Gözler Merkez Bankası’nda: Faiz değişir mi?

Example HTML page

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, yeni başkan Hafize Gaye Erkan ile ilk politika faizi kararını bugün açıklayacak. Böylece özellikle para ihtiyacının zorlaması nedeniyle AKP iktidarı tarafından “rasyonelleşme” olarak tarif edilen yeni dönemin ilk ipucu da ortaya çıkacak. Öte yandan Merkez’in 18 Mart 2021’den bu yana ilk kez faiz artırım kararı almasına kesin gözüyle bakılırken artırımın miktarına ilişkin farklı görüşler bulunuyor.

İktidar uyarılara rağmen düşük faiz politikasında ısrar edince ekonomi krize girmiş, işleri toparlaması için Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi ‘piyasanın sevdiği’ isimler göreve getirilmişti.

Halen yüzde 8.5 olan politika faizinin yüzde 12.5 ile yüzde 40 gibi geniş bir bantta yükseltilmesi beklenirken uzmanlar ise faizlerin nihai seviyesi, artırımların tek bir seferde mi yoksa ne uzunlukta bir dönemde yapılacağının ipuçlarını veren yönlendirme ifadelerini karar metninde arayacaklar.

Bu kapsamda dün Dolar/TL 23.55-23.70’te hareket ederken Borsa İstanbul yüzde 1.23 düştü.

EN SON AĞBAL DÖNEMİNDE ARTIRILDI

PPK son olarak 18 Mart 2021’de faiz artırım kararı almıştı. Naci Ağbal başkanlığında toplanan kurul politika faizini yüzde 17’den yüzde 19’a yükseltmişti.

Faiz artırımına gidileceği konusunda tüm uzmanlar ve piyasa aktörleri hemfikir olsa da artırımın miktarı konusunda birbirinden farklı tahminler bulunuyor.

ULUSLARARASI KURULUŞLARDAN TAHMİNLERİ

Uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemli olduğunu vurgularken peş peşe faiz tahminleri paylaşıldı.

AA Finans’ın beklenti anketinde faizin yüzde 19,25’e, Reuters’ın anketinde yüzde 20’ye çıkarılacağı görüşü hakimdi.

Merkez Bankası’nın piyasa beklentileri anketinde ise faizin yüzde 17.5’e yükseltileceği tahmin edilmişti.

Bank of America ve JP Morgan ise faizin perşembe günü yüzde 25’e çıkarılmasını öngörüyor. 

Öte yandan Morgan Stanley’nin tahmini yüzde 20, Deutsche Bank, TCMB’nin faiz artış patikasına dair tahminlerine yer verdiği bir rapor yayımladı. Banka bu haftaki toplantıda faizlerin yüzde 20’ye çıkarılmasını beklediklerini ancak faiz artışının boyutu yanında TCMB’nin iletişim dili gibi faktörlerin de eşit derecede önemli olduğunu belirtti.

Moody’s tarafından yayımlanan rapora göre, Merkez Bankası’nın (TCMB) seçimlerin ardından gerçekleştireceği ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini mevduat faizlerine yaklaştırarak yüzde 25-30 seviyesine yükseltmesi bekleniyor.

ABD’nin önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs ekonomisti Clemens Grafe, ortodoks bir politika yapıcının politika faizini yüzde 40’a çıkararak piyasa faizleri seviyesine yükseltmesi gerektiğini aktardı.

EN DÜŞÜK TAHMİN BLOOMBERG’DEN

Bloomberg Economics, ise faizin yüzde 15’e çıkarılmasını bekliyor. Merkez Bankası’nın (MB) üç gün sonraki toplantısında faizin yüzde 15’e yükseltilmesini beklediklerini duyurdu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir