CHP’li Gülsüm Polat’dan; Başkan Deniz Kökene Kırsal Mahalle sorusu

Example HTML page

CHP’li Glsüm Polat’dan, Deniz Köken’e Kırsal Mahalle çalışmasını ne zaman yapacaksınız diye sordu.

Eyüpsultan Belediye Meclisi 8’inci seçim 3’üncü toplantı dönemi Ekim ayı 1’inci bileşimi Meclis Başkan Vekili Mehmet er başkanlığında Eyüpsultan Belediyesi yerleşkesinde bulunan meclis salonunda gerçekleşti.

Büyükşehir Belediye yasasının ek maddesi gereği tarımsal özelliğini yitirmemiş köylerin kırsal mahalle olarak belirlenmesini ön gören kararın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen konuya ilişkin daha önce de Bağımsız meclis üyesi Nail Balkan’ın önergesi bulunmasına rağmen karar alınmadığı görülmesinin üzerine konuyu yeniden CHP İBB ve Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi Gülsüm Polat sözlü soru önergesi vererek meclisin gündemine taşıdı.

Haber Etkin/ Haber Merkezi

Polat sözlü önergesinde şu ifadelere yer verdi;

T.C. EYÜPSULTAN BELEDİYESİ MECLİS BAŞKANLIĞINA;

6 Aralık 2012 tarihinde Büyükşehir Belediye Yasası değiştirilerek köylerimiz mahalleye dönüştürüldü. 2014 yılında yürürlüğe giren bu uygulama köylerimizin kırsal kalkınması, hayvancılığın daha sağlıklı bir şekilde yapılmasına engel olup, mağduriyet yaşanmasına sebebiyet vermiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen ve 16 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7254 Sayılı Kanun” ile mahalleye dönüştürülen köy ve beldelerle ilgili önemli bir düzenleme yapıldı.

7254 sayılı Kanunun 10. Maddesine eklenen Ek-3. Maddede:

“EK MADDE 3 – Köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunup sosyo-ekonomik durumu, şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişebilirliği, mevcut yapılaşma durumu ve benzeri hususlar dikkate alınarak ilgili ilçe belediye meclisinin kararı ve teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisinin en geç doksan gün içinde alacağı karar ile kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit edilen mahalleler, kırsal mahalle kabul edilir.” Denilmektedir.

Dolayısıyla bu kanuna göre öncelikle İlçe Belediyelerince, köy statüsünde iken mahalleye dönüşen ancak kırsal yerleşim özelliği hala devam eden mahallelerin tespit edilerek İlçe Belediye Meclisinde Kırsal Mahalle olarak belirlenmesi ve alınan kararın gecikmeden İstanbul Büyükşehir Belediyesine gönderilmesi gerekmektedir.

Ancak, Eyüpsultan İlçemiz sınırları içinde köy statüsünde iken mahalleye dönüşen “Ağaçlı, Akpınar, Çiftalan, Işıklar, İhsaniye, Odayeri ve Pirinçci mahalleleri hakkında Eyüpsultan Belediye Başkanlığı tarafından bugüne kadar Meclise getirilmiş herhangi bir teklif bulunmamaktadır. Bahsi geçen köylerde yaşayanlar ve Muhtarlar tarafından bu konudaki istekleri tarafımıza sıklıkla iletilmekte olup, bu kapsamda aşağıdaki sorularımın cevaplanmasına ihtiyaç bulunmaktadır:

1-      Köy statüsünde iken mahalleye dönüşen “Ağaçlı, Akpınar, Çiftalan, Işıklar, İhsaniye, Odayeri ve Pirinçci mahalleleri”nin kırsal mahalleye dönüşümü için Belediye Başkanlığınca yapılan herhangi bir çalışma var mıdır?

2-      Köy halkının Kanun ile getirilen muafiyetlerden yararlanabilmesi için gerekli çalışmaların bir an önce yapılması gerektiği açık olup, bu konuda Meclise bir teklif getirilmesi düşünülmekte midir?

3-      Bu konuda, Ağaçlı Muhtarımız, Akpınar Muhtarımız, Çiftalan Muhtarımız, Işıklar Muhtarımız, İhsaniye Muhtarımız ve Odayeri Muhtarımızın ve temsil ettikleri köy halkının taleplerine herhangi bir dönüş yapılmış mıdır?

Yukarıda yer alan taleplerin Başkanlıkça ele alınması ve sorularımıza yazılı veya sözlü cevap verilmesi için önergemizin Başkanlık Makamına havalesini saygılarımızla arz ederim dedi.

Gülsüm Polat

İBB ve Eyüpsultan Meclis Üyesi

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir