Enflasyon hız kesmiyor

Example HTML page

Enflasyon hız kesmiyor

TÜİK ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre TÜFE beklenenin üzerinde bir artışla ekim ayında yüzde 2.67 arttı. Böylece yıllık enflasyon yüzde 25.24’ü görmüş oldu ve rekor tazeledi

TÜİK’in açıkladığı verilere göre enflasyon sepetini oluşturan mal ve hizmet gruplarında en yüksek artış aylık yüzde 12,74 ile giyim ve ayakkabı sekötründe gerçekleşti. Buna karşılık düşüş gösteren tek grup ulaştırma oldu. TÜİK’e göre, ulaştırma mal grubunda aylık yüzde 0,85’lik düşüş yaşandı.

Yıllık en yüksek artış ise ev eşyalarında gerçekleşti. Buna göre geçtiğimiz yılın ekim ayına göre ev eşyaları fiyatı yılda yüzde 37.92 artış gösterdi.

Listede gıda ve alkolsüz içecekler grubunda aylık yüzde 3.22 lik artış gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı ayına göre fiyat artışı yüzde 29.26 ‘yı görmüş oldu. Kişinin geliri azaldıkça gelir içinde gıda ve alkolsüz içeceklerin payı arttığından bu oran en fazla sabit gelirli yoksul kesimleri ilgilendiriyor. Buna göre sabit gelirli yoksul kesimlerin gıda enflasyonu karşısında beli bükülüyor.

TÜİK verilerine göre ekim ayında en yüksek fiyat artışı gerçekleşen mal grubu kışlık giyimde gerçekleşti. işte ekim ayının zam şampiyonları;

Çocuk kabanı yüzde 41,21
Kadın kazağı yüzde 40,64
Erkek mont yüzde 40, 16

Öte yandan bebekli ailelerin belini büken bebek bezinde enflasyon hız kesmiyor. TÜİK’e göre sadece ekim ayı içerisinde bebek bezi fiyatları yüzde 11,59 artış gösterdi.

Üretici fiyat endeksi (ÜFE) rakamları geçtiğimiz ay yüzde 0,91’ lik artış gördü. Böylece bir önceki yılın ekim ayına göre ÜFE yıllık bazda yüzde 45,01 ‘lik artış göstermiş oldu. Üretici firmaların katlandığı maliyetlerde yıllık en fazla artış yüzde 76,24 ile enerjide gerçekleşti.

Başlıca ülkelerdeki enflasyon oranları

Japonya: %1,2
ABD: %2,3
Çin :%2,5
Almanya: %2,5
Türkiye : %25,24

Bu rakamlarla birlikte Türkiye’deki enflasyon Avrupa ve ABD’deki enflasyonun yaklaşık 10, Japonya’daki enflasyonun 21 katını görmüş oldu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir