Ferzan Özer: Nüfus artışı önemlimi?
Nüfus artış hızını düşmesine önlem alacakmışız. Nasıl bir önlem alacağımız konusunda çeşitli geyik muhabbetleri sosyal medyada dönüyor.
Kimisi kürtaj yasaklansın diyor, kimisi erkeklere Viagra ücretsiz dağıtılsın diyor.
Nüfus artış hızının düştüğünü ve dünyaya uyumlu olarak düşmesinin ne kadar yanlış olup olmadığını dilim döndüğünce yazacağım.
***
Ancak nüfusumuzun düşmesini bu kadar dert etmeden önce çok daha büyük dertlerimiz var ve ekonomik dertlerimizin sonucu olarak nüfus artış hızımız düşüyor aslında.
Nüfus artış hızının yavaşlamasının neden sakıncalı olduğunu düşünmek istiyorum.
Üzerinde yaşadığımız yerküre sınırlı kaynaklara sahip ve de bu kaynakları hoyratça kullanan canlı insan canlısı.
Bu durumda bu canlının hızlıca üremesinin yerküreye, doğaya büyük bir faydası yok.
***
Demek ki kaynaklar mevcut nüfusa yetmiyor ki refah düzeyi eksiye doğru giden dünya insanları üremekten vazgeçiyor. Bu durum kimi ya da kimleri rahatsız eder?
Tabii ki KAPİTALİST düzeni rahatsız eder.
Çünkü çocuk sayısı artmazsa ilk önce mama ve çocuk bezi üreticileri
sonra kreş yöneticileri
sonra okul sahipleri
sonra oyuncak sektörü
sonra ilaç sektörü müşteri kaybeder büyüyen pazarlarında tüketici azalır. Ayrıca ( Türkiye için söylüyorum) emekli primlerini harcadık bu kadar emekliye kim para ödeyip de bakacak maaşını ödeyecek?
***
Buna karşılık ülkelerin alt yapı yatırımları azalır, okul, yol, mabet, hastane yapmaları gerekmez, mevcudu iyileştirerek daha az harcayıp daha az tüketerek daha adil paylaşıp refah içinde yaşayabilirler. Bunun neresi kötü.
***
Kötü olanı şu; nüfus artışının durması değil hızlıca düşmesi sorun. Bu sorunun da tek çaresi geleceğe olan güveni yeniden tesis etmek, gençlerin geleceğe umutla bakmasını sağlamak, toplumun ekonomik refah düzeyini yükseltmek. Tüm canlılarda olduğu gibi insan canlısı da geleceğine güvenmediği sürece üremez, iyi beslenmediği sürece doğurmaz. Sokaklardaki başıboş köpekleri fazlaca besleyerek nasıl onların normalden daha fazla üremesine neden olduk? Biz onları beslemeden önce de az sayıda vardılar çünkü üremeleri doğal koşullarda azdı. Bu durum tüm canlılarda böyle bitkilerde buna dahil iyi beslenen bakılan bitkiler nasıl daha çok ürün veriyorlarsa insan canlısı da geleceğe güveni olduğu ve beslendiği sağlıklı koşullarda yaşadığı sürece üremesini arttırır.
Ayrıca birçok hayvan türü, konfor şartları kesildiğinde kendi üremesini, çiftleşmesini kesiyor.
***
Bence en önemli konumuz nüfus artışının düşmesi değil; bizim ülkemizin nüfus artışı dünyanın nüfus artış hızıyla paralel ne daha az ne daha fazla.
Bu panik eğer göçmen nüfusun Türk nüfusu geçeceği varsayımıyla yaşanıyorsa onun çözümü başka, eğer bu yeni göçmenler almanın altyapısıysa onun çözümü de başka, eğer bu ciddi bir sorun olarak söyleniyorsa onun çözümü ekonomik verileri düzeltmekten geçer.
Önemli olan sağlıklı ve nitelikli kuşaklar yetiştirmektir…