CHP’li Gülsüm Polat: Ülkemizde artık mavi kapakla tekerlekli sandalye alma devri bitmeli

Example HTML page

Eyüpsultan Belediye Meclisi 8’inci seçim 5’inci toplantı dönemi Aralık ayı 1’inci bileşimi 2’nci başkanvekili Metin Çırpan başkanlığında gerçekleşti.

Gündem maddelerinin görüşülerek ilgili komisyonlara havalesinin yapıldığı toplantıda gündem dışı konuşmalar bölümünde söz alan CHP İBB ve Eyüpsultan belediye meclis üyesi Gülsüm Polat, engelliler günü dolayısıyla bir konuşma gerçekleştirdi.

Polat yapmış olduğu konuşmasında: Engelli vatandaşlarımıza hizmet devlet eliyle yapılmalı mavi kapak toplayarak tekerlekli sandalye alma devi son bulmalı ifadesinde bulundu.

Gülsüm Polat konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi;

Sayın Başkan, Kıymetli Meclis Üyesi Arkadaşlarım ve Misafirler
Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen bu günde ülkemizde Engellilerin sorunları giderek artıyor.Sebepleri arasında Eğitimsizlik yetersiz beslenme akraba evliliği iş kazaları trafik kazaları terör mayın patlaması deprem savaş gibi sonuçlardır.

”AKP İKTİDARINDA ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ NEREDEYSE KADERİNE TERK EDİLMİŞ”
Engelli insanların nüfusa oranı 2002 yılı D.İ.E tarafından yaptırılan çalışma da %12.29 olduğu söylendi. Engellilerin,
%73 sonradan Engelli
%52 sosyal güvenliği yok
%78 çalışmıyor
% 36 okur yazar değil hal böyle iken devlet tarafından çıkarılan yasalar da yetersiz kalmaktadır böyle olunca da sokakta fazla sayıda Engelli görülmemektedir. 5378 sayılı yasanın öngördüğü erişilebilirlik maddesi AKP milletvekilleri tarafından verilen önergeler le hep uzatıldı.Kamuda çalışan memur sözleşmeli personel sayısı 3.516.538 kişi bu rakama göre 105.496 engelli çalışması gerekirken bu sayı 60.000 civarındadır. Açlık sınırı 14.045 TL Yoksulluk sınırı 45.686 TL iken en yüksek engelli maaşı 2.881 TL dir.Ayrıca medikal malzemeye ulaşmaları da sürekli artan döviz kurlarından dolayı mümkün olamamaktadır.

Oysa devlet kendisini Anayasa’nın 2.maddesinde: Türkiye Cumhuriyeti Laik Demokratik Sosyal Bir Hukuk devletidir diye tarif etmektedir Sosyal devlet vatandaşını bir başkasının vicdanına bırakmaz
Zihinsel engelliler başta olmak üzere ailelerin bir feryadı var
“Yüce Allahım evladımın canını benden önce al”
Diye çünkü kendisinden sonra bakacak kimse yok aslında konu çok uzun biraz da İBB nin Engelliler alanındaki çalışmalarını izah edeyim.

”İBB’NİN ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZA HİZMETLERİ”

İBB Engelliler müdürlüğü 660 personel 165 araç 556.179.000 TL bütçesi
20 eğitim merkezi
5 mola merkezi
5 sosyal servis
8 irtibat bürosu
2 Engelliler kampı ile faaliyetlerini sürdürmektedir
İski den %50 indirimli tarifeden 167.007 kişi
Belbim den ücretsiz seyhat eden 242.816 engelli ve 63.748 refakatçi faydalanmaktadır.Hayat boyu öğrenme müdürlüğü tarafından 3 merkezde 17 farklı branşta eğitim verilmektedir
İbb tarafından kurulan Bölgesel İstihdam Ofislerinde 849 engelli işe yerleştirildi
Metrobüs güzergahında ki üst geçitler engelli kullanılanımına uygun hale getirmek için çalışmalar devam ediyor 2036 olimpiyat oyunları için Engelsiz İstanbul hayata geçirilecek. Aslında bu işlerin tümü Devlet eliyle yapılmalı yerel yönetimler yardımcı olmalı mavi kapak toplayarak sandalye veriliyor bu ülkede. Bu duygu ve düşüncelerle hepinize saygılarımı sunuyorum.
Engelsiz bir dünya dileğiyle.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir