Eğitim yapbozuna devam: Rektörlük için üç yıl profesörlük şartı
Eğitim yapbozuna devam: Rektörlük için üç yıl profesörlük şartı
Bir gün gazetesi HABER MERKEZİ’nin haberi ;
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı dün yayımladığı kararnameyle geçen günlerde kaldırılan rektör olmak için profesör olma şartı tekrar geldi.
Rektörlere profesör olma şartı geçen hafta içerisinde KHK kaldırıldı. Kararın duyulmasının ardından akademi ve eğitim dünyasından çok tepki yağdı. Bunun üzerine defalarca eğitimde yap boz yapan AKP iktidarı bu kez de bu konuda aynı şeyi tekrarladı. Erdoğan tarafından yayımlanan kararnameyle rektör olmak için profesör olma şartı geri getirildi. 4 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne “Rektörler, en az üç yıl profesörlük yapanlar arasından atanır” maddesi eklendi. Böylece aynı madde 5 gün içinde değiştirilip tekrar aynı haline getirilmiş oldu.
6 üniversiteye rektör
Erdoğan ayrıca 6 üniversiteye rektör atamaları yaptı. Cumhurbaşkanlığı kararıyla, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Fatma Seniha Nükhet Hotar, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. Akın Levent, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörlüğüne, Prof. Dr. Nuri Aydın, Marmara Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. Erol Özvar, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Sakarya Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. Fatih Savaşan atandı.
Eski AKP’li vekil rektör oldu
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne atanan, Fatma Seniha Nükhet HOTAR 22 ve 23. Dönemde AKP’den İzmir Milletvekili seçildi. 22. Dönemde AB Uyum Komisyonu Üyeliği ve Başkanvekilliği yaptı. Hotar, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürüttü. Kuruluşundan bu yana AKP’de siyaset yapan Hotar, uzun yıllar genel başkan yardımcılığı görevinde bulundu. Türkiye-AB İlişkileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Hotar, FETÖ’yle olan bağlantısı iddiasıyla KHK ile kapatılan Sivil Düşünce ve Demokrasi Hareketi Derneği Başkan Yardımcılığı görevlerini yaptı.
ASELSAN yöneticisi YÖK’e atandı
Öte yandan Erdoğan Yükseköğretim Kurulu Üyeliği’ne de atama yaptı. ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik bu göreve getirildi. Çelik, 15 Mayıs 2017’den bu yana ASELSAN Teknoloji ve Strateji Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Çelik daha önce TÜBİTAK Başkan vekilliği, Bilim Kurulu Üyeliği, Başkan Yardımcılığı ve YÖK Yükseköğretim Kalite Kurulu Üyeliği yapmıştı. Çelik, Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak görev yapıyordu.
ÖSYM şirket kurabilecek
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığının teşkilat, görev ve yetkilerine ilişkin usul ve esaslar da Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle belirlendi. Merkezin görev ve yetkileri arasında, faaliyetleri ile ilgili olarak şirket kurmak, kurulmuş şirketlere ortak olmak da yer aldı.