CHP’li Ali Haydar İşkar’dan, Başkan Deniz Köken’e çağrı: Gelin 12 Mahalleyi ilgilendiren mülkiyet sorununu çözelim…

Example HTML page

Eyüpsultan Belediye Meclisi 8’inci seçim 5’inci toplantı dönemi Ocak ayı 1’inci bileşimi Meclis Başkan Vekili Metin Çırpan Başkanlığında gerçekleşti.

Gündem maddelerinin görüşülerek ilgili komisyonlara havalesinin yapıldığı toplantıda gündem dışı konuşmalar bölümün de söz alan CHP Eyüpsultan ve İBB Meclis Üyesi ve Grup Sözcüsü Ali Haydar İşkar Eyüpsultan İlçesinin 12 Mahallesini ilgilendiren imar sorunları hakkında bir konuşma gerçekleştirdi.

CHP’li Ali Haydar İşkar’dan konuşmasında, AKP’li Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken’e çağrı yaparak, gelin 12 mahalleyi ilgilendiren uygulama imar revizyon planını geçirelim mülkiyet sorununu çözelim biz katkı sunmaya hazırız dedi…

İşkar konuşmasına şu ifadelerle devam etti:

Sayın Başkan değerli Meclis üyesi arkadaşlarım, kıymetli misafirler, bizleri sosyal medya hesaplarından takip eden çok kıymetli Eyüpsultanlı komşularımız ve basınımızın değerli temsilcileri, 2024 Yılının ilk meclis toplantısında hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.

Sayın Başkan ben gündem dışı konuşmamla ilgili özellikle Eyüpsultan ilçemizle ilgili önemli gördüğüm mülkiyet sorunlarıyla ilgili başlıklar altında yapacağım. Aynı zamanda iki önemli gün hakkında da değerlendirmede bulunacağım.

‘’SAMPİYON YEŞİLPINAR VE KARADALAP SPOR KULÜPLERİMİZ’’

Öncelikle Eyüpsultan ilçemizin iki güzide takımı Yeşilpınar Mahalesi ve Karadolap Mahallesi Spor kulüplerinin 16 yaş gurubunda şampiyon olmuşlardır. Bu başarılarından dolayı Yeşilpınar ve Karadalap Spor Kulüplerimizi ve sporcularını, teknik heyetlerini ayrı ayrı kutluyorum ve başarılarının devamını diliyorum.

‘’GÖRME ENGELLİLER HAFTASI’’

Yine 14 Ocak Görme engelliler haftası, hiçbir alanda dışlanmadan hayatın her alanında üretmelerine katkı sunmamız gereken bir grup. Özellikle görme engelli vatandaşlarımızın birçok alanda başarılı çalışmalara sahip olduğunu görmekteyiz. Bizim üzerimize düşen karşılaştıkları problemin üstesinden gelmelerini sağlayacak birey, toplum ve kurumlar olarak destek vermemizdir.

‘’10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’’

Yine 10 Ocak çalışan gazeteciler günü özellikle çalışan emeği ve alın teriyle işini yapan gününü kutluyorum. Burada ki amaç özellikle gazetecilerin haklarının verilmesi ve haklarının korunması ve onlarında vicdanı hür kalemler olarak mesleklerini icra ediyor olmalarıdır. Emekleri için de ben burada salonda bulunan bütün basın emekçilerine de saygılarımı sunuyorum dedi.

İŞKAR sözlerine şu ifadelerle devam etti;

Sayın Başkan Eyüpsultan özelinde üç konu var. Vatandaş nezdinde birere bir karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi başkanın da ikamet ettiği Ali tüfekçi olarak bildiğimiz 38 adaya ilişkin. Bir bilgilendirme süreci hakkında bilgi vermek istiyorum.

‘’ALİ TÜFEKÇİ 38 ADA PİLANI’’

Değerli arkadaşlar 38 ada plan değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde geçti geçen dönemde. Yani İBB bir plan yaptı burayla ilgili, bu planını getirdi meclisin imar komisyonunda geçirdi. Fakat İmar Komisyonu uygulamaya ilişkin kararı meclise getirirken de toplam inşaat alanına ilişkin bir ekşitmeye gitti. Bu da işin sonunda vatandaşların aleyhine olacak şekilde geçti. Bununla beraber hepimizin de bildiği gibi bu ada Ali Tüfekçi diye bir varis, malik var dava konusu olabilecek şekilde bir karar çıkmıştır buradan malikte süreci takip ederek ihtiraz etti.

Şimdi tekrardan Ali Tüfekçi yani 38 ada İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi İmar Komisyonunda bekliyor.

Beklemesinin sebebi de yine imar komisyonuna bizim burayı eksiltmeden yapın dememize rağmen Komisyonun eksiltmeye gitmesidir. Sizin de bildiğiniz gibi İBB Meclisinde AKP Ağırlığı var İmar Komisyonunda da 5 AKP’li 3 CHP’li üye var karar bildiğiniz gibi AKP’li Komisyon üyesi arkadaşların bu şekildeki bir kararı ile çıkmış.

Kamuoyun da özellikle Karadolap’da ciddi bir beklenti var.

Buradan divana ve siz değerli AKP Grup Başkanına ve Meclis Üyelerine sesleniyor ve açık açık söylüyorum. Bir an önce Ali Tüfekçi 38 Adaya ilişkin kararının sizin çoğunluğunuz olduğu için desteğinizle bunun çıkması biz hazırız her türlü katkıyı vermeye dedi.

İşkar konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:

‘’AKŞEMSETTİN MAHALLESİ 113 ADA 120-131 PARSELLER’’

Bir diğer konu arkadaşlar hepimizin bildiği gibi arkadaşlar az önce Akşemsemsettin mahallesindeki Öğretmenler sitesinde 113 Ada 120-131 parseller 14 blok 336 daireye ilişkin 1/ 1000 ölçekli İmar uygulama planları. Biz soru önergemizi de verdik. Hak sahibi vatandaşlarımız da burada.

Bu konuya ilişkinde 1 yıldır İmar Uygulama planına ilişkin hak sahipleri gelip ilgili bürokratlara sorduğunda sürekli oyalandıklarını ve dönüşümün özellikle çok önemli bir süreçte depremin her an olabileceği düşünülürse bir an önce buradaki eksilikleri, uygulama imar planıyla ilgili net bir karar verilmeli.

Varsa karar vatandaşlar bununla ilgili firmalarla görüşüp ruhsatlarını alsın ve konutlarını dönüştürsünler.

  Yoksa 1/1000 ölçekli planla ilgili yetki İBB’de ise bunu açık, açık söylesinler biz kamuoyunla paylaşalım biz bununla ilgili gerekli çalışmayı başlatırız dedi. 

İşkar şimdi gelelim en önemli konuya:

Biz geldiğimizde de Eyüpsultan’da da bekleyen çok önemli konular vardı. Bu konuların başında da Eyüpsultan’da, Alibeyköy’de uygulama imar planları geliyor. Bu plan 2005 yılında yapılmış ve ciddi anlamda sıkıntılar doğuran bir plan. Yıllardır vatandaşlar bizden şunu bekliyor. Bu planlarda revizyon’a gitmemizi istiyor. Bizde 2019’dan sonra İBB olarak Ekrem İmamoğlu Başkanımızla birlikte çalışmalara başladık. Bizzat Ekrem İmamoğlu Başkanımız talimatını verdi. 1/ 5000 ölçekli planla ilgili revizyon bir plan gerçekleşti.

Bunu nasıl yaptık?

Özellikle 12 mahalleyi ilgilendiren bir çalışma yapıldı. Akşemsettin, Çırçır, Alibeyköy Merkez, Karadolap, Yeşilpınar, Güzeltepe, Esentepe, Sakarya, Silahtarağa, Eyüp Merkez, 5Levent, Eminyettepe.

07.06. 2022 Başkanın oluruyla burada gerekçeler açıklandı özellikle bölgenin Haliç merkeziyle mekânsal ilişkilerle kurulmuş olması mevcuttaki niteliksiz yapıların ve deprem açısından riskli yapıların dönüşümü gerekliliği ve ruhsatsız yapılara ilişkin mülkiyet sorunu, ruhsatsız yapılar nedeniyle kamu eline geçemeyen donatı alanlarının varlığı, sosyal nitelikli alt yapı yetersizliği dolayısıyla revizyon ihtiyacı doğmuştur.

Burada ne hedeflenmiş?

Afete karşı dirençli yapı, eğitim alanları, deprem ve sel’e karşı önlemler, ve halkın yıllardan beri bekleyen beklentilerini karşılamak.

Peki süreç nasıl işlemiş?

Analiz çalışmaları yapıldı Mayıs 2020 de sonrasında 2022 de sentez çalışmaları 2022’den sonrada planın kararlaştırması ve oluşturulması sürecine geçilmiş.

14 kasım 2022’de de Meclis gündemine alınmış ve İBB Meclisi İmar komisyonuna sevk edildi.

Geçen bu 1 yıl süre içerisinde ben buradan siz değerli mevki daşalarıma da söyledim sözü geçen Ömer Faruk Kalaycı’ya İBB Meclisi 2 Başkan vekili olması sebebiyle söyledim, İmar Komisyonu Başkanı Adnan beye gittik, Deniz Köken Başkana söyledik, Eda hanıma söyledik, bu planla ilgili süreci bir an önce bitirelim. Bu 12 Mahallemizin planı çıksın. Bunu birlikte çıkaralım Eyüpsultanda bu 12 Mahallemizin mülkiyet sorununu bitirelim.

Ne yazık ki şununla karşılaşıyoruz.

Amaç sadece İBB burada bu mülkiyet sorununu bu plan sorununu çözmesin diye bu işin uzatıldığını düşünmekteyim. Ben bunun yanlış olduğunu ve beni yanıltmanızı istiyorum.

Bir yıldır bekleye bu planı özellikle bakın Muhtar çalışmaları yapılmış, Sahada çalışma yapmışız, sonra meclis üyeleri davet edildi meclis üyelerine böyle bir revizyon imar planı yapılacağı toplantısı yapıldı. Sonra vatandaş bilgilendirme toplantısı yapıldı, halkı topladık. Bakın katılımcı bir plan çıkarıyoruz. Karadolap Mahallesinde 27. 12 2022 tarihinde vatandaşla toplantı yaptık. Büyükşehir Belediyesinde yine toplantı yaptık. Bir an önce 12 mahalleyi ilgilendiren nazım revizyon imar planının geçmesi konusunda siz değerli meclis başkanı ve meclis üyelerinin de girişimde bulunması lazım. Bana göre sayın belediye başkanının bu gün yeni yıl dolayısıyla ve son dönemine yaklaşırken artık mecliste bulunması gerekiyor.

Biz meclis üyeleri olarak sorunlarımızı burada mecliste dile getirirken önem arz ediyor. Bize oy veren vatandaşa hesap veriyoruz. Başkanda dönemin son 3 ayında gelip mecliste bulunmalı. Önem arz eden konuları dinleyip bir an önce bunların meclisten geçmesi için çaba harcamalı.

Sizde biliyorsunuz ki İBB Meclisinde meclis çoğunluğu AKP’de kararları alırken de AKP’li arkadaşlar Belediye başkanına gelip soruyor danışıyorlar. Eğer ki bizler Eyüpsultan’a hizmet için çalışıyorsak  biran önce bekletilen bu raporların geçmesi ve onaylanması için çaba sarf etmeliyiz birlikte çalışmalıyız. Amaç Eyüpsultan’da ruhsatsız yapılar kalmamalı, depreme dayanıklı binalar yapılmalı, donatı alanlarındaki niteliksiz yapıların kaldırılması hepimiz aynı fikirdeysek biran önce bu kararların meclisten geçmesi gerekiyor.

CHP’li Ali Haydar İşkar’dan konuşmasında, Sayın Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken’e bir kez daha çağrı yapıyorum, gelin 12 mahalleyi ilgilendiren uygulama imar revizyon planını İBB Meclisinden geçirelim mülkiyet sorununu çözelim biz katkı sunmaya hazırız…

Beni sabırla dinlediğiniz için herkese teşekkür ederim dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir