CHP’li Gürer: Milyonlarca diyabet hastası tehdit altında mı?

Example HTML page

CHP’li Gürer: Milyonlarca diyabet hastası tehdit altında mı?


CHP’li Gürer, diyabet hastaları için hayati önem taşıyan kan şekeri ölçüm cihazları ve çubuklarındaki tehlike iddialarını Meclis gündemine taşıdı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, SGK listesinde yer alan üç farklı marka kan şeker ölçüm cihazı ile aynı kişiye ölçüm yaptırıldığında her cihazın farklı bir sonuç verdiği iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Gürer, diyabet hastaları için hayati önem taşıyan bu cihazların ciddi sağlık problemlerine neden olduğu iddialarını Sağlık Bakanı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Piyasada değişik marka ve fiyatta pek çok kan şekeri ölçüm cihazı ve çubuğunun bulunduğunu belirten Gürer, diyabet hastaları için hayati önem taşıyan bu cihazların güvenilirlikleriyle ilgili iddialara Koca’nın açıklık getirilmesini istedi.

GÜVENİLİR CİHAZLAR İÇİN EK ÖDEME

Şeker ölçüm cihazlarında yaşanan sorunların, milyonlarca diyabet hastasının hayatını tehdit ettiğini vurgulayan Gürer, “SGK’nın 10 Ocak 2011 tarihli genelgesinin şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili ciddi sıkıntıya yol açtığına ilişkin haberler kamuoyunda geniş yer bulmuştu. Piyasada değişik marka ve fiyatta pek çok şeker ölçüm cihazı ve çubuğu bulunuyor. Avrupa’da ve ABD’de ciddi testlerden geçmiş ölçüm cihazları maalesef SGK’nın geri ödeme listesinde bulunmuyor. SGK’nın geri ödeme listesinde yer almayan ancak güvenilirliği uluslararası ölçüm merkezlerinde test edilmiş ölçüm cihazları ve çubuklarını almak isteyen hastalar belirli miktarlarda fark ödüyor. Fark ödemeden cihaz almak isteyen bazı vatandaşların ise uzak doğu ürünlerine yöneliyor” ifadelerini kaydetti.

CİHAZ KAYNAKLI YAŞAMINI YİTİRENLER VAR MI?

Gürer, Koca’nın yanıtlanması talebiyle verdiği önergede, “SGK listesinde yer alan üç farklı marka kan şeker ölçüm cihazı ile aynı kişiye ölçüm yaptırıldığında her cihazın farklı bir sonuç verdiği iddiaları bulunmaktadır. Birbirinin iki katı sonuç veren bu cihazlara güvenerek tedavi uygulayan bir hasta hayatı tehlike başta olmak üzere büyük sağlık problemleriyle karşı karşıya kalmaz mı?” diye sordu.

“Milyonlarca hastanın sağlığını tehdit eden bu tablonun önlenmesi için yapılan bir araştırma var mıdır?” diye soran Gürer, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

>> 2011-2018 döneminde yıllara göre ithal edilen şeker ölçüm cihazlarının sayısı nedir?

>> Hangi ülkelerden ne kadar cihaz ithal edilmiştir?

>> Halen SGK listesinde yer alan şeker ölçüm cihazları hangileridir?

>> Bu ürünler hangi ülkelerden ithal edilmiştir?

>> Piyasada satılan ve SGK listesinde yer alan bu cihazlardan ötürü yanlış şeker ölçümü yaptığı ve tedavi uyguladığı için hayatını yitiren, böbreğini kaybeden ya da başka rahatsızlıklara yakalanan hasta sayısı bilinmekte midir? Sayısı kaçtır? Bu cihazlarla ilgili yeni bir düzenlemeye gidilecek midir?

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir