Faşizme karşı zaferin 75’inci yıldönümü

Dünya halklarının 75 yıl önce büyük emek, fedakarlık, zorlu bir mücadeleyle Nazi faşizmini yendiği Zafer Günü, dünyanın dört bir yanında kutlanıyor

Bugün milyonlarca insanın mücadelesiyle Nazi faşizmine karşı kazanılan büyük zaferin 75’inci yıl dönümü. Dünya’nın dört bir yanında Zafer Günü olarak kutlanan 9 Mayıs, Berlin’deki Reichtag’a, Alman parlamento binasına orak-çekiçli kızıl bayrağın dikildiği gün. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin ve Avrupa’daki direniş örgütlerinin eşi görülmemiş fedakarlığı tarihi kayıtlarda halen güncelliğini koruyor.

Nazi işgalinden sonra Fransa, Yunanistan, Çekoslovakya, Arnavutluk ve Yugoslavya’da büyük direniş örgütleri kuruldu. Ancak savaşın seyrini değiştiren gelişme, ABD ve İngiltere gibi emperyalist güçleri de Nazi Almanyası’na karşı geniş kapsamlı bir çıkarma operasyonu düzenlemek zorunda bırakan Stalingrad zaferi oldu.

KIZIL BAYRAĞIN DİKİLDİĞİ GÜN

Yaklaşık 1 milyon 100 bin Sovyet askeri çarpışmalarda hayatını kaybetti. Çarpışmalarda ölen sivil halkın sayısı da milyonları aştı. Stalingrad Zaferi’nden iki yıl sonra hiç bitmeyecekmiş gibi hissedilen Nazi kabusu son buldu. İtalya’daki Ulusal Faşist Parti’nin iktidara geldiği 1922 yılından, Reichstag’a kızıl bayrağın dikildiği 9 Mayıs 1945 tarihine kadar geçen 23 karanlık yılın ardından, eğrisiyle doğrusuyla, tarihte yeni bir sayfa açıldı.

Aydınlık bir dünya için faşizme karşı mücadele eden isimli ve isimsiz kahramanlar dünyanın dört bir yanında saygıyla ve minnetle daima anılıyor.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir