CHP’Lİ GÜLSÜM POLAT; TÜRKİYE’DE İLK, AVRUPANIN ENBÜYÜK ATIK YAKMA VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ HAYIRLI OLSUN

Example HTML page

Eyüpsultan Belediye Meclisi 8’inci seçim 3’üncü toplantı dönemi Aralık ayı 2’nci bileşimi Eyüpsultan Belediye Meclisi Başkanvekili Mehmet Er başkanlığında toplandı.

Aralık ayı gündem maddelerinin görüşülüp onaylandığı meclis toplantısın da gündem dışı konuşmalar bölümün de söz alan CHP Eyüpsultan ve İBB Meclis Üyesi Gülsüm Polat Kasım ayı içerisin de açılışı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından gerçekleştirilen katı atık yakma ve enerji üretim tesisi hakkında bilgi paylaşımında bulunarak düşüncelerini dile getirdi.

Sayın Başkan, değerli Meclis Üyesi arkadaşlarım, sosyal medya hesaplarından bizleri izleyen çok kıymetli Eyüpsultan Halkımız, kıymetli misafirler ve basınımızın değerli temsilcileri hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.

Sayın Başkan değerli Meclis üyeleri; Eyüpsultan İlçemiz Işıklar Mahallemizde yapımı tamamlanan Türkiye’nin ilk Avrupanın en büyük Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisini açtık.

Tesis ürettiği 85 megavat elektrik enerjisiyle, yaklaşık 1. Milyon 400.bin İstanbullunun enerji açığının giderilmesine katkı sunacak. Tesis 2017 yılında başlamış 2019 seçimleri itibari ile %20 fiziki ilerleme sağlamış idi. Bu tesisi iki yıl içerisin de kararlılıkla finans açığını da kapatarak bununla ilgili uluslararası sözleşmeler yaparak ve özellikle bu işi yapan firmaların özel gayretiyle çok değerli bir projenin sonucuna hep birlikte ermenin başarısını ve gururunu yaşıyoruz bu gün.

Tesisin projelendirilmesinden açılışına kadar emek veren geçmiş dönem Belediye Başkanımız ve Yönetimine, bu projenin süresi içinde tamamlanması için üstün gayret sarf eden İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu’na ve İBB Yönetimimize proje müellifi firmaya, emekçi kardeşlerimize, Eyüpsultan’a ve İstanbul’a kazandırdıkları bu değerli tesis için teşekkür ederiz.

Tesisimiz atıkların termal olarak bertarafı ile karbondiositten 28 kat daha zararlı olan çöp gazının (metan gazının) havaya karışımını engelleyerek yıllık 1.38 milyon ton sera gazının salınımının önüne geçilecek.

Tesis yıllık 700. bin aracın trafikten çekilmesine eş değer, başka bir değişle 850. bin ağacın emisyon azaltımına denk bir fayda sağlayarak İstanbul’un karbon ayak izini küçültmede önemli bir rol üstlenecek.

  • Atık yakma haznesi (Bunker);
  • Vinç ve atık besleme sistemi;
  • Atık yakma fırını;
  • Ek yakma sistemi;
  • Buhar Kazanı;
  • Türbin ve jeneratör;
  • Soğutma sistemi;
  • Baca gazı arıtma sistemi;
  • Atık su arıtma tesisi;
  • Kül cüruf ve diğer katı atıkların uzaklaştırılması ve değerlendirilmesi sistemi;
  • Merkezi kontrol odası; idare binası, kantar, atölye ve diğer yardımcı tesisler.

Tesiste yakılacak katı atıklar Avrupa yakasındaki 4 aktarma istasyonundan semi- treylerle getirilecek ve ön işleme tabi tutulmadan ızgaralı sistemler vasıtasıyla yakılarak elektrik enerjisi elde edilecektir. Tesisin bünyesinde 10 gün süreli atın bunkerde depolanabilmektedir.

Tesisin yılda 8.000 saat çalışması öngörülmektedir.

Tesis birbirinden bağımsız üç üniteden oluşmaktadır. Her bir ünite ortak bir atık depolama bunkerinden beslenmekte fakat bir ünitenin birbirinden bağımsız atık yakma fırını, buhar kazanı, baca gazı arıtma sistemi bulunmaktadır.

Tesise gelen evsel nitelikte atıklar önce depolama haznesine alınmaktadır. Atıklar bir vinçle yakma odasına alınarak ızgara sistemler vasıtası ile yakılmaktadır.Yanma sonucu oluşan gazlar atık ısı kazanına gönderilerek buhar üretilmektedir. Yüksek basınç ve sıcaklığa ulaşan buhar ise türbinler aracılığıyla elektrik enerjisine dönüşmektedir. Yanma sonucu oluşan baca gazı her ünite için ayrı kurulmuş baca gazı arıtma sisteminde arıtıldıktan sonra atmosfere salınmaktadır.

Izgara yakma sisteminde katı atıkların herhangi bir ön işleme tabi tutulmasına gerek olmamaktadır.

Bu sistem kalorifik değer ve atık kompozisyonundaki değişimlere karşı dirençlidir ve yakma sürecinde %85’e varan termal verim değerleri elde edilmektedir. Depo gazı sızıntı ve koku gibi problemler minimize edilmektedir.

Tesis yılda 1 milyon ton atık yakarak atık miktarında ağırlıkça %75, hacimce %90 sağlayıp bu sayede yaklaşık 140 futbol sahası büyüklüğünde depolama alanında tasarruf edecektir.

Ayrıca yanma işleminde oluşan taban külünün yeniden değerlendirilmesi için beton firmaları ile ar-ge çalışması sürdürülmektedir.

Bu kazanımlara ilave olarak yıllık 1.000.000 ton atığın taşınmasından dolayı 8. Milyon km yol tasarrufu sağlanacaktır.

Küresel ölçekte en titiz ve itibarlı sertifika programı olan Gold Standart proje kaydı ile mevcut İBB-İSTAÇ tesislerine atık yakma ve enerji üretim tesisinin de eklenmesi ile birlikte ilave 1.5 ton karbon kredisi elde edecek böylelikle İBB-İSTAÇ yıllık 3 milyon ton karbon kredisine sahip olacaktır.

Gülsüm Polat konuşmasını sonlandırırken; Tekrar emeği geçen herkese teşekkür eder, Eyüpsultan ve İstanbul’umuza hayırlı olmasını dileklerimle, saygılar sunarım ifadesinde bulundu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir