CHP’li Ali Haydar İşkar İslambey Mahallesi kentsel dönüşüm mağdurlarının sorunlarını Eyüpsultan Belediye Meclisi gündemine taşıdı

Example HTML page

CHP’li Ali Haydar İşkar İslambey Mahallesi Kentsel dönüşüm mağdurlarının sorunlarını Meclis gündemine taşıdı

Eyüpsultan Belediyesi 8’inci seçim 4’üncü toplantı dönemi Ekim ayı 1’inci bileşimi Eyüpsultan Belediye Meclisi Başkan Vekili Mehmet Er Başkanlığında Eyüpsultan Belediye Meclisi salonunda yapıldı.

Gündem maddelerinin görüşüldüğü 2022 Ekim ayı 1’inci bileşiminde gündem dışı konuşmalar bölümünde söz alarak Eyüpsultan, İslambey Mahallesi Kentsel Dönüşüm Mağdurlarının sorunlarını meclis gündemine taşıdı.

İşkar Konuşmasın da şu ifadelere yer verdi,

Sayın Başkan, Değerli Meclis Üyesi Arkadaşlarım, Saygıdeğer Misafirler, Basınımızın Değerli Temsilcileri…

Bizleri sosyal medya hesaplarından izleyen çok kıymetli Eyüpsultanlılar hepinizi saygı ve sevgiyle selamlar Ekim ayı Meclis oturumlarımızda alacağımız kararların hayırlar getirmesini dilerim.

Sayın Başkan değerli meclis üyeleri: Bu gün burada önemli misafirlerimiz var değerli misafirlerimizin çok ciddi sorunları var. Bu sorunları dile getirmek için de gündem dışı söz almış bulunmaktayım.

Öncelikle bu gün burada islambey Mahallemizden ve Rami Yeni Mahallemizden komşularımız buradalar. Hepsini saygıyla selamlıyor hoş geldiniz diyorum.

Ben İslambey deki kentsel dönüşümle ilgili söz aldım.

Bu kentsel dönüşüm önemli ve siyaset üstü bir konu. Bununla ilgili önceki dönem de mecliste yer alan meclis üyesi olarak kısa bir bilgilendirme yapmak aynı zamanda vatandaşlarımızın mağdur oldukları konuları da dile getirmek istiyorum.

İslambey de kentsel dönüşüm 5393 nolu kanunun 73 maddesine göre 2016 yılında hem İslambey hem de Karadolap Mahallemizde kentsel dönüşüm ilan edildi. O süreçde Eyüpsultan Belediyesine İBB’den de yetki verildi. 2017 yılında Eyüpsultan Belediyesi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yoluyla TOKİ ile beraber protokol yapıldı.

Bu protokolle birlikte burada çalışmaları yürüttü ve süreci hazır hale getirmek için yapıldı. 2020 yılında sürecin dönüşüm sürecini tamamlamak ve hızlandırmak için Çevre Şehircilik ve İlkim Değişikliği Bakanlığı ile bir çalışma yaptı. O dönemde Gayrı Menkul Değerleme AŞ süreci o firmaya devretti. O firmada alanda çalışma, Projelendirme ve görüşmeler yaptı. Tabi o aşamadan sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu alanla ilgili 6306 sayılı kanunla kentsel dönüşüm ilan edilmesi ve 6-A ya atıfta bulunarak süreç yürütülmesi tasarlandı.

Bunu biz Mayıs 2022 de gördük önümüze gelen kira yardımı ile 6306’ncı maddenin 6-a bendine göre çalışma yetkisi aldığını gördük.

Sonrasın da bu kira yardımları süreciyle birlikte vatandaşlarımıza tebliğler gitmiş. Ve ilginçtir ben bu tebliğler gittikten sonra biz alandan vatandaştan çeşitli şikayetler aldık. Ne yazık ki 2016’dan bu güne kadar ki süreçte vatandaşın doğru bilgilendirilmediğini ve süreçle ilgili bilgi sahibi olmadığını gördük.

Her şeyden önce burada bir kentsel dönüşüm yapılacağından da haberleri yok. Burada nasıl bir proje yapılacağından da ciddi anlamda bilgi sahibi değiller.

Mahalle sakinleriyle geçtiğimiz hafta davet ettiler bir toplantı gerçekleştirdik. Ve orada biz bilgi sahibi olduğumuz konularda bilgi verdik.

‘’En önemli sorunları’’

  1. Belge sunulmuş borçlanma olur, verilecek daireler olur. Bunlarla ilgili net bilgi olmadığını söylediler. Söylemle Yazılanlar birbiriyle örtüşmüyor.
  2. Yine hisseli tapularda geçmişte satın aldıkları kişilerinde hak sahibi olduklarını iddia edenler olduğunu söylediler.
  3. Şu anda en büyük sorun alanda %70 3/2 çoğunluğun sağlandığı söylenmiş kendilerine ama bunula ilgili de çok net bilgi verilmemiş.
  4. Verilecek olan daireler var mı- yok mu bilgilendirilmedikleri söylediler.
  5. En son süreçte kira yardımı konusunda bir netlik olmadığını ne zaman başlayacağı konusunda bilgi alamamışlar.

Bu süreçte bazı görüşmeler yaptıklarını bazıları imzalarını atmış bu imzaları attıktan sonrada bazı tereddütleri olmuş ve tereddütlerini sorduklarında ise okusaydınız gibi söylemler söylenmiş kendilerine.

Yine gördüğüm kadarıyla zabıta ve polisle gidildiğinde vatandaş kendini tehdit ediyorlarmış izlenimi edinmişler. Bunlarda vatandaşı tedirgin ediyor.

Ben bu konuda vatandaşın sorunlarını dile getirmek için söz aldım inşallah bu konuda İslambeyde de kentsel dönüşüm konusunda hem meclisimizde hem de kamuoyunu vatandaşlarımızı hak sahiplerini doğru bilgilendirileceği bir süreç geçiririz.

Gerekirse Meclisimize özel bir sunumla bizler bilgilendirilip vatandaşlar da toplantılarla bilgilendirilir. Katılımcı bir şekilde yönetilir.

Üst düzey Başkan, Başkan Yardımcıları düzeyinde verilecek taahhütlerin sözlerin vatandaşa bire bir söylenmesi gerektiğini talep ediyorlar.

İşkar: Bu konuda sözlerimi sonlandırırken gecen ayda konuştuk Akşemsettin de prestijli cadde uygulaması ile ilgili vatandaştan yine şikayetler var son bir asfaltlanma kalmış hızlandırılmasını istiyorlar. İstekleri üzerimizde kalmasın. İfadesinde bulundu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir