Engellemelere rağmen; Dayanışma elden ele büyüyor

İktidar yasaklamaya çalışsa da belediyeler ve dernekler halkla dayanışmayı sürdürüyor. Salgın nedeniyle işsiz kalan, ücretsiz izne çıkarılan yurttaşlarla dayanışma giderek büyüyor

AKP’li Cumhurbaşkanı’nın “paralel devlet yaratmakla” suçladığı ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yasakladığı belediye dayanışmaları hızla büyüyor. Muhalif belediyeler salgının, salgını bahane eden iktidarın ve patronların yarattığı tahribata merhem olmaya devam ediyor. Onlarca muhalif belediye ve dernek yoksulluk çeken halka dayanışma paketleri yolluyor, borç içindeki çiftçinin maliyet yüksekliği nedeniyle tarlalarda çürümeye yüz tutan ürünlerini alıp halka ücretsiz ulaştırıyor.

Bir iyilik de sen yap

Denizli Merkezefendi Belediyesi tarafından kurulan ‘Merkezefendi El Ele’ iyilik hareketi ile ihtiyaç sahibi vatandaşlara ve ekonomik sıkıntı yaşayan esnaflara, hayırseverler aracılığı ile yardım eli uzatıyor. Merkezefendi Belediyesi tarafından ramazan ayı için başlatılan “Merkezefendi El Ele” hareketi çerçevesinde hayırseverler aracılığı ile ihtiyaç sahiplerine iftar yemeği yardımında bulunulurken ekonomik sıkıntı yaşayan esnaflara da can suyu olunacak. ‘Merkezefendi El Ele’ iyilik hareketinde, hayırsever vatandaşlar ve restoran sahibi esnaflar, www.merkezefendi.bel.tr/elele adresinde bir araya gelecek, iftar talep eden ihtiyaç sahibi vatandaşlara iftar yemeği yardımı yapılacak. Harekete, kişi başı en az 20 lira ve katları olmak üzere katkı sağlanacak. Sisteme dahil olmak isteyen restoranların, Merkezefendi sınırları içerisinde bulunması ve dağıtım ağına sahip olması gerekiyor.

Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “Esnafımızı, ihtiyaç sahibi hemşerilerimizi ve hayırseverlerimizi bir araya getirdiğimiz bir iyilik hareketi ile Merkezefendimizde Ramazan’ın ruhunu kalplere işliyoruz. Haydi Merkezefendi! El ele verelim ve güçlüklerin üstesinden birlikte geldiğimizi gösterelim” dedi.

30 bin yardım kolisi dağıtılacak

Salgın nedeniyle iftar çadırlarını iptal eden Ankara Çankaya Belediyesi ailelere ramazan kolileri ulaştırmaya başladı. Bala’dan ayrılarak Çankaya’ya bağlanan Akarlar, Çavuşlu, Evciler, Karahasanlı, Kömürcü, Tohumlar ve Yayla köylerinde oturan vatandaşlarla buluşan Çankaya Belediyesi, hazırladığı yardım kolilerini köylerde tek tek dağıttı. İlçe merkezinde bulunan ihtiyaç sahiplerinin yanı sıra köylerdeki vatandaşlara da ulaşan Çankaya Belediyesi ramazan ayı boyunca 30 bin koliyi Çankayalılara ulaştıracak.

Derneklerden dayanışma örneği

Salgını bahane eden patronların işten çıkardığı ya da ücretsiz izne gönderdiği ailelerle bir yardımlaşma örneği de İşçi Dayanışma Derneği’nden geldi.

Fabrikalarda, tersanelerde, iş yerlerinde çalışmalarını sürdüren İşçi Dayanışma Derneği mahallerde kurduğu iletişim ağlarıyla yardım paketlerini ulaştıryor.

Dersim Dernekleri Federasyonu’nun (DEDEF) salgın sürecinde başladığı dayanışma kampanyası ve ‘Evdekal konserleri’ de devam ediyor. Dayanışma kampanyaları çerçevesinde yoksul ailelere yardım yapılmaya devam ediliyor.

Bunun yanı sıra Dayanışma Kooperatifi’nin içinde bulunduğumuz bu zor günlerde başlattığı “Dayanışma Gönüllüleri Ağı” çalışması devam ediyor. Destek almak isteyenler http://dayanismakoop.com/dayanismapaketi adresine girip Dayanışma Paketi sekmesinden siparişlerini oluşturabiliyor.

Çiftçiler de unutulmadı

Maliyetlerin artması, borç yükü gibi nedenlerle ekonomik yük altında ezilerek topraklarından çekilmeye başlayan çiftçilerle bir dayanışma örneği de Mersin Tarsus Belediyesi’nden geldi. Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, çiftçilerin ürettiği mahsulleri kimi zaman belediyenin öz kaynakları, kimi zaman ise hayırsever vatandaşların yaptıkları bağışlar ile satın alınmasını sağlıyor.

Yapılan bağışlar ile temin edilen gıda kolileri ve çiftçilerden satın alınan mahsullerin belediye tesislerinde taksimatını yaptırılıyor. Oluşturduğu 14 ekip aracılığı ile ihtiyaç sahibi vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması noktasında belirlenen mahallelerde ürünler kapı kapı dağıtılıyor.

Yardımlar devam edecek

Adana Ceyhan Belediyesi, ihtiyaç sahibi aileleri tek tek ziyaret ederek 300 aileye 1.5 ton un dağıttı. Koronavirüs salgını nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşayan ailelere kendi imkanları dahilinde yardımda bulunduklarını bildiren Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle ihtiyaç sahibi aile sayısının arttığını ifade etti. Erdem belediye imkanları yettiğince ihtiyaç sahiplerinin yoğun olarak yaşadığı mahalleler başta olmak üzere ilçe genelinde ihtiyaç yardımı yapmaya devam edeceğini söyledi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir