Devletin kavram çelişkisi: İçişleri ‘vaka’, Sağlık Bakanlığı ‘hasta’ diyor

Example HTML page

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın vaka-hasta ayrımı yaptıklarını söylemesinin ardından Türkiye’de koronavirüsle mücadelede ilginç bir durum ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı tüm vakaları hastadan saymazken, İçişleri Bakanlığı genelgelerinde ise ‘vaka artışı’ ifadesi kullanılıyor. Bu çelişki, bakanlıklar arasındaki koordinasyonsuzluğu gözler önüne seriyor.

Haber Merkezi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün yaptığı açıklamada ‘her vakanın hasta olmadığını’, sadece semptom gösteren vakaları hasta olarak gördüklerini belirtti. Koca’nın açıklamaları başta uzmanlar olmak üzere geniş kesimlerin tepkisini çekti.

Koca tarafından koronavirüs sürecinin başından bu yana paylaşılan turkuaz renkli veri tablolarındaki ‘vaka2 ifadesi, 29 Temmuz’dan itibaren ‘hasta’ olarak değiştirilmişti.

Sağlık Bakanı’nın vaka-hasta ayrımı yaptıklarını belirtmesinin ardından bu ayrımın neden yapıldığı da ortaya çıkmış oldu. Bu ayrımın vakaların az gözükmesi için yapıldığı yönündeki eleştirilerin ardından Koca, kendini ‘ulusal çıkar’ ifadesiyle savundu.

İÇİŞLERİ ‘HASTA SAYISI’ DEMİYOR

Ancak Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs verilerine ilişkin bakış açısını devletin diğer kurumları paylaşmıyor. Pandemi sürecinde valiliklere gönderdiği genelgelerle salgına karşı alınacak önlemleri belirleyen İçişleri Bakanlığı, metinlerinde ‘hasta’ değil ‘vaka’ kavramını kullanıyor. Üstelik bu durum, Sağlık Bakanlığı’nın 29 Temmuz’da veri tablosunda yaptığı hasta-vaka değişikliğinden sonra da değişmedi.

Örneğin 5 Ağustos 2020 tarihli ‘Koronavirüs denetimleri’ genelgesinde, “Gelinen aşamada, son günlerdeki vaka sayıları da göz önünde bulundurulduğunda, hayatın her alanında mevcut tedbirlere uyulmasının öneminin bir kez daha ortaya çıktığının” altı çizildi. 10 Ağustos tarihli genelgede de benzer bir vurgu yapılarak, “Gelinen aşamada, son günlerdeki vaka sayıları da göz önünde bulundurulduğunda, hayatın her alanında mevcut tedbirlere uyulmasının önemi bir kez daha ortaya çıktığı…” ifadeleri yer aldı.

BUGÜNKÜ GENELGEDE DE ‘VAKA’ DENDİ

İçişleri’nin bugün valiliklere gönderdiği son genelgede de ‘vaka’ ifadesini kullanması dikkat çekti. Bugünkü genelgede, “Ülkemizde de Covid-19 vakalarının devam etmekte olması, her ne kadar vaka sayıları belirli bir düzeyde kontrol altına alınmış olsa da önümüzdeki sonbahar ve kış aylarında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle damlacık yolu ile bulaşan solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığının artış gösterebilmesi beklenmektedir” denildi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir