Ensar’ın ‘Türken’e verdik’ dediği para hesaplarda yok!

CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na gittiği, Ensar Vakfı’nın ise “Türken’e gönderdik” dediği 7 milyon 925 bin dolarlık bağışın hesaplarda yer almadığını açıkladı

CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na gönderilen 7 milyon 925 bin dolara ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Ensar Vakfı Genel Müdürü Hüseyin Kader, Kızılay’dan gelen paranın ABD’de yurt yapılması için TÜRKEN Vakfı’na bağışlandığını duyurmuştu. CHP’li Özcan ise ABD Hazine Bakanlığı’nın bağışçıların kimliğini açıklamadan, yapılan bağış miktarlarını kalem kalem paylaştığını belirterek listede ne Ensar Vakfı’nın ne de 7 milyon 925 bin dolarlık miktarın yer almadığını belirtti.

ABD Hazine Bakanlığı’nın bağışçıların kimliğini açıklamadan, yapılan bağış miktarlarını kalem kalem paylaştığını belirten CHP’li Yurter Özcanyazılı açıklamasında şunları aktardı:

CHP ABD Temsilciliği olarak AKP destekli vakıfların ABD’deki finansmanı ile ilgili araştırmalarımızı sizlerle düzenli olarak paylaşıyoruz.

Türgev ve Ensar Vakfı’nın Amerika’da 2014 yılında ortaklaşa kurdukları Türken isimli vakıfa kurulduğundan itibaren yaklaşık 330 milyon TL(54 milyon dolar) para yollandığını ABD Hazine Bakanlığı’ndan aldığımız belgelerle ispat etmiştik.

O zamandan bugüne bağışçıların kimler olduğu ile alakalı çalışmalarımız sürmektedir. ABD kanunlarına göre, özel veri ve kişisel hakları korumak adına ABD Hazine Bakanlığı bağışçıların kimliğini açıklamadan, yapılan bağış miktarlarını kalem kalem paylaşmaktadır.

Bu çerçevede, Türken Vakfı’nın 2015 ve 2018 mali yılı raporlarında yer alan detaylı bağış tarafımıza henüz iletilmemiştir.

Ancak Türken vakfına 2016 ve 2017 yıllarında yapılan her bir bağış miktarını ekteki listede paylaşıyoruz. Bu kalemlere bakıldığında, Ensar Vakfı ABD‘nin Kızılay üzerinden aldığını iddia ettiği yaklaşık 8 milyon dolarlık bağış, New York’taki Türken Vakfının Hazine Bakanlığına tebliğ ettiği rakamlar arasında yer almamaktadır.

Türken Vakfının ABD Hazine Bakanlığına verdiği mali raporlara göre:

  • Türken’e 2016’da gelen toplam bağış yaklaşık 7.2 milyon dolar; 2017’de ise yaklaşık 2.2 milyon dolardır.
  • 2017’de gelen en büyük bağış 1.2 milyon dolar; 2016’da ise 4.5 milyon dolardır.

2015 yılı Türken Vakfının en çok bağış topladığı senedir. O seneye ait bağışçı listesini temin etmek için ABD Hazine Bakanlığı’nda avukatlarımızın aracılığı ile başlattığımız süreç devam etmektedir. Eğer kamuoyunu aydınlatmak amacıyla yaptığımız bu girişimler sonuçsuz kalırsa, CHP ABD Temsilciliği olarak ABD’de konuyla alakalı ABD Hazine Bakanlığı ve Vergi Dairesi (IRS)’e dava açarak, bu bağışların kalemlerini öğreneceğimizi kamuoyunun bilgisine arz ederiz.

NE OLMUŞTU?

Başkentgaz’ın Kızılay üzerinden 7 milyon 925 bin dolar bağış yaptığı Ensar Vakfı’ndan açıklama gelmişti.

İki yıl önce gerçekleştirilen bu işlemin, Elazığ depremi sonrasında maksatlı bir şekilde çarpıtıldığını savunan vakıf, o parayla ABD’de FETÖ’ye karşı yurt binası yaptıklarını duyurmuştu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir