. Engelli vatandaşların gerek istihdamda gerekse toplumsal hayatta ciddi kısıtlamalara maruz kaldığını ifade eden Demirel, iktidarın engellilere yönelik ciddi bir politika geliştirememesini de eleştirdi. Demirel, “Somali’nin IMF’ye borcunu ödeyeceğimize, Kürşat bebeği, Ali Eymen’i hayata döndürebiliriz. 156 ülkeye tıbbi yardım yapıyoruz ancak SMA’lı çocuklarımız gözümüzün önünde birer birer ölüyor!” diye konuştu.

‘BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ’Nİ ANNELERE ŞİKAYET EDİYORUM”

Gündem dışı konuşmaların ardından Başakşehir’deki İBB’ye ait bir alanın İBB’nin talebi dışında Başakşehir Belediyesi’ne hukuksuz olarak tahsisi konusunda açıklamalarda bulunan İBB CHP Meclis Üyesi Hayrettin Özbakır, Başakşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığı, amaçlarının çocuklara hizmet olmadığını şu sözlerle açıkladı;

”İBB, Başakşehir’e 5 kreş yapmak için Başakşehir Belediyesi’nden yer istedi, tenezzül bile etmediler. Buradan çocuklara ve annelere Başakşehir Belediyesi’ni şikayet ediyorum.”

”TUZLA’DA KREŞ YAPIMI ENGELLENDİ”

İBB Meclisi’nde gündem maddelerinin görüşülmesi ve oylanması süreci AK Parti ve MHP’lilerin engellemelerine sahne oldu. İlk olarak AKP Grubu, İBB’nin Tuzla’da yapacağı kreş için hazırlanan plan değişikliği teklifini, “Uygun görülmemiştir” diyerek oy çokluğu ile reddetti.

Duruma tepki gösteren İBB CHP Meclis Üyesi Ülkü Sakalar, “İBB, Tuzla Belediyesi’ne 4 kere yazı yazdı ve yer istedi, hiçbirinden cevap alamadı. Şimdi ise İBB’nin kendi arazisine kreş yapması engelleniyor. Hiçbir gerekçe yok! Çalışan kadına mı karşısınız, kreşe mi karşısınız?” diye sordu.

HALK EKMEK BÜFESİ’NE AK PARTİ ENGELİ

Günün bir diğer engellemesi ise Halk Ekmek büfe sayısının artırılmasına ilişkin teklifin AK Parti tarafından gündeme alınmaması oldu. 142 yeni Halk Ekmek büfesi kurularak vatandaşların daha ucuz ve sağlıklı gıdaya erişiminin sağlanması istenen teklif, AK Parti Grubu tarafından “örgüt üyelerine peşkeş çekilecek” gerekçesiyle reddedildi. İBB CHP CHP Meclis Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ise, AK Parti Grubu’na, ““Halk Ekmek büfelerini bugün buraya getirmemek halk düşmanlığıdır” sözleriyle tepki gösterdi.

”FATİH’TE BÜYÜK YOLSUZLUK”

CHP’li Balyalı’nın bir diğer açıklaması ise İstanbul Fatih’teki bir yolsuzluk dosyası oldu. Balyalı, İstanbul Fatih’te yapılan ve ‘birilerinin’ 10 kat haksız kazanç sağlamasını şu sözlerle anlattı: “Aksaray’da ilçe sınırları içerisinde bir lunapark alanı vardı. Arazinin yarısı Büyükşehir Belediyesi’ne, yarını bir şahsa aitti ve burası imar planlarında park alanıydı. Birileri, birilerinin yakınları, birilerinin damatları, birilerinin damatlarının ortakları, 33 milyon liraya aldıkları arsayı, park yapılmak üzere bu Büyükşehir Belediyesi’ne 370 milyon liraya sattılar.”

”İŞÇİLERE YÜZDE 13 ZAM”

Öte yandan Meclis’te sağlık çalışanlarının toplum ulaşım araçları ile İSPARK’ları ücretsiz olarak kullanma süresinin 31 Mart 2021 tarihine kadar uzatılması kararı oy birliğiyle kabul edildi. İBB Başkanlığı ile İETT’de görev yapan işçi statülü personelin mağduriyetinin giderilmesi amacıyla toplu sözleşme yapılana kadar ücretlerde yüzde 13’lük zam yapılması karara bağlandı.

İBB Meclis Üyesi Eski Sendikacı Seyit Ali Aydoğmuş söz alarak yapmış olduğu konuşmasın da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na göstermiş olduğu hassasiyetten dolayı teşekkür etti.

İstanbul Otogarı’nda ticari alanlarda kısıtlamalar süresince kira bedellerinde yüzde 50 indirim yapılması, kısıtlamalar sebebiyle faaliyeti durdurulan ya da fiilen faaliyette bulunamayan kiracılardan da çalışmadıkları süre boyunca kira bedelinin tahsil edilmemesi ve pandemi bitene kadar kiralara zam yapılmaması da karara bağlandı.

İBB Meclisi Aralık ayı birleşimleri, 11 Ocak günü saat 14.00’te toplanılmak üzere sona erdi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir