İBB İYİ PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ İBRAHİM ÖZKAN: BU “İSKİ’Yİ BATIRMAYA ÇALIŞMAK ENGELLEME DEĞİL DE NEDİR?”

Example HTML page

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Aralık ayı oturumlarının ikinci toplantısı, Meclis 2’nci Başkanvekili Ömer Faruk Kalyoncu başkanlığında, Dr. Mimar Kadir Topbaş Sanat Ve Gösteri Merkezi’nde toplandı.

Toplantı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Olağanüstü Genel Kurulu ile başladı.

İSKİ Olağanüstü Genel Kurulu’nda İBB ve İSKİ yönetimi suya yüzde 57,38 zam oranına ilaveten her ay TÜFE oranında da zam yapılması teklifinde bulunuldu.  AK Parti ve MHP Grubu bu teklifi kabul edilemez bulduklarını belirterek bu zam oranını reddetti. Meclis’ten yüzde 20,58 oranında zam kararı çıktı.

İBB AK Parti ve MHP Grubunun mecliste kabul edilen teklifine göre Konut 1’inci Kademe (0-15 metreküp) su satış fiyatı 5,56’dan 6,55 liraya, Konut 2. Kademe (16 metreküp ve üzeri) 8,35 liradan 9,83 liraya, işyeri 14,95 liradan 17,61 liraya, ortak sayaç/ inşaat şantiyesi 9,83 lira, 5216 ve 6360 Sayılı Kanunlarla mahalle olan yerlerdeki konut tarifesi 1,39 liradan 1,63 liraya yükseltildi.

AK Parti ve MHP’nin Mecliste kabul edilen teklifine CHP Grubu ve İYİ Parti Grubu ‘hayır’ oyu verdi. İBB İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, genel kurulda söz alarak  teklife neden hayır oyu verdiklerini açıkladı.

İSKİ 25 YIL YÜZDE 50 KÂRLA İSTANBUL HALKINA SU SATMIŞ

İBB İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, AK Parti ve MHP’nin teklifine yönelik şunları söyledi:

Bugün olağanüstü kurul yapıyoruz, çünkü İSKİ’nin tarifesi yok. İSKİ’nin tarifesini konuşmak için buraya toplandık. AK Parti Grubu bir teklif yaptı. Bu teklifi dinlerken ilk başta anlamadık, herhalde rakamlarda bir yanlışlık var dedik. 2021 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 36.20 olarak belirlendi. İnsani Kullanım Hakkını evet biz getirdik ve tekraren kullanılması lazım, buna da karar verecek olan TBMM’dir. Bu rakamları düştüğünüz zaman 5.50 küsurdan 5.24’e düşüyor. Bu sürdürülebilir mi? Bu ülkede 15 günde yüzde 50 artmış bir dövizden bahsediyoruz. Bakın, İSKİ’nin yatırımları olmak zorunda..İSKİ ne yapıyor, suları arıtarak kullanım suyu olarak şebekeye veriyor, atık suyu da arıtıyor. Bunların bir maliyeti var. Personel giderleri yüzde 30’mu artacak yüzde 40’mı artacak, daha onu hükümet belirleyemiyor. Asgari ücrete verilecek zam oranı belirlenemiyor. Dövizin ne olacağı belli değil, bugün 15 liraya dayanmış, SWAP’ta 20 küsur liralardan bahsediliyor. İSKİ yılda yaklaşık 1,5 milyar TL elektrik faturası ödeyecek. Özetle burada söylenen şey şu;

23 Haziran’dan evvel yani seçimden önce  İSKİ’de yüzde 40 indirim yapıldı. Bunun bedelini İstanbul halkına ödetmek istiyorlar. O dönemlerde İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), İstanbul Büyükşehir Belediyesini fonlamak için yüzde 50 kârla İstanbul halkına 25 sene su satmış. İSKİ’nin İBB’den 3 milyar civarında alacağı var. Bunu yapanlar, bugün çıkıp İstanbul halkına suyu pahalı satmayalım diyor. Bakın, Sayıştay bu konularla ilgili tenkit yazıyor, “maliyetinin altına satamazsınız” diyor. Bu işin hukuki sorumluluğu var. Bir kurum zarara uğratılmaz. Bu, kabul edilebilir değil. Yeniden değerleme oranı yüzde 36.20 kabul edilebilir ama bir de enflasyon gerçeği var. Hepsini düş, ortaya çıkan sonuç; suda indirim…Bunun, piyasanın gerçekliğiyle uzaktan yakından ilgisi yok.

“İSKİ’Yİ BATIRMAYA ÇALIŞMAK ENGELLEME DEĞİL DE NEDİR?”

İbrahim Özkan, AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu’nun “İstanbul’da biz engelleme yapmıyoruz” sözlerini işaret ederek teklife tepki gösterdi. Özkan, tepkisini şöyle dile getirdi:

“Dün akşam, AK Parti Grup Başkanvekilini Habertürk kanalında izledik. “İstanbul’da biz engelleme yapmıyoruz” diye söyledi. Alın size bir engelleme…Yani İSKİ batsın, İstanbul halkına su veremesin, İstanbul halkı mağdur olsun, yeni yatırımlar yapılamasın ondan sonra biz siyaseten eleştirelim derdindeler.”

“BU TEKLİF VİCDANİ DE AHLAKİ DE DEĞİLDİR TAMAMEN SİYASİDİR”

Özkan, Göksu’nun bir sözünü daha hatırlatarak AK Parti ve MHP’nin teklifine hayır deme gerekçelerini de şöyle özetledi:

“Sayın Göksu dün akşamki yayında çok önemli bir söz söyledi. Biz İstanbul halkı için bir karar alırken önce o kararın vicdani sonra ahlaki sonra siyasi olmasına bakarız. Getirilmiş olan bu teklif ne ahlaki ne vicdanidir; bu teklif olsa olsa siyasi bir tekliftir. Dolayısıyla İYİ parti Grubu olarak biz bu teklife hayır oyu vereceğiz.”

İYİ Parti Grup Sözcüsü Suat Sarı da söz alarak AK Partili belediyelerde her ay suya zam yapılırken İBB’nin bundan vareste tutulmasının kabul edilebilir olmadığına dikkat çekerek, teklife yönelik şunları söyledi:

AK PARTİLİ BELEDİYELERE HER AY SU ZAMMI, İBB’YE ENGEL!

Burada önemli bir pozitif ayrımcılık yapılıyor. AK parti’nin kendi kontrolündeki, kendi yönettiği belediyelere baktığımızda, Bursa BUSKİ’de her ay suya zam yapılmış. Gaziantep GASKİ’de yine Ocak ayından Kasım ayı sonuna kadar her ay zam yapılmış. Kocaeli İSU’da yine aynı… AK Parti’nin belediyelerinde her ay suya zam yapılırken İBB’nin bundan vareste tutulması, farklı bir siyaset anlayışı asla kabul edilemez.

İSKİ, FAİZ LOBİSİNİN KUCAĞINA İTİLİYOR!

Melen Barajının zamanında bitmemesinin İSKİ’nin elektrik tüketimini artırdığının altını çizen Suat Sarı, AK Parti Meclis Grubunun bu uygulamasıyla, o çok karşı çıktığı faiz olayını destekleyen bir tutum takındığını vurgulayarak sözlerini şöyle noktaladı:

Bunun yanında, geçen genel kurulda da konuştuk, Melen Barajının zamanında bitmemesi sebebiyle İSKİ’nin elektrik tüketimi artmış ve İSKİ 460 milyon TL ödemiş. Şunu da biliyoruz ki; 1 metreküp için 1 kilowatt-saat bir gider var. İSKİ’nin bu giderlerini artıran ve elektrik zamlarının da yüzde 90 olduğu bir ülkede, bir kentte, bu maliyetlerin nereye kadar gideceğini bir daha değerlendirmek gerekir. Ama ana konu şu; esasında AK Parti Meclis Grubu bu uygulamasıyla, o çok karşı çıktığı faiz olayını destekleyen bir tutum takınıyor. Geçen İSKİ Genel Kurulunda İSKİ Genel Müdürümüz 610 milyon gelir-gider farkı olduğunu ifade etti. Bu ne demek biliyor musunuz? Bu kurumun, sürekli kredi kullanıp, sırf 11 ayda 150 milyon TL yıllık bir faizle bu kurumu fazi lobisinin kucağına itmek demek…Bu kurumun en azından başabaş bir değerle gelmesi lazım. O açıdan bu zam hem vicdani, hem akıl doludur. Reddetmek de kara bir siyasettir.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir