Cumartesi Anneleri’nin eylemi 700. haftasına giriyor ;Bir ömür boyunca evlatlarını aradılar

Bir ömür boyunca evlatlarını aradılar

Cumartesi Anneleri’nin eylemi 700. haftasına giriyor. Çok sayıda anne ise çocuklarının kemiklerine kavuşamadan yaşamını yitirdi

Cumartesi Anneleri’nin eylemi 700. haftasına girerken, 23 yılıdır çok sayıda anne, çocuklarının kemiklerine kavuşmadan hayata veda etti. Galatasaray Meydanı’ndan yıllarca “Çocuklarımızın kemiklerini verin, hesap verin, bir mezarı çok görmeyin” diye seslenen o anneler ve hikâyeleri şöyle:

»Berfo Kırbayır: 12 Eylül 1980 darbesi sonrası gözaltına alınıp bir daha kendisinden haber alınamayan Cemil Kırbayır’ın annesi Berfo Kırbayır, Cumartesi Anneleri’nin sembol isimlerindendi. 33 yıl boyunca oğlunu aramaktan bir an olsun vazgeçmedi. Berfo Ana, 21 Şubat 2013 tarihinde 106 yaşında yaşama veda etti. Berfo Ana, “Cemil’imin kemiklerini bulmadan beni gömmeyin” vasiyetini bıraktı.

»Fatma Morsümbül: Gözaltında kaybedilen oğlu Hüseyin Morsümbül’ün kemiklerine kavuşmadan 25 Aralık 2016’da yaşamını yitirdi. Anne Morsümbül’ün yaşamı yitirmeden önce söylediği, “Hüseyin’imin kemiklerini bulsam, gömmeyeceğim. Bir torbaya koyup sırtımda gezdireceğim” sözleri hâlâ Galatasaray Meydanı’nda yankılanıyor.

»Zeynep Güney:
10 Haziran 1981’de idam edilen ve cenazesi ailesine verilmeyen Veysel Güney’in annesi Zeynep Güney de ömrü boyunca oğlunun mezarına kavuşma mücadelesi verenlerden. Güney, 13 Ekim 2012 tarihinde yaşamını yitirdi.

»Kiraz Şahin: 18 Ocak 1996’da kaybedilen eşi İsmail Şahin’in akıbetini öğrenemeden yaşama veda eden Cumartesi Anneleri’nden. Eşinin kemiklerine kavuşamayan Şahin, mide kanseri hastalığı sonucu 27 Şubat 2015’te yaşamını yitirdi.

»Cevriye Altunbaş: 12 Eylül dönemi gözaltında kayıplarından Zeki Altunbaş’ın annesi. Sürekli çiçek koyacağı bir mezara kavuşmanın hayalini kurdu. Altunbaş, 31 Mart 2015’te hayata veda etti.

»Makbule Babaoğlu: Urfa’nın Siverek ilçesinde 1994 yılında kaçırıldıktan sonra öldürülen Özgür Gündem gazetesi muhabiri Nazım Babaoğlu’nun annesi Makbule Babaoğlu, 80 yaşında böbrek yetmezliğinden yaşamını yitirdi. Babaoğlu, Cumartesi Anneleri eylemlerinde “Devleti yönetenlere soruyorum oğlumun kemiklerini bana vermeden nasıl barış yapacaksınız?” diye soruyordu.

»Ziyneti Türkoğlu: 1 Nisan 1996 tarihinde Edirne’den İstanbul’daki evine dönmek üzere yola çıkan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Talat Türkoğlu’nun annesi Ziyneti Türkoğlu da oğlunun kemiklerini bulamadan hayata gözlerini yuman Cumartesi Anneleri’nden.

»Fincan Bilgili: 12 Eylül 1994’te gözaltında kaybedilen Kenan Bilgin’in annesi Fincan Bilgin ise, “Kenan’a bir şey olmamıştır, bir gün çıkıp gelir” umudunu hiç yitirmedi. Bilgin’in de diğer anneler gibi ömrü oğlunu bulmaya yetmedi.

»Asiye Karakoç: Rıdvan Karakoç’un annesi Asiye Karakoç, oğlunun faillerinin yargılandığını göremeden 7 Aralık 2016’de yaşamını yitirdi.

»Hediye Coşkun: Abdurrahman Coşkun’un annesi Hediye Coşkun, 80 yaşındayken 18 Mayıs 2017 tarihinde yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirmeden önce anne Coşkun, “Artık barış olsun. Ben ağlamışım, kimse ağlamasın” diye seslenmişti.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir