Erkan Baş: İkinci turda oy verebileceğimiz bir adaya ilk turda neden oy vermeyelim?

Example HTML page

Cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında açıklamalarda bulunan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, seçimlere ortak adayla girilmesini desteklediklerini belirterek, “İkinci turda oy verebileceğimiz bir adaya ilk turda neden oy vermeyelim?” dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Halk TV’de “İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah” programına konuk oldu.

2023’ün mayıs-haziran aylarında yapılması beklenen seçimlere ortak cumhurbaşkanı adayı ile gitmenin doğru olacağını söyleyen Baş, “İkinci turda oy verebileceğimiz bir adaya ilk turda neden oy vermeyelim? Doğru olan, ilk turda toplumun en geniş kesiminin oyunu alabilecek ortak adayın belirlenmesidir” ifadelerini kullandı.

Küçükkaya’nın, “Bir tarafta Cumhur İttifakı var, bir tarafta Millet İttifakı var siz neden üçüncü bir ittifak kurdunuz?” sorusuna yanıt veren Erkan Baş, şöyle konuştu:

Esas olarak başta gençler, kadınlar, Kürtler, Aleviler… Ama başta en genel haliyle ifade edelim Türkiye emekçileri, Türkiye yoksulları, Türkiye halkları… Şöyle bir kaygı içindeler; bu iktidardan bir an önce kurtulmak istiyorlar ama Türkiye’de hakim bir siyaset düzeni var hepimizin bildiği. Bütün partilere sirayet etmiş. Açık konuşalım bir tek adam rejimi eleştiri yapmak kolay yaşadık. Eskiden tartışıyorduk. Ne oldu? Türkiye bu hale geldi. Herkes bunun kötü olduğunu biliyor. Ama mesela siyasi partilerde de bir tek adam rejimi var. Bütün siyasi partiler için söylüyorum. Örneğin biz bir kişinin iki dudağının arasından çıkan her şeyin kanun olmasına itiraz ediyoruz. Değil mi? Ama bu 6 kişi olunca, 16 kişi olunca yeterli olacak mı?

Amacımız mümkün olduğunca sıradan insanların siyasette özne olacağı bir yeni siyasi anlayışı hayal ettik. Kararların Ankara’da genel merkezlerde değil de, mahalle toplantılarında, kantinlerde insanların tartışarak siyasete müdahil olacağı bir model gerçekleşebilir mi diye tartıştık.

Şimdi diyoruz ki; önümüzdeki yüz yıl tartışılıyor. Cumhuriyet’in ikinci yüz yılı, karşı karşıya olduğumuz bir seçim değil. Biz bu seçimden sonra Türkiye’nin önümüzdeki 100 yılının nasıl şekilleneceğini yeniden tartışabileceğimiz bir düzleme gideceğiz. Ve soru şu Türkiye evet son 20 yıldır tarihin en karanlık günlerini yaşıyor. Ama Türkiye niye buraya geldi? Diyoruz ki 1920’lerden bu yana baktığımızda halkın gerçek temsilcilerinin siyasette yer bulamadıklarını egemenler tarafından dışarı atıldığını bilir.

Akıllarda kalsın diye söylüyorum; herkes Nazım Hikmetleri, Sabahattin Alileri, Deniz Gezmişleri, Mahir Çayanları, DİSK’i… Hatırlarız bunların hepsini. Bunlar yaşadıkları dönemde Türkiye siyasetine halktan yana büyük etkilerde bulunmuştur. Ama maalesef bizim ülkemizde egemenler bir yandan solu tasfiye eder, cezaevlerine atarak halkın sesini kısarak diğer yandan da adını koyalım tarikatlar eliyle cemaatler eliyle özellikle ABD emperyalizminin yönlendirmesiyle Türkiye’de sağcı iktidarları sürekli olarak var ettiler.

Mesele şu; biz sadece bir seçime gitmiyoruz. Sadece AKP ile Erdoğan ile hesaplaşma süreci yaşamıyoruz. Aynı zamanda önümüzdeki 100 yılda bu ülke nasıl bir ülke olacak sorusunu soruyoruz. Orada da net bir sonuç var ortada; siz bir ülkenin emekçilerini yok sayarsanız bir ülkeyi sağlıklı temellerde inşa edemiyoruz.

‘DOĞRU OLAN, İLK TURDA ORTAK ADAYIN BELİRLENMESİDİR’

Erkan Baş, “Ortak aday konusundaki tutumunuz ne?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi.

Türkiye İşçi Partisi olarak doğru olanın ortak aday olduğunu düşünüyoruz. Sorum şu; ikinci turda oy verebileceğimiz bir adaya ilk turda neden oy vermeyelim? Doğru olan, ilk turda toplumun en geniş kesiminin oyunu alabilecek ortak adayın belirlenmesidir. Geçen seçimden bir deneyimimiz var. Muhalefet çok aday çıkardığında seçim döneminde iktidarla mücadele bir kenara bırakılıyor, ikinci tura kim kalacak yarışına giriliyor. Enerji kaybına yol açıyor, insanların umudunu kıran bir süreç yaşıyoruz. Buradan yola çıkarak Türkiye İşçi Partisi olarak uyarıda bulunuyoruz muhalefete: İkinci turda oy verebileceğimiz birisine ilk turda da oy verebiliriz. Yeter ki bunu öncesinde konuşalım.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir