Gazetecilik faaliyeti yapan gazeteciye casusluktan göz altı

Example HTML page

Ülkenin içinde bulunduğu durumun özeti.Gazetecilik faaliyeti yapan gazeteciye casusluktan göz altı

Gazeteciliğe operasyon

Gazeteciler İsmail Dükel ile Müyesser Yıldız, dün sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. İki gazetecinin haber için yaptığı telefon görüşmesi ‘casusluk faaliyeti’ sayıldı. Odatv’den Yılmaz, gazetecilik faaliyetinin suç olarak lanse edildiğini söylerken Tele1’den Yanardağ ise “Operasyona anlam veremiyoruz” dedi

Birgün Gazetesinden DİLAN ESEN‘in Haberine göre; TELE1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel ile Odatv Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız dün sabah 07.30 sularında ev baskınıyla gözaltına alındı.

Polisin yaptığı ev baskını sırasında gazetecilerin evindeki bütün dijital materyallere el koyuldu. Yıldız, evinde yapılan aramanın ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. Yıldız’ın avukatı Erhan Tokatlı ise toplam 3 kişi hakkında gözaltı kararı olduğunu açıkladı. Gazetecilerin dosyasına kısıtlama kararı getirilirken gözaltı süresinin de 4 gün olacağı bildirildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gazeteciler hakkındaki soruşturmayı TCK’nin 328. maddesiyle başlattığı ve “siyasal ve askeri casusluk” suçlamasıyla gözaltına alındığı ifade edildi.

Müyesser Yıldız, avukatı aracılığıyla gönderdiği mesajında, şöyle dedi: “Ülkenin üzerine geti-rilecek felaket öncesinde yeniden mıntıka temizliği yapıyorlar. Milletimizin olanları görmesini ve olacak olanları da bilmesini istemiyorlar.”

HEDEF ALINDI

Tele 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ile Odatv Editörü Fethi Yılmaz, gazetecilerin gözaltına alınmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Soruşturmanın içeriğine dair bilgiyi ilk olarak Sabah gazetesinden öğrendiklerine dikkat çeken Yılmaz, “Sabah gazetesinde Müyesser Hanım’ın kişisel telefonundan bir takım konuşmalar yaptığı ama yazılarında yazmadığını öğrendik” dedi.

Yaşananların rutin bir gazetecilik faaliyetinden ortaya çıktığının altını çizen Yılmaz, gazeteci-lerin her gün onlarca telefon görüşmesi yaptığını hatırlattı. Bir gazetecilik faaliyetinin suç olarak lanse edildiğinin altını çizen Yılmaz, “Müyesser Hanım telefonda aldığı bilgileri yaz-madığı bir haberden dolayı neden yazmadığı konusunda bir soruşturma yürütülüyor. Müyesser Hanım hükümete yakın isimler tarafından hedefe alındı. Gözaltına alınan gazeteciler gidip ifade verebilirlerdi, ancak evleri basılarak gözaltına alındılar” diye konuştu.

SUÇ YARATMA GİRİŞİMİ

Henüz ifadesi alınmayan Müyesser Yıldız hakkında suç yaratma girişimi olduğunu söyleyen Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: “Barışlar da benzer şekilde tutuklandılar. Müyesser Hanım da Barışlar da yaptıkları gazetecilik faaliyetler nedeniyle hedef haline geldi. Bu soruşturmalar, gazetecileri susturmak için devam ettiriliyor. Odatv yoluyla diğer gazetecilere de göz gözdağı verilmek isteniyor.”

ANLAM VEREMİYORUZ

Merdan Yanardağ ise gazeteciler hakkında saçma bir suçlama olduğunu vurguladı. Soruştur-manın kasım ayında başlatıldığını söyleyen Yanardağ, “Bize söylenen İsmail Dükel’in, Mü-yesser Yıldız’la yaptığı konuşmalardan dolayı alındığı. Yıldız’dan alınan bilgilerin başka bir yere verilip verilmediği inceleniyormuş. Böyle bir operasyona anlam veremiyoruz” şeklinde konuştu.

Bu operasyonla Tele1 ve bağımsız medya organlarına gözdağı verilmek istendiğine dikkat çeken Yanardağ, şunları söyledi: “AKP’nin zayıfladığı bir döneme denk geldi. Bu pozisyon kaybını daha fazla siyasal şiddet uygulayarak değerlendiriyorlar. Bu soruşturmanın komik ve mesnetsiz olduğunu düşünüyorum. Soruşturma dosyasının ciddiye alınmaması gerekiyor. Biz işimizin başındayız boyun eğmeyeceğiz ve susmayacağız.”

SÜLEYMAN SOYLU HEDEF GÖSTERMİŞTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaklaşık 2 hafta önce sosyal medya hesabından Müyesser Yıldız’ı hedef göstermişti. Soylu, yaptığı paylaşımda “Çemçe grubunun itlafına bir PKK bir sen üzülmüşsün. Kahramanlarımız bugün o bölgeye yeni sızmayı 10 metrede çatışma ile teröristleri yok ederek engelledi… Benim üzüntüm PKK seviciliğin değil, devlet gömleği giymiş pespayelerle iş tutmandır” ifadelerini kullanmıştı. Daha sonra Yıldız, Soylu’ya söz konusu ifadeleri nedeniyle suç duyurusunda bulunup 1 liralık tazminat davası açmıştı.

AVUKATLARDAN ÖNCE YANDAŞ MEDYA AÇIKLADI

Müyesser Yıldız hakkında yürütülen soruşturmanın detaylarını, Yıldız’ın avukatları bile bilmiyorken Sabah gazetesi haberleştirdi. Sabah’tan Abdurrahman Şimşek haberinde Yıldız’ın kendi adına kayıtlı telefondan ‘askeri casusluk’ suçu kapsamında E.B. adlı kişiyle 29 telefon görüşmesi yaptığına yer verildi. Yıldız’ın bu telefon konuşmalarından edindiği bilgileri haberleştirmediği belirtildi.

BASKILARA SESSİZ KALMAYACAĞIZ

Gazetecilerin mesleki faaliyetleri nedeniyle gözaltına alınmasına yönelik çok sayıda siyasi parti, basın meslek örgütü ve yurttaşın gösterdiği tepkilerden bazıları şu şekilde:

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: Suçlamalar ne olursa olsun savcılığa çağrılarak ifadesi alı-nabilecek gazetecilerin böyle gözaltına alınması demokrasilerde olmaması gereken bir uygu-lamadır.

KESK: Gazetecilik suç değildir, gözaltı işlemi özgür basına verilen bir gözdağıdır. Halkın haber alma özgürlüğüne yöneltilen saldırılar, baskılar karşısında asla sessiz kalmayacağız.

SOL Parti: Şimdiye kadar istedikleri olmadı; zorbalığa boyun eğmeyen insanlar susmadı. Bu kez de susmayacak!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: Gerçekleri konuştukları/yazdıkları için gaze-tecileri gözaltına almak, bitip tükenmişliğin resmidir. Dükel ve Yıldız derhal serbest bırakılmalıdır.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir