Erkan Baş, Türk Telekom’daki işçi mağduriyetlerini sordu

Example HTML page

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Türk Telekom’da toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinin askıya alınmasıyla birlikte işçilerin yaşadığı mağduriyetleri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Konuya ilişkin üç ayrı bakanın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Erkan Baş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’na sorular yöneltti.

Öz İletişim İş Sendikası’nın, Haber İş Sendikası’nın yetkisine itiraz etmesi üzerine Türk Telekom’da çalışan 10 bini aşkın işçinin toplu iş sözleşmesi yapılmaması nedeniyle ücret kaybına maruz kaldığını belirten Baş, “Toplu sözleşme sürecinin askıya alınması nedeniyle, 10 yıllık bir Türk Telekom işçisinin bile ücreti neredeyse asgari ücret civarında kalmaktadır, işçilerin ücretlerinin alım gücünün hızla düştüğü bu dönemde, Türk Telekom işçilerinin toplu sözleşme haklarını yeniden kazanmaları aciliyet taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

“Türk Telekom’un, yüzde 61’i Türkiye Varlık Fonu’na, yüzde 25’i Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığına aittir bu nedenle Türk Telekom işçilerinin bu mağduriyetini gidermek hükümetin sorumluluğudur” diyen TİP Genel Başkanı, Bakanlar Işıkhan, Şimşek ve Uraloğlu’na şu soruları yöneltti:

1. Türk Telekom işçilerinin toplu sözleşmesiz geçen bu ara dönemde mağduriyetini gidermek için işçilere ek zam verilmesi için Bakanlığınız herhangi bir çalışma yapmakta mıdır?

2.  Türk Telekom işçilerinin uzun süren sendika yetki davaları nedeniyle mağdur olmasını engellemek amacıyla, işyerinde yetkili sendikanın işyerinde sandık kurularak tüm işçilerin katıldığı bir gizli oylama, açık sayım ilkesine dayanan bir seçim ile belirlenmesi konusunda Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?

3. Türk Telekom işçilerine enflasyonun bu denli hızlı arttığı bir dönemde, sözleşmesiz geçen bu süredeki gelir kayıpları için bir toplu ödeme yapılması çalışması var mıdır?

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir