HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü. Gergerlioğlu yaptığı açıklamada, “Bu, anayasayı çiğneyen bir karar. Bu, siyasi bir karar. Bu kararı tanımıyoruz” dedi.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü.

TBMM Genel Kurulunda, HDP’li Gergerlioğlu’na verilen cezaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi okunarak bilgiye sunuldu. Genel Kurulda okunan tezkerenin ardından Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düştü. HDP’nin milletvekili sayısı 56’dan 55’e indi.

TBMM Başkanlığı’nın, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na ‘terör örgütünün propagandasını yapmak’ suçundan verilen 2 yıl 6 aylık hapis cezasına yönelik kararı TBMM Genel Kurulu’nda okundu.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, tezkere okunmadan önce yaptığı açıklamada, “Ömer Faruk Gergerlioğlu, halkın iradesidir. Hakikati savunduğu için cezalandırılmakta ve milletvekilliği düşürülmeye çalışılmaktadır. Daha Anayasa Mahkemesi dahi kararını vermeden bu telaşınız nedir? Suç işliyorsunuz. Biz vekilimizin yanındayız” dedi.

Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşmesinin ardından HDP milletvekilleri, sloganlar eşliğinde sıra kapaklarına vurarak tezkerenin okutulması kararını protesto etti.

hdp-li-omer-faruk-gergerlioglu-nun-milletvekilligi-dusuruldu-853657-1.

“KAHROLSUN OTOKRASİ”

Bu arada TBMM Genel Kurulunda, grup başkanvekillerinin konuşmaları sırasında, basın locasında oturan AKP 22. Dönem Milletvekili Abdurrahim Aksoy, ayağa kalkarak, “Yaşasın özgürlükçü demokrasi. Yaşasın demokratik Türkiye. Kahrolsun otokrasi” sloganları attı. Aksoy, AKP üyesi olmadığını, DEVA Partisi Kurucular Kurulu üyesi olduğunu söyledi.

GERGERLİOĞLU: BU KARARI TANIMIYORUZ

HDP sıralarından tepkiler yükselirken, sosyal medyada açılan canlı yayında açıklamalarda bulunan Gergerlioğlu, “Bu anayasayı çiğneyen bir karar. Bu, siyasi bir karar. Bu kararı tanımıyoruz. Ben sadece bir barış paylaşımı yaptım. Ben tekrar söylüyorum, yaşamak direnmektir. İstedikleri kadar uyduruk cezalar versinler. Biz yolumuza devam edeceğiz. ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ yazıyor” dedi.

Gergerlioğlu, “Enis Berberoğlu milletvekili olarak döndü. Benim de buraya döneceğim kesindir. Bütün bunları bile bile vekilliğimi düşürüyorlar” ifadelerini kullandı.

GERGERLİOĞLU’NUN İSMİ VEKİL LİSTESİNDEN ÇIKARILDI

TBMM Genel Kurulu’nda milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun ismi, Meclis’in resmi internet sitesindeki “27. Dönem Milletvekilleri” listesinden çıkarıldı.

Gergerlioğlu’nun sayfasına “Anayasaya göre milletvekilliğinin düşmesi – 17.03.2021” ibaresi eklendi.

hdp-li-omer-faruk-gergerlioglu-nun-milletvekilligi-dusuruldu-853664-1.

HDP GRUBU OTURMA EYLEMİNE BAŞLADI

HDP Grubu, TBMM Genel Kurulu’nda oturma eylemine başladı.

hdp-li-omer-faruk-gergerlioglu-nun-milletvekilligi-dusuruldu-853665-1.

AKP’Lİ ÖZALAN, GERGERLİOĞLU’NU MECLİS’TEN ÇIKARMAYA ÇALIŞTI

AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan, milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Meclis’i terk etmesini istedi.

Halk TV’de yayınlanan görüntülerde Özalan, Gergerlioğlu’nu dışarıya çıkarmaya çalıştı. Tansiyonun yükselmesi üzerine araya diğer milletvekilleri girdi.

Milletvekilliğinin düşmesini protesto etmek amacıyla, birleşimin kapanmasının ardından TBMM Genel Kurulundan ayrılmayan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu ve partisinden bir grup milletvekili, Genel Kurul salonundan ayrıldı. Gergerlioğlu ve beraberindeki milletvekilleri salondan ayrılarak, partinin Meclis’teki grup odasına geçti.

BABACAN’DAN HDP’YE TELEFON: HAKSIZ KARARI KINIYORUZ

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ı arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

Halk iradesinin hukuksuz yöntemlerle gasp edilmesinin demokrasiye aykırı olduğu değerlendirmesi yapılan görüşmede, bu yöntemin ülkeye zarar verdiği ifade edildi.

Babacan, “Arkadaşımız, milletvekilimiz Mustafa Yeneroğlu Meclis’te. Biz de sizin yanınızdayız. Bu haksız kararı kuvvetli bir şekilde kınıyoruz” dedi.

CHP’DEN TEPKİ: SAYGISIZLIKTIR, YAPANLARI KINIYORUZ

CHP Esnaf Masası heyeti, CHP Silopi İlçe Başkanlığı binası önünden halka seslenerek, “Ömer Faruk Gergerlioğlu milletvekilliğinin düşürülmesi TBMM’nin iradesine saygısızlıktır, milli iradenin ırzına geçmektir. Bunu yapanları huzurunuzda kınıyoruz” açıklamasını yaptı.

Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, partisinin Silopi İlçe Başkanlığı önünde parti otobüsü üzerinden halka seslendi. HDP’li Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine tepki gösteren Ağbaba, “TBMM’nin iradesine saygısızlıktır, milli iradenin ırzına geçmektir. Bunu yapanları huzurunuzda kınıyoruz” dedi.

‘GERGERLİOĞLU’NA DAYANIŞMA DUYGULARIMIZI YOLLUYORUZ’

Ağbaba, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin “hukuksuzca” düşürüldüğünü belirterek “Gergerlioğlu’na Silopi’den selamlarımızı, dayanışma duygularımızı yolluyoruz” dedi. Ağbaba şöyle konuştu:

“Enis Berberoğlu cezaevine atılırken, milletvekilliği düşürüldüğünde nasıl ki ‘Hak, hukuk, adalet’ diye yola düştüysek ve hakkı, hukuku, adaleti savunduysak; Gergerlioğlu için de hukuku savunmaya devam edeceğiz. İktidar sahipleri bilsin ki onların önünde diz çökmeyeceğiz boyun eğmeyeceğiz. Ömer Faruk Gergerlioğlu milletvekilliğinin düşürülmesi TBMM’nin iradesine saygısızlıktır, milli iradenin ırzına geçmektir. Bunu yapanları huzurunuzda kınıyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Gergerlioğlu hakkında milletvekili seçilmeden önce yaptığı sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası kararı, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı.

Gergerlioğlu, Genel Kurul Salonu’ndan çıkarılması durumunda grup odasında bekleyişine devam edeceğini söylemişti.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir