CHP’li Nilgün Esentepe; Eyüpsultan’ın tarıhi ve kültürel dokusu sonu belli olmayan maceraya sürükleniyor…

Example HTML page

CHP’li Nilgün Esentepe; Eyüpsultan’ın tarıhi ve kültürel dokusu sonu belli olmayan maceraya sürükleniyor…

CHP Eyüpsultan Belediye Meclis üyesi ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Nilgün Esentepe 8’inci seçim 3’üncü toplantı dönemi Nisan ayı 3’üncü bileşiminde Eski Belediye Hizmet binasının Kültür Bakanlığına devrine ilişkin CHP Meclisi Grubu adına aleyhte bir konuşma yaptı.

Esentepe yapmış olduğu konuşmasında; Eyüpsultan’ın sosyal hayatından koparılmış ve Eyüpsultan için çok, çok değerli bu binaların vergi borçları adı altında halkın rızası alınmaksızın devir edilerek ne edüğü belirsiz bir kullanıma sunulmaktadır. Burada Eyüp halkının yararına ve sosyal yaşamına katkı bulunduracak hiçbir şeyin yapılacağı kanaati de uyanmamıştır. Ayrıca Belediyemizin elinden çıkması ile de sonu belli olmayan bir maceraya sürüklendiği ortadadır dedi.

Esentepe konuşmasına şu ifadelerle devam etti;

Sayın Başkan Değerli Meclis üyesi arkadaşlarım Basınımızın değerli mensupları ve çok kıymetli halkımız

Eyüpsultan Belediyemiz bu binaya taşınmadan önce Feshane karşısındaki 4 binada hizmet vermişti. Bu 4 bina Eyüpsultan’ın girişinde çınarların arasında tarihi doku içerinde yoğrulmuş, gelenlere adeta Eyüpsultan’ımıza hoş geldiniz demektedirler.

İlk bina Abdülmecit in askeri rüştiyesi idi. Aslına uygun olarak yıkılıp yeniden yapıldı. Artık o bina müze olarak semtimize hizmet vermeye başladı.

İkinci bina tamamen ahşap iken EbuSuud Ortaokulu olarak senelerce hizmet verdi. Yıktırılarak son şekli ile yapıldı.

Alt katı sergi salonu olarak hizmet veriyordu

Üçüncü bina 1993’lerde hizmet binası olarak belediyemiz tarafından yaptırılmıştır.

Dördüncü bina ise 1800’lerin başında feshane fabrikasının amir hane yani idarehane binası olarak yapıldı. Günümüze kadar da özgün mimarisini koruyarak zamanımıza kadar gelmiş bu tarihi bina zamanı geldiğinde güvenlik için askerin konuşlandığı, zamanı geldiğinde sadece hanımların çalıştığı dikimevi olduğu, zamanı geldiğinde Türkiye’nin ilk kapalı filim stüdyosu olarak ilk konulu filimin çekildiği yer oldu. Eyüp Belediyesi tarafında restorasyonu yapılarak önündeki bahçe ile beraber üst katı da yekpare salon olduğundan konuk ağırlama yeri olarak kullanıldı.

Belediyemiz taşındıktan sonra bu binalar herkesin de bildiği gibi bila bedelle İlim Yayma Cemiyetine verilmiş olup bu şekilde de devam etmektedir.

Sonuç olarak; Eyüpsultan’ın sosyal hayatından koparılmış ve Eyüpsultan için çok çok değerli bu binaların vergi borçları adı altında halkın rızası alınmaksızın devir edilerek ne edüğü belirsiz bir kullanıma sunulmaktadır. Burada Eyüp halkının yararına ve sosyal yaşamına katkı bulunduracak hiçbir şeyin yapılacağı kanaati de uyanmamıştır. Ayrıca Belediyemizin elinden çıkması ile de sonu belli olmayan bir maceraya sürüklendiği ortadadır.

Eyüp sultanımız için bu binalara neler olmaz ki; konuk ağırlama, müze, sergi alanları, kültür etkinlikleri vs. gibi akla hayale gelmeyecek insanlarımızın ve semtimizin yüzünü ağırtacak nice etkinliklerin yapılabileceği bir yer olabilir. Çınarlı yolumuzda bulunan bu 4 inci tanesinden oluşan bu kolyenin Eyüpsultan’ımızın boynundan koparılıp alınmasını istemiyoruz.

Eyüplü ve Eyüp ruhu taşıyan herkesin de desteğini bekliyorum çünkü bizden sonra gelecek nesiller bunun hesabını soracaktır. Vergi borcu adı altında belediyemizin uhdesinden çıkmasını istemiyoruz.

Belirtmiş olduğumuz bu hususlardan dolayı Eyüpsultan İlçemizin tarihi ve kültür değeri olarak Belediyemizin uhdesinde kalarak Eyüpsultan İlçemize hizmet etmesini istiyoruz.

CHP Meclis Grubu olarak hayır diyoruz dedi.

Tüysüz, Millet İttifakından seçilen Bağımsız Meclis Üyesi, Nail Balkan CHP Grup Sözcüsü Veli Güngör, CHP’li İmar Komisyonu Üyesi Zülfü Çakar, AK Partili Hukuk Komisyonu Başkanı Av Ceren Çolak, AK Parti’li Eyüpsultan Belediye Başkan Yardımcısı Alirıza Yavuz, CHP Eyüpsultan Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Ali Haydar İşkar da söz alarak kişisel ve partilerinin görüş ve düşüncelerini ifade ettiler.

Gündeme ilişkin ilk söz alan CHP Hukuk Komisyonu Üyesi Mustafa Tüysüz konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

Sayın Başkan değerli meclis üyeleri Meclisimizin 33 No’lu Hukuk komisyonu raporu hakkında söz almış bulunmaktayım; Bahse konu Eyüpsultan Belediyemizin eski hizmet binasının daha önceki yönetim tarafından bila bedel İlim Yayma Cemiyetine 25 yıllığına kullanmak üzere tahsis edilmiş Eyüpsultan Belediyemizin taşınmazıdır. Tarihsel ve Kültürel olarak Eyüpsultan’ın simgesi konumuna gelmiş bu taşınmazımızı şimdi de Belediyemizin İştirakleri, ESBAŞ, ESTUR’un borçlarına karşılık ve Kemerburgaz da bulunan 5 Parsel karşılığı tranpa, takas karşılığı olarak devri talep edilmektedir.

Birincisi biz Kültür ve Truzim Bakanlığının değer tespitini yetersiz buluyoruz.

İkincisi Eyüpsultanın bu tarihi hafızası konumunda ki yer çok önemlidir paha biçilemez. Eyüpsultan Belediyesinin ve Eyüpsultan halkının değeridir. Satılmamalıdır Eyüpsultan Belediyesinin uhdesinde kalarak hizmet yapmaya devam etmelidir.

Son olarak da Eyüpsultan Belediyemiz 25 yıldır olduğu gibi bu günde borç stokunu artırarak sürekli satışlar, krediler, borçlanmalarla sürekli yer kaybediyoruz. Artık bu gidişe son vermeliyiz diye düşünüyoruz dedi.

Gündeme ilişkin ikinci sözü alan Bağımsız Meclis Üyesi Nail Balkan’da şu ifadelere yer verdi;

Sayın Başkan değerli meclis üyeleri gündemimizin bu maddesine ben değişik bir açıdan bakacağım.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Milli Emlak Müdürlüğüne yazdığı yazıya göre; trampa ile bir cami alıyoruz, Kemerburgaz da Harp okulları binasını alıyoruz.

Herhalde burada bir hata yanlış var.

Hata ve yanlış varsa bu trampa ve satış yeniden gözden geçirilmelidir.

Burada bir hata ve yanlış varsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iade edilmelidir ki burada ileriki süreçte hukuki ve maddi sorun çıkmasın.

Tapuya gittiğimiz de Eyüpsultan Belediyesi Harp okulları ve Cami almış derler ve işlerler oraya hatadan baştan dönelim.

Mademki söyle bir durum var İlim Yayma Cemiyetine verilen bu tahsisi kaldırabiliyoruz. Sonuç olarak Kültür bakanlığı bizden bu yeri boş ve temiz ister. Bu binamızı öyle vermemiz gerekiyor. Bende olsam öyle isterim içince biri varken istemem.

‘’O HALDE GELİN BİZ BU KENDİYERİMİZE SAHİP ÇIKALIM’’

Mademki boşaltabiliyorsak biz burayı gelin alalım hemen o binalarımıza sahip çıkalım hemen burada karar alalım.

Yada bu konuyu komisyona geri gönderelim komisyona geri gitsin Mustafa Tüysüzün olduğu komisyona Hukuk Komisyonuna önlem alalım.

Ben feshanede çalışıyordum işçiydim üniversiteye gidiyordum feshanede top oynardık bize elbise dikip giydiriyorlardı burada.

Biz kumaş yapıyorduk Feshanede hemen karşıya dikim evine gidiyordu askere polise elbise dikiyorlardı.

Ben biraz nostalji seven biriyim orada hatıralarımız var, geçmişimiz var orası Eyüpsultan Belediyesinin uhdesinde kalsın.

Hemen karşısında feshane de tasa uf müzesi olacak Osmanlı ve tarihimize yönelik eşyalar sergilenecek burada ne yapılacaksa birlikte karar veririz çok güzel bir entegre alan oluşur Cemiyetten alalım Başkan o şekilde değerlendirelim fırsat bu fırsatken dedi.

AK Parti’li Hukuk Komisyonu Başkanı Av. Ceren Çolak’da gündem maddesinin lehine söz alarak yapılan değerlendirmelere şu ifadelerle cevap verdi;

Sayın Başkan değerli meclis üyeleri hepinizi saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.

Şimdi Nail abiye teessüflerimle konuşmama başlıyorum iki yıldır ben hukuk komisyonundayım alışamadım dedi söyle ki ayrıca Nail abi seni toplantılara sürekli davet eden kişide benim.

Öncelikle Nail abinin sorularını cevaplandırmak istiyorum; ESBAŞ ve ESTUR istinaden ve bize 5 adette taşınmaz tahsis yapılmış onu söyleyeyim. 4 Parsel Kemerburgaz da1 Parselde Ağaçlı Mahallemizde hiçbir taşınmazımızın üzerinde yapı yok onu söyleyeyim.

Nail Balkan Öyle Değil…

Ceren Çolak ; Yok yazıda komisyonumuzda inceledik hatta Çevre ve Şehircilik Bakanlığının vermiş olduğu tablo var orada da  yok.

Nail Balkan Orada bir yanlış var büyük bir hata yapıyorsunuz…

Ceren Çolak; Keske dün komisyona gelseydiniz orada tartışırdık her hangi bir yapı yok parsellerde.

Nail Balkan Cami ve Harp okulları?

Ceren Çolak ; Mustafa Tüysüz beyin değer tartışmasına cevap vereyim Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bir komisyonu var aşağı yukarı bilirler diye tahmin ediyorum, kendileri buraya geliyorlar ve heyet rapor hazırlıyor bunu söylemek istiyorum.

Onun dışında 3 Milyon 705 bin liralık bir açık kalmış bunun için de milli emlak bize borçlanmış durum da ileriki süreçte bunu değerlendireceğiz teşekkür ederim dedi.

Eyüpsultan Belediye Başkan yardımcısı Alirıza Yavuz da gündeme ilişkin söz alarak lehte ifadelerde bulundu.

Sayın Başkan değerli meclis üyeleri biz burada İlim Yayma Cemiyetine yer satmıyoruz. Geçmiş dönemde yapılan doğrudur yada değildir tartışılabilinir. Yanlış yapılmış ise geçmiş dönemde yapılmış.

Biz göreve geldikten sonra Başkanımızla birlikte Hukuki olarak belediyemize kar getirecek şekilde bir uygulama yapıyoruz.

Şu anda biz burayı İlim Yayma Cemiyetine satmıyoruz belediyemizi zarara sokmadan Hukuki bütün incelemeler yapıldı. 5 taşınmaz alıyoruz iştiraklerimizin vergi borçlarını kapatan uygulama yapıyoruz dedi.

CHP’li İmar Komisyonu Üyesi Zülfü Çakar gündeme ilişkin söz alarak aleyhte görüş ve düşüncelerini dile getirdi.

Sayın Başkan değerli meclis üyeleri hepinizi saygıyla selamlar toplantımızın ve alınacak kararların Eyüpsultan Halkına Hayırlar getirmesini dilerim

Şimdi arkadaşlar bu konuyu defalarca gündeme getirdik bizler CHP Grup’u olarak bizim için önemli bir konu sizlerde hassasiyet gösterdiniz geçen dönem yapılan yanlışın telafisini konuşuyoruz şimdi.

Artık sizlerde İlim Yayma Cemiyetine Bila bedel verilmesinin hata olduğunu kabul ediyorsunuz, sizlerin bu hassasiyetinizi taktirle karşılıyorum.

Şimdi biz bunu defalarca görüştük dile getirdik ve konuştuk arkadaşlar bu konu Eyüpsultan’ın kanayan yarası.

Eyüpsultan Belediyesinin eski binası tarihi bir hafızası sayın Başkan da söyledi daha önce başka bir bakanlıkdayken dönemin SHP’li Belediye Başkanı sayın Kadir Akpınar Tarafından Eyüpsultan Belediyesinin Uhdesine geçirilmiş bir yer. Kendisi rahmetli oldu Kadir Akpınar Başkanımıza Allahtan rahmet diliyorum mekanı cennet olsun yapmış olduğu güzel hizmetleri için sonsuz teşekkür ediyoruz.

Şimdi 25 yıl bedava para vermeden kullanılacak yerin paraya dönüştürülmesini konuşuyoruz.

Bu satış değildir diyorsunuz ama belediyemizin elinden uhdesinden bir taşınmazımız daha çıkmış oluyor.

Belediye 25 yılda öyle bir konuma getirildi ki bu borçları elimizdeki taşınmazlarımızın satışıyla kapatılması konumuna getirildi. Bir şekil de.

Söyle ticari anlamda düşünecek olursak bir tüccar düşünün işleri kötü gittiğin de borçlanmaya başladıkça elinde olan mülkiyetini satmaya başlar. Değerli arkadaşlar ihtirazımız bu noktada bunun satış değil de takas gibi konuşulmasını da doğru bulmuyorum.

Bizim isteğimiz, bizim düşüncemiz buranın Eyüpsultan Belediyesinin Uhdesinde kalmasıdır.

Veli Güngör arkadaşımızın  Denetleme raporuyla ilgili düşüncelerini aktardığın da bir çok yere kira ödediğimiz ortada.

Belediyemiz kendi kaynaklarını elinden çıkarmak yerine öz kaynaklarını verimli kullanmak adına bu değerli yerimizin Belediyemizin uhdesinde kalmasını uygun görüyoruz dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir