CHP’li Mithat Çelik; AKP’li Sultangazi Belediyesi yaptırdığı huzurevini üçüncü şahıslara devir etmek istiyor

İstanbul’da AKP’li Sultangazi Belediyesi yapımına devam ettiği huzurevini planlama aşamasında özelleştirdi. Huzurevi için hazırladığı imar planına “Fonksiyonların tamamı özel teşebbüslerce yapılabilir” notu ekledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şubat ayı Üçüncü Birleşimi dün İstanbul Yenikapı’da bulunan Avrasya Gösteri Merkezi’nde sosyal mesafe kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştirildi. Soru önergeleri ve gündem dışı konuşmaların yapıldığı birleşimde gündeme ilişkin komisyon raporları oylandı. İBB Meclisi Mart ayı Birinci Birleşimi 8 Mart Pazartesi günü saat 14.00’te gerçekleştirilecek.

CHP’Lİ MİTHAT ÇELİK: SULTANGAZİ’DE HUZUREVİ’Nİ ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARA DEVRETMEK İSTİYORLAR

Gündem dışı konuşmaların ardından Komisyon raporları görüşülmeye başlandı. Sultangazi Cumhuriyet Mahallesi’nde yıllar önce Yaşlı Bakım Huzurevi inşaatına başlandığını buna karşın 4 yıldır bitiremediğine işaret eden Çelik, “Bu alanın imar notları değiştirilerek üçüncü kişilere verilmek isteniyor.

Bu faaliyette kâr amacı güdülemez. Kamuda kalması gerekir. Sultangazi Belediyesi işletsin, Bakanlık işletsin…

Belediye zarar eder diyorlar.

Kamunun faydası olan hizmetler kâr-zarar hesabıyla görülemez” dedi.

Sultangazi Belediyesi, kendisine ait 2 bin 886 metrekarelik, “belediye hizmet alanı” fonksiyonuna sahip olan ve üzerinde 2017 yılından beri huzurevi inşaatı yaptığı parselin imar durumunu amacına uygun kullanılabilmesi için “sosyal kültürel tesis” olarak değiştirdi. Plan notlarına da “Belirtilen fonksiyonların tamamı özel teşebbüslerce yapılabilir” ibaresi ekledi.

Plan değişikliğinin gerekçesi açıklanırken de inşa edilmekte olan Sultangazi Yaşlı Bakım Merkezi binasının bulunduğu parselin, özel mülkiyete konu olabilecek şekilde plan tadilatı çalışmasının yapılmasının talep edildiği belirtildi. Plan değişikliği teklifi onay için İBB Meclisi’ne gönderildi ve şubat ayı oturumlarında gündeme alındı.

YATIRIM ARACI OLARAK KULLANILACAK

Plan teklifine ilişkin İBB Planlama Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmede, kamu mülkiyetindeki taşınmazda yer alacak fonksiyonların özel teşebbüslerce yapılabileceğinin plan notlarında önerilmesiyle kamu mülkiyetindeki taşınmazın yatırım aracı olarak değerlendirilmesinin amaçlandığı belirtildi. Kamu mülklerinin özel mülkiyete konu edilmemesi gerektiği vurgulanarak teklifin bu yönden şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı olduğu tespit edildi. Ancak AKP-MHP grubunun çoğunlukta olduğu komisyonlar, plan değişikliğini uygun buldu.

”YAŞLILARDAN DA KAR ETMEYİN”

Komisyon raporunun oylanması öncesinde söz alan CHP’li İBB Meclis Üyesi  Mithat Çelik “Belediye huzurevi işletemez dedikleri için bu plan değişikliği yapılıyor. O zaman bakanlığa, İBB’ye  ya da başka kamu kurumlarına devredin.

Neden burayı 3. kişilere vermekte ısrar ediyorsunuz? Belediye kendi işletirse zarar eder diyorlar. Birçok şeyden zarar eden belediye, bırakın yaşlılarımızdan zarar etsin.

Yaşlılarımızdan da kar etmesin.

Buranın üçüncü şahıslara verilmesinin önünü açmayalım. Burayı bir kamu kurumu yönetsin, kamu mülkiyetinde kalsın” diye tepki gösterdi.

AKP’li İBB Meclis Üyesi Mehmet Yiğit ise alanın özel kişilere devredilmesinin söz konusu olmadığını savunarak “Bu tamamen spekülasyon” dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir