CHP’li Doğan Akçiçek: AKP iktidarının 22 yılda eğitim sistemini getirdiği durum ihtiyaçları karşılamıyor

Example HTML page

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi Doğan Akçiçek: AKP iktidarının 22 yılda eğitim sistemini getirdiği durum, ihtiyaçlara cevap vermemektedir

Eyüpsultan Belediye meclisi 9’uncu seçim 1’inci toplantı dönemi Eylül ayı 1 bileşimi Meclis Başkanvekili Av. Özgür Nemutlu Başkanlığında Eyüpsultan Belediyesi yerleşkesinde bulunan meclis salonunda geçekleşti. Gündem maddelerinin görüşülerek ilgili komisyonlara havalesinin yapıldığı Eylül ayı 1’inci bileşiminde Gündem dışı konuşmalar bölümünde söz alan CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi Doğan Akçiçek 2024-2025 Eğitim yılının başlaması dolayısıyla bir konuşma gerçekleştirdi.

Akçiçek konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Sayın başkan, değerli meclis üyesi arkadaşlarım, bizleri sosyal medya aracılığıyla takip eden kıymetli komşularımız ve basınımızın değerli temsilcileri hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.

‘’AKP İKTİDARIN ÇAĞDIŞI EĞİTİM MANİFETOSU’’

Bu yıl 1., 5. ve 9. sınıf öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz, bir eğitim programı olmaktan öte, iktidarın çağ dışı eğitim manifestosu niteliği taşıyan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile döneme başlıyorlar. İhtiyaç analizi ve pilot çalışması yapılmamış, hazırlanma ve onaylanma süreci katılımcı ve şeffaf yürütülmemiş, kaynağı, bilimsel dayanakları ve yazarları belli olmayan, tüm uzmanların karşı çıkmasına rağmen onaylanan bu modele karşı Cumhuriyet Halk Partisi olarak idari işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay’da dava açtık. Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin vakti ve emeği, AKP’nin siyasi hırsları nedeniyle daha fazla ziyan edilmeden bir an önce eski programlara dönüleceğini umuyoruz.

‘’ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU’’

Öğretmenlerimiz, bir yandan AKP iktidarının eğitime yarattığı tahribatla mücadele etmeye çalışırken, bir yandan da kendi haklarına yapılan bir saldırıyla karşı karşıya. Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi geçtiğimiz dönem meclise sunulmuş, partimizin milletvekillerinin gösterdiği başarılı muhalefet sonucunda görüşmeler Ekim ayına ertelenmiştir. Teklif, öğretmenlik mesleğini düzenleyecek nitelikte değildir; yalnızca atama bekleyen öğretmenleri elemek için hazırlanmıştır. Öğretmenlerin hakları tanımlanmamış, diğer eğitim çalışanlarıyla ilgili bir düzenleme yapılmamış, özel sektörde çalışan öğretmenlere yer verilmemiş, basamaklandırma sistemine çözüm sunulmamıştır. Amaç, öğretmenlik mesleğinin itibarını yükseltmek, öğretmenlerimizin ve eğitim bileşenlerinin haklarını tanımak değil; öğretmenlerin diplomasını gasp etmektir.

Üstelik bu yıl okullarımız, öğretmen ataması yapılmadan açılıyor. Danıştay’a açılan davayı bahane gösteren Bakanlık, mülakat sonuçlarını açıklamayarak ve öğretmenlerin atamasını gerçekleştirmeyerek, yalnızca öğretmenleri değil, öğrencilerimizi de mağdur ediyor. Öğretmen açığı, ücretli öğretmenlik adı altındaki emek sömürüsüyle kapatılmaya çalışılıyor.

‘’AKP İKTİDARININ 22 YILDA EĞİTİMİ GETİRDİĞİ NOKTA’’

Öğrencilerimizin nitelikli eğitim hakkı ve öğretmenlerimizin özlük haklarının dışında okullarımızın durumu da ne yazık ki içler acısıdır. 22 yıllık AKP iktidarı, çocuklarımıza okullarımızda bir öğün yemek veremediği gibi, bir bardak temiz içme suyu bile sağlayamamaktadır. Okullarımız, çocuklarımız için güvenli ve sağlıklı yerler olmanın çok uzağındadır. Kamusal, parasız ve eşit eğitim bitirilmiş, devlet okulları ailelerden alınan katkı payları sayesinde ayakta kalmaya çalışan özel okullara dönüşmüştür. Devlet, yalnızca okulun binasını sağlayan, öğretmen maaşlarını veren, elektrik, su ve yakacak masrafını karşılayan konumdadır. Temizlik ve güvenlik görevlisinin maaşından boya badana işine, çatı tamirinden sınıfların bakımına, kırtasiye malzemelerinin ve temel hijyen malzemelerinin alımına dek diğer tüm konularda okullar neredeyse özelleştirilmiş durumdadır. Ailelerin katkı payı veremediği, yoksul bölgelerdeki okullarımız ve çocuklarımız, güvensiz, sağlıksız ve hijyenden yoksun okul binalarında eğitim almak zorunda bırakılmıştır. AKP iktidarının eğitim sistemini getirdiği noktada, nitelikli eğitim her çocuk için bir hak olmak yerine ailesinin imkanları el veren çocukların erişebildiği bir imtiyaz haline gelmiştir.

AKP iktidarında eğitim piyasalaşmış, özel okullar AKP tarafından sistematik şekilde desteklenmiştir. Atanmayan öğretmen sorunu, özel okullara ucuz iş gücü sağlamak için bilinçli olarak yaratılmıştır. Uygulanan sınav sistemlerinin, kamu okullarında yaşanan nitelik kaybının ve eğitimde dinselleşmenin sonucunda, çocuklarının nitelikli, bilimsel ve laik eğitim almasını isteyen veliler çareyi özel okullarda bulmuştur. Devlet okulları, toplumun en yoksul ve çaresiz kesimlerinin çocuklarının AKP’nin eğitim politikalarına dolaysız maruz kaldığı mekanlara dönüşmüştür.

‘’2024’ÜN İLK 7 AYINDA MESEM PROĞRAMI KAPSAMINDA 9 ÇOCUK İŞ CİNAYETİNDE HAYATINI KAYBETMİŞTİR’’

Mesleki ve teknik eğitimin itibarı giderek zedelenmiş, eğitimin niteliği düşürülmüş, bu okullar öğrenciler tarafından tercih edilmez hale gelmiştir. Mesleki ve teknik eğitim kurumları, sosyoekonomik olarak dezavantajlı kesimlerden gelen akademik başarısı düşük öğrencilerin tercih ettiği okullar haline gelmiştir. “4 gün işe, 1 gün okula” diye yoksul ailelerin çocuklarına tek alternatif haline getirilen MESEM’ler, çocuklarımızın devlet eliyle ucuz ve güvencesiz iş gücü olarak kullanıldığı, çocuklarımızın yaralandığı ve öldüğü bir projeye dönüşmüştür. İSİG Meclisi verilerine göre, 2024 yılının ilk 7 ayında MESEM programı kapsamında 9 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir.

”AKP 22 YILLIK İKTİDARINDA CUMHURİYETİN ULUSAL EGEMELİK ANLAYIŞIYLA SAVAŞ HALİNDEDİR”

22 yıllık AKP dönemi, iktidarı genel olarak Cumhuriyetle ve onun ulusal egemenlik anlayışıyla savaş halinde geçmiştir. Laik ve bilimsel eğitimden giderek uzaklaşılmıştır. Yönetici kadrolar, devletin çalışanı değil AKP’nin çalışanı haline getirilmiştir. Liyakatsiz kadrolaşma, mevzuat ve program değişiklikleri, protokol ve özel teşviklerle dini tarikatlarla ilişkili vakıf ve derneklerin eğitimin paydaşı yapılması, Diyanet İşleri Başkanlığının eğitim-öğretim faaliyetlerinin daha fazla içine alınması yoluyla eğitim dinselleştirilmiştir. AKP iktidarı ve atanmış bakanları, 22 yıldır eğitim sistemimize bilinçli olarak, sistematik biçimde saldırmaktadır. Tüm kademelerde, tüm paydaşlar için eğitim her geçen gün daha kötüye gitmektedir. Okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitimin niteliği bilinçli olarak düşürülmüştür.

Bugün okul öncesi ve birinci sınıf öğrencilerimiz için okullarımızda 2024-2025 eğitim-öğretim yılının ilk ders zili çaldı. Önümüzdeki hafta tüm öğrencilerimiz okula dönmüş olacak. Ne yazık ki ne okullarımız ne de AKP iktidarının 22 yılda eğitim sistemini getirdiği durum, öğrencilerimizin, velilerimizin, öğretmenlerimizin, yöneticilerimizin ve eğitim çalışanlarının heyecanlarını, isteklerini ve ihtiyaçlarını karşılamaya hazır değil.

Bu vesileyle Eyüpsultanlı ve tüm öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin yeni eğitim-öğretim hayatında başarılar dilerim dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir