İBB Meclis Üyesi Gülsüm Polat ; Eminönü-Alibeyköy Tramvay hattın’da ”Mutlu Sona Gelindi”

Example HTML page

Haber Etkin / Haber Merkezi

Eminönü-Alibeyköy Tramvay hattın’da ”Mutlu Sona Gelindi”

İBB’nin bir önceki yönetimi tarafından yapımına yıllar önce başlanan, buna karşın mühendislik faciasıyla inşaatında çökme yaşanan “Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı’nda yapılan çalışmaların sonucunda mutlu sona gelindi.

Mevcut İBB yönetimi tarafından hem kaynak bulundu, hem de çalışmalar tüm aksaklıklara rağmen hızla sürüyor. Hattın Cibali-Alibeyköy bölümünün 2020 sonunda hizmete girmesi planlanıyor.

21.06.2017 tarihinde yer teslimi yapılarak yapımına başlanmasına rağmen hem önceki dönem İBB yönetimi tarafından durdurulan hem de Haliç’in toprak yapısı nedeniyle zemininde çökmeler meydana gelen Eminönü-Alibeyköy Tramvay hattında inşaat tüm hızıyla sürüyor.

Konuya ilişkin CHP Eyüpsultan ve İBB Belediye Meclis Üyesi Gülsüm Polat tarafından yapılan açıklamada, hattın Cibali-Alibeyköy kısmının yılsonunda hizmete açılması için İBB’nin var gücüyle çalıştığı bilgisi verildi.

Gülsüm Polat yapmış olduğu açıklamasın da şu ifadelere yer verdi ;

”Çamurun üstüne beton dökmüşler”

Yapılan açıklamada bir önceki İBB yönetiminin sözler vermesine rağmen bölge halkının yıllardır beklemek zorunda kaldığı Eminönü-Alibeyköy Tramvay hattı inşaatıyla ilgili önemli bilgiler paylaşıldı. Söz konusu hatta yanlış ihale işlemleri ile zemin etüdü ve saha incelemesi yapılmadan başlanan inşaat nedeniyle çok ciddi sorunlarla karşılaşıldığı vurgulanan açıklamada, “Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı 10,1 km uzunluğunda ve 14 istasyondan oluşmaktadır. 21.06.2017 tarihinde yer teslimi yapılarak işe başlanmıştır.

Haziran 2019’da kredisi bitmiş olup, Aralık 2019’dan sonra öz kaynak destekli olarak çalışmalara yeniden başlandı. Raylı sistemin tamamlanan 1,3 kilometrelik kısmında, mevcut temel ve ray seviyesinin altında kalan zemin bölgelerinde, tramvay işletmesini aksatacak düzeyde kazıklı sistem üzerine oturmayan düşey oturma, çökme ve kayma yaşandı. Daha açık bir ifadeyle, balçık çamurun üstüne hiç düşünmeden beton dökmüşler ve bu nedenle beton çökmüş.

Biz ise görevi devraldığımız ilk günün ardından hızla buradaki sorunun çözümü için hattın 1,3 kilometrelik Balat-Ayvansaray kısmını Mart ayından başlayarak kırmak zorunda kaldık 25 ile 60 metre arasındaki uzunluklarda 250 adet kazık çakılarak, kazıklı temel işlerinin tamamlanmasının ardından beton dökümü ile ray döşemesi aşamasına geçilmiştir.” dedi.

Gülsüm Polar sözlerine şu ifadelerle devam etti;

”Cibali-Alibeyköy hattı yılsonunda hizmete girecek”

Cibali-Alibeyköy hattının 2020 yılının sonunda açılmasının hedeflendiğini  ifade eden Polat, “Yıl sonuna kadar kazıklarla beraber üst yapı imalatını da bitirip Cibali – Alibeyköy arasını Aralık 2020’de açılması hedefledik. Fiziki saha ilerlemesi 1.3 km lik kısmın kırılıp yeniden yapılmasına rağmen %70 mertebesinde.

Raylı Sistemler Daire Başkanlığımız ve saha ekiplerimiz yüksek bir çalışma performansı göstermekte.

Raylı sistem projelerinin ilçemiz nezdinde Eyüpsultan’ın, genelde de İstanbul’un ulaşım sorununu ciddi oranda rahatlatacağını düşünüyoruz. Şu anda İstanbul’un raylı sistemlerinin toplam ulaşımdaki oranı yüzde 20’lerde ve bu oran kabul edilemez.

Hedefimiz 5 yıl içerisinde bu oranı yüzde 30’a çıkarmak. AK Parti yönetiminde durdurulan birçok metro inşaatına hem ülkenin ekonomik durumu hem de dünyanın içinden geçtiği bu karanlık dönemde kaynak bularak İstanbul’un bugünü ve geleceği için çok önemli bir adım attık. İstanbul’da bugüne kadar yapılan kent içi raylı sistem çalışmalarına yeni metro projeleriyle hız kazandıracağız.

İstanbul’u geleceğe taşıma hedefiyle çalışmalarımız devam etmektedir” bilgisini verdi.

”4 Metro hattıyla entegre olacak”

Eminönü bölgesinden başlayarak Haliç sahili boyunca ilerleyerek Alibeyköy merkezinden Alibeyköy Cep Otogarına ulaşacak şekilde inşa edilen hat, Eminönü istasyonunda T1 Bağcılar-Kabataş tramvay hattı ve deniz iskeleleri ile, Küçükpazar istasyonunda M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattı ile, Eyüp Teleferik istasyonunda TF2 Eyüp-Piyer Loti teleferik hattı ile, Alibeyköy istasyonunda M7 Kabataş-Mahmutbey-Esenyurt metro hattı ile entegre olacak. Hattın Eminönü’ne uzatılması için Unkapanı Köprüsü’nün yenilenme projesi üzerinde de çalışılıyor. Tamamı 10,1 kilometre ve 14 istasyon olan raylı sistem tamamlandığında, saatte 30 bin yolcu hizmet alacak.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir