Gaziosmanpaşa Sarıgöl Mahallesi’nde İnsanlık Dramı: Kışın Ortasında Kentsel Dönüşüm Zorlaması

Example HTML page

Gaziosmanpaşa Sarıgöl Mahallesi 12C bölgesinde kentsel dönüşüm süreci ile ilgili bilgilendirilmeden ve uzlaşma sağlanmadan kış mevsiminin ortasında hanelerine gönderilen tebligat ile evlerini boşaltmaları istenen mahalle sakinleri çıkmaza sürüklenmiş durumda. Halkın sorunlarına duyarsız kalmayan CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, baskıyla evlerini terk etmeleri istenen mahalle sakinleri ile bir araya geldi. Gökan Zeybek’ CHP Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı Hakan Bahçetepe ve yöneticilerde eşlik etti.

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYESİ HALKI TEHDİT EDİYOR!

Gaziosmanpaşa Belediyesi İnsanları Elektriklerini, Sularını Ve Doğalgazlarını Kesmekle Tehdit Ediyor!

CHP’li ZEYBEK sözlerine, tebligatların gönderildiği mahalle sakinlerinin oturduğu binayı göstererek  “Arkamdaki bina 10 yıl önce iskanlı ve projesine uygun olarak yapılmış. Şimdi bu bina afet riski taşıdığı gerekçesiyle boşaltılmak isteniyor” diyerek başladı. İncelemeleri sırasında hak sahibi mağdur vatandaşlardan da bilgiler alan ZEYBEK sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bu bölge çok yakın geçmişte taş ocaklarının bulunduğu bir bölgedir. Biraz ileride yapılan kazılarda görüyoruz ki en sert taş malzemesi çıkıyor. Yani bu bölge sağlam bir zemine sahip. Ama gelin görün ki bu bölgedeki yurttaşlarımıza Gaziosmanpaşa Belediyesi hiç bir açıklama yapmadan, bilgilendirmede bulunmadan, plan ve proje ile ilgili tek bir söz etmeden bir tebligatta bulunuyor. Diyor ki, ‘sizin binanız deprem riski taşıyor, afet riskli alan içerisindesiniz ve tehlike altındasınız. Bu nedenle evlerinizi bir an önce boşatmanız gerekiyor.’ Hatta Gaziosmanpaşa Belediyesi bununla da yetinmiyor evlerini boşaltamayan bu binalarda oturan hak sahibi insanları elektriklerini, sularını ve doğalgazlarını kesmekle tehdit ediyor.”

“NE HALİNİZ VARSA GÖRÜN”

Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı 1.150 TL Kira Yardımı Yapıyor! Bu Kısaca “Ne Haliniz Varsa Görün” Demektir!

“Gaziosmanpaşa Sarıgöl Mahallesi civarında kiralar ortalama 3.000 TL. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın mağdur hak sahiplerine lutfettiği kira yardımı ise 1.150 TL. Hem vatandaşı kendi tapulu, iskanlı, projesine uygun olarak yaptırdığı evinden edeceksiniz hem de günümüz şartlarında 1.150 TL verip sokağa atacak, kısaca “Ne haliniz varsa görün” diyeceksiniz!

”KIŞ ORTASINDA İNSANLIK DRAMI”

Gaziosmanpaşa Sarıgöl Mahallesi’nde bir insanlık dramı yaşanıyor. Buradaki insanlar mülksüzleştiriliyor, buradaki insanlar temel hakları olan “Barınma Hakkı’ndan yoksun bırakılıyor. Buradaki insanlar emekçi, emekli, ev hanımı. Zorlu koşullarda dişlerinden tırnaklarından biriktirerek inşa ettikleri konutlarını açıklama yapmadan, bilgilendirmeden, sorgusuz, sualsiz yıkmaya çalışmak, bu insanları kış günü sokağa atmak herşeyi kenara bırakın insanlığa sığmaz. Bölge İdare Mahkemelerinden yürütmeyi durdurma kararları alınmasına rağmen burada şu anda her kapıya bir tebligat asılmış durumda. Devlet tebligatlarla yönetilmez. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın iskanlı binaların yoğun olarak bulunduğu bu bölge ilgili aldığı kararlara bir bütün halinde baktığımızda yine bir avuç yandaşa rant odaklı hizmet edildiğini görüyoruz. Bu kesinlikle bir rant projesidir.

”AZ KALDI DAYATMACI AKP ANLAYIŞINI BİRLİKTE DEĞİŞTİRECEĞİZ”

Biz, AKP kadrolarının dayattığı rant temelinde, insanı merkezine almayan, neresinden tutsak elimizde kalan peşkeş odaklı kentsel dönüşüm sistemlerini değil; yerinde, insanların mağdur edilmediği mülkiyet çözümlerini savunuyoruz, benimsiyoruz ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz. Erken ya da zamanında yakın zamanda sandık milletin önüne gelecek. İnşallah halkımızın katkısıyla bu iktidarı göndereceğiz. Kentlerimizde bu Milletin kültürüne, yaşam formlarına, sosyal çevresine, bütçesine uygun yapılaşmayı hep birlikte, omuz omuza inşa edeceğiz dedi.”

CHP İstanbul milletvekili Gökan Zeybek Gaziosmanpaşa da yaşanan ”kış ortasında insanlık dramı” kentsel dönüşüm mağdurlarının sorunlarını TBMM’ne taşıyarak TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından, yanıtlanmasını istediği yazılı soru önergesi verdi.

Zeybek soru önergesinde şu ifadelere yer verdi;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’ NA

Aşağıda yer alan sorularımın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından, Anayasa’nın 98 ve TBMM Tüzüğünün 96 ve 99. maddeleri gereğince, yazılı olarak cevaplanması için gereğinin yapılmasını arz ederim.

                                                                                                                        Gökan ZEYBEK  

İstanbul Milletvekili

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi

İstanbul Gaziosmanpaşa ilçesi Sarıgöl Mahallesi 12-C Bölgesinde afet riski taşıdığı belirtilen konutların, -ki bu konutlardan bir tanesinin 10 yıl önce projesine uygun olarak yapıldığını ve iskanlı olduğunu görüyoruz- vatandaşlar tarafından ivedilikle boşaltılması için Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin yoğun bir baskı ortamı kurguladığını, bölge idare mahkemelerinden yürütmeyi durdurma kararları alınmasına rağmen bu bölgedeki bütün evlerin kapılarına tebligatların ısrarlı bir biçimde yapıştırıldığını ve mahalle sakinlerinin kış mevsiminin ortasında evlerini boşaltmaları istemiyle Gaziosmanpaşa Belediyesi eliyle bilerek ve isteyerek çıkmaza sürükletildiğini görmüş bulunmaktayız. Bu bilgiler ışığında, İstanbul Gaziosmanpaşa ilçesi Sarıgöl Mahallesi 12-C bölgesinde yaşanan süreç ciddi soru işaretleri barındırmaktadır.

Bu bağlamda;

  1. Bakanlığınızın başlattığı bir çok dönüşüm projesi tam anlamıyla bitmiş durumda değildir. Bu projeler bitirilip mevcutta yaşanan mağduriyetlere son verilmeden neden ve hangi gerekçelerle yeni alanlar riskli alan ilan edilmektedir?
  2. Bu süreç başlatılmadan önce hak sahipleri ile bir araya gelinmiş midir? Hak sahiplerinin talepleri dinlenmiş midir? Devamında uzlaşma sağlanıp, rızaları alınmış mıdır?
  3. Tebligatlar ile doğup büyüdükleri mahallelerinden gönderilmek istenen hak sahiplerinin, konut sahiplerinin, işyeri sahiplerinin metrekare bazında haklarının teslimi adaletli bir şekilde planlanmış mıdır? Planlanmamışsa metrekare hesaplaması ve dağılımı neye göre yapılmıştır?
  4. Bakanlık olarak, evlerini boşaltmaları için tebligat gönderdiğiniz sakinlere hane başına 1.150 TL kira yardımı yapıyorsunuz. İstanbul Gaziosmanpaşa ilçesi Sarıgöl Mahallesi civarında ortalama bir konutun kirası bugün 3.000 TL’dir. Evlerinden zorla çıkartılmaya çalışılan insanlara günümüz Türkiyesinde verilen 1.150 TL kira yardımının vicdanen ya da teknik olarak bir açıklaması var mıdır? dedi.
Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir