CHP’li Böke: Bir faiz lobisi arıyorsak bakmamız gereken yer Beştepe

Example HTML page

CHP’li Böke: Bir faiz lobisi arıyorsak bakmamız gereken yer Beştepe

Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, BirGün Medya’da Ece Zereycan’ın konuğu. Semih Güven ile beraber hazırlanan Ekonomi Gündemi programında doların soluksuz yükselişi gündem.

Böke, yükselen ve çift hanelere demir atan enflasyon ile beraber kurdaki artışa dair yaptığı değerlendirmede, “Türkiye’de çift hanelere yapışmış bir enflasyon var. Türk Lirası değer kaybettikçe de bunun artması ihtimalinin güçlendiği bir tablo ile karşı karşıyayız. Yapısal sorunlar enflasyona yol açıyor. Enflasyon bir maliyettir. Bu maliyeti bu halk ne kadar daha taşıyabilir sorusunun yanıtı 80 milyon insan veriyor. Veya başka bir mesele de yüksek faizler. Bugün Türkiye’de faizlerin yüksek olmasının en büyük sorumlusu Saray’ın kendisi. Bir faiz lobisi arıyorsak da bakmamız gereken yer Beştepe’dir” ifadelerini kullandı.


Selin Sayek Böke, kurlardaki yükseliş hakkında şunları söyledi:

“Bir algı yaratılmaya çalışıyor. Baştan şu tespiti yapmak lazım. Gelip geçici bir şey yaşamıyoruz. Bu yapısal bir problem. İkincisi ise küçük bir kısmı küresel olsa bile büyük kısmı yerli ve milli olarak Türkiye hikâyesi. AKP’nin siyasi ve ekonomik yapısından çıkan sonuçların tezahürü yaşanıyor. Türk Lirası’nı bir sonuç olarak okumak gerek. Yansıtılan sonucu tartışmak gerek.

Cari açığımız var. Bu borç olduğu sürece herhangi bir şeyde yanlış yaptığınızda, mesela hukuku engellediğinizde, yayınları kapattığınızda, size borç vereceklere güven veremiyorsunuz.

Mesele küresel bir problem olsa Türk Lirası değer kaybetse, liraya benzeyen para birimleri de kaybeder. Ama Türk Lirası hep tek başına değer kaybediyor. Bu yüzden mesele küresel bir mesele değil, Türkiye portresi.

Türkiye’nin büyümesi üretim kapasitesinin arttırılarak yaratılan bir büyüme değil. Talep temelli bir büyüme yaşıyoruz.

Bu ülkenin gencine, çocuğuna, kadınına yatırım yapılsaydı, kapasitemizi arttıran bir harcama olurdu. Öyle olsaydı da enflasyon olmazdı, güvence olurdu. Muhteşem bir coğrafi konumdayız. Birçok farklı kültüre ve pazara ulaşma imkanımız var. Akılcı olsak bunun ekonomik refahından da faydalanırdık.

Bütçeler çok somut siyasi metinlerdir. Bütçe nedir? Var olan kaynaklarınızı nasıl kullanacağınızı gösteren metinlerdir. Rantçı sermayeden yana sınıf siyaseti AKP’nin bütçe tercihini gösteriyor. Vergiyi asgari ücretten toplamaktan yerine sermayedarlardan toplarsın. Böylelikle halkçı ve emekten yana sınıf siyaseti güdersiniz.

İşsizlik Sigorta Fonu, yıllardır bu ülkede işveren teşvikleri için kullanılıyor. Teşvik paketleri açıklandığı işverenler için oluyor. Neden teşvik paketleri emeğe aktarılmasın? AKP’nin bütçesi siyasidir ve rantçıdır. Yeni bir bütçe tasarlanmalı ve halkçı olmalı.

Merkez Bankası, Saray’ın odağından kurtarılmalı. Kullanacağı araçları kendisi karar vermeli. Erdoğan çıkıp faiz kararıyla ilgili “Arkamızdan iş çeviriyorlar” dedi. MB kendi kararlarını kendi uygulaması lazım, Saray değil.

Türk Lirası’nda 10 kuruşluk değer kaybı 2.2 milyar ₺ zarar getirdi.

Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu borçlanma 235 milyar dolar. Bu kaynağı 2019’a kadar öteleyip ötelememe sorunu soruyorsak, AKP’nin krizini gösterir. AKP iktidarı Türkiye ekonomisinin en büyük engelidir.

AKP’nin böyle bir ekonomik politikası varsa, AKP iktidarının olmadığı bir geleceği hep birlikte kurmak zorundayız.

SELİN SAYEK BÖKE KİMDİR?

Türk akademisyen, ekonomist ve Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve PM Üyesi

Selin Sayek Böke, 28 Ağustos 1972’de Buffalo New York ABD’de doğdu.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdi.

Yüksek lisans ve doktorasını Duke Üniversitesi’nde tamamladı.

1999-2001 yılları arasında Bentley Üniversitesi’nde Yardımcı Doçent olarak çalıştı. Ziyaretçi Öğretim Üyesi olarak Georgetown Üniversitesi’nde ders verdi.

2003 yılından beri Bilkent Üniversitesi İktisat bölümünde öğretim üyesi olarak görev almaktadır.

Selin Sayek Böke 2011 yılından beri TÜBİTAK Sosyal Bilimler Araştırma Grubu (SOBAG) Danışma Kurulu üyesidir.

2010 yılında TÜBİTAK teşvik ödülünü ‘Uluslararası iktisat alanında doğrudan yabancı yatırımların etkileri ve belirleyicileri konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları’ sonrası aldı.

Birçok TÜBİTAK araştırma projesinde yürütücülük görevinde bulundu.

CHP’nin 6 Eylül 2014’te gerçekleştirilen 18. Olağanüstü Kurultayı’nda Parti Meclisi’de yer aldı. 14 Eylül 2014 tarihinde Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na getirildi. Seliin Sayek Böke 1 Kasım 2015 seçimlerinde İzmir’den CHPMilletvekili seçildı.

İngilizce bilen Selin Sayek Böke evli ve iki çocuk annesidir.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir