Canan Kaftancıoğlu: İstanbul’da 93 okulun boşaltılması için neden depremi beklediniz?

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Valiliği’nin aldığı karar neticesinde tahliye edilen 93 okula ilişkin CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

‘’GEÇMİŞTE SORDUĞUMUZ SORULAR HALA GEÇERLİLİĞİNİ KORUMAKTADIR’’

Basın toplantısının başında CHP İstanbul İl Eğitim Sekreteri Mazlume Oruç CHP İstanbul olarak geçmişte yaptıkları basın açıklamalarında bazı sorunların dile getirildiğini hatırlatarak sorularını tekrar yöneltti, ‘’Üç kez basın açıklaması yaparak bu sorunları gündeme getirdik. 3 Eylül 2021’de Bayrampaşa ilçesi Cemalpaşa Ortaokulu önünde. 27 Eylül 2021 Beşiktaş ilçesi Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu ve 8 Eylül 2022 tarihinde Eyüpsultan ilçesi Haydar Akçelik Meslek ve Anadolu Lisesi önünde eğitim koşulları üzerine yaptığımız basın açıklamalarında sorduğumuz sorular hala geçerliliğini korumaktadır. Halihazırda yapımı devam eden okul inşaatları tamamlanmamış 2022-2023 eğitim öğretim yılına yetiştirilmemişken basın açıklaması ile duyurduğumuz 93 okulun riskli okulun yeniden yapımı ve güçlendirilme çalışması ne kadar sürede tamamlanacaktır? Eğer bu kadar kısa sürede tamamlamayı vadediyorsanız ya sıklıkla yaptığımız gibi somut çözüm önerileri yerine ütopik vaatlerde bulunuyorsunuz ya da hükümetiniz tarafından yeni inşaat teknolojileri geliştirildi. Geliştirildiyse bu teknoloji nedir? Meydana gelen deprem felaketi 11 ilimizde büyük hasarlara ulaşmıştır. Deprem bölgelerinin yeniden inşaatı için bir yıl süre isteyen hükümet İstanbul’da yıllardır inşaatı ve güçlendirilmesi tamamlanmayan ve listeye ilave olan 93 okul önümüzdeki eğitim öğretim yılına yetiştirebilecek midir? 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci yarısının başlamasına iki gün kala tahliye kararı alınan 93 okuldaki 51.995 öğrenci, 2.765 öğretmen, görevli ve veliler okullarına ulaşımını nasıl sağlayacak?’’ dedi.

‘’RİSKLİ OKULLARIN ÇOCUKLARIMIZIN HAYATINDA YARATTIĞI RİSKİ HATIRLAMAK İÇİN BAŞKA BİR COĞRAFYADA DEPREM Mİ OLMASI GEREKİYORDU?’’

CHP İstanbul İl Eğitim Sekreteri Mazlume Oruç’un açılış konuşması sonrası, geçtiğimiz yıllarda İstanbul’daki deprem gerçekliği ve eğitim bağlamında CHP İstanbul İl Örgütü’nün gerçekleştirdiği basın toplantılarının kamuoyuyla paylaşıldığı bir video izletildikten sonra CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu’nun basın toplantısı başladı.

Kaftancıoğlu ‘’1999 yılı ve öncesi inşa edilen 93 riskli okulun etüt çalışmaları sonucu 76’sı yıkılıp yeniden yapılacak. 17’sinin ise güçlendirileceği yönünde alınan karar geç alınmış ancak doğru bir karardır.  Bugün sormak durumundayız. İlk etapta açıklanan riskli okulların çocuklarımızın hayatında yarattığı riski hatırlamak için başka bir coğrafyada deprem olması mı gerekiyordu?” dedi.

‘’DEPREM OLMASAYDI ÇOCUKLARIMIZ BU OKULLARA BUGÜN DE GİTMEYE DEVAM EDECEKLERDİ’’

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, Millet İttifakı’nın Ortak Politikalar Metni’nde yer alan Afet Yönetimi bölümündeki ‘’AFAD’a, kuruluş statüsünü ve itibarını geri kazandıracak İçişleri Bakanlığı bünyesinden çıkaracak kural koyucu, yönlendirici, koordine edici, destekleyici ve denetleyici olarak yeniden yapılandıracağız.’’ ve ‘’Okullarda okul, hastane, sosyal hizmet binaları başta olmak üzere depreme karşı güçlendirme çalışmalarını hızlandıracağız.’’ maddelerini hatırlattı. Hatırlatmanın ardından sözlerini sürdüren CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, ‘’İstanbul’da ilköğretim, anaokulu, ortaöğretim ve lise dahil yaklaşık 7.437 tane okul ve yaklaşık bu okullarda öğrencisi, öğretmeni, çalışanı, görevlisi, 5 milyon kişilik bir topluluktan söz ediyoruz. İstanbul’daki bu okulların riskli olduğu ve bu okullara yıllardır müdahale edilmesi gerektiği zaten bilinen bir gerçekti. Bölgede deprem olmasaydı, bu okullarda etkilenen veya etkilenecek olan çocuklarımız bu okullara bugün de gitmeye devam edeceklerdi.’’ dedi.

GERİYE KALAN OKULLARDA ÖĞRENCİLER, ÖĞRETMENLER VE VELİLER GÖNÜL RAHATLIĞIYLA EĞİTİME DEVAM EDEBİLECEKLER Mİ?

Merkezi hükümetin afeti değil algıyı yönetmeyi tercih ettiğini ve İstanbul’daki riskli okulların önceden belirlendiğini hatırlatan CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü, ‘’En azından 93 okulu yıkalım dediler. Peki diğer kalan 7 bin küsür okul ve bu okulda eğitim gören öğrenciler, öğretmenler, görevliler gönül rahatlığıyla gittikleri okula devam edebilecekler mi? Devlet okulları ve özel okullar şu anda eğitimin öğretimin devam ettiği; velilerin rahatlıkla öğrencilerini gönderebileceği okullar mıdır? Bu konuda hem İstanbul halkının hem bizim ama en önemlisi çocuklarını okula gönderen velilerin bunu bilmeye ihtiyacı var. Ayrıca 93 okulun yıkılma kararı basın açıklamasıyla duyurulmaz. Velilere gelen ise WhatsApp mesajı. ‘’Çocuğunuzun gittiği okulun yıkılma kararı alınmıştır Pazartesi günü ikinci sayılacaktır. Salı gününden itibaren nereye gideceğine dair bilgilendirme yapılacak’’ deniyor. Ulaşımını nasıl sağlayacak? Servis ücretini ekstra binen aile bütçesine yükü kim karşılayacak? Hiç cevabı yok. Özel okulların kendi deprem güvenliği de dahil olmak üzere kendi kaderine mi terk ediliyor? Çocuğunu özel okula göndermeyi tercih eden ya da göndermek zorunda kalan velilerin o okulda depremle ilgili inisiyatifi özel okul sahibiyle mi? Kiminle muhatap olacak? İster özel ister devlet okulu olsun; çocuklarımızın bu okuldaki binalardan kaynaklı deprem güvenliğini sağlamak tamamen kamunun ve mülki idarenin sorumluluğundadır.’’

‘’İSTANBUL HALKI ADINA İSTANBUL VALİLİĞİ’NE RESMİ BİR DİLEKÇE İLE BAŞVURACAĞIZ’’

Halk olarak asrın felaketinin yanında asrın beceriksizliği ile karşı karşıya olduklarını belirten ve olası İstanbul depreminde merkezi hükümetin algı yönetmeyi seçerek insanları enkaz altında bırakmayı göze aldığını belirten CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, İstanbul halkı adına İstanbul Valiliği’ne resmi bir dilekçe ile başvuracaklarını belirtti. CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü, ‘’İstanbul Valiliği’ne vereceğimiz dilekçede İstanbul’daki bulunan 7.400 okulla ilgili zemin etütleri yapıldı mı? Bu 93 okul neye göre belirlendi? Diğer okullarla ilgili süreçler ne durumdadır? Yıkılmış olan okullarda ne zaman eğitim öğretim dönemine başlayabilecekler? Bunları soracağız. Alacağınız ya da alamayacağınız da İstanbul halkıyla paylaşacağız. Bu bağlamda bizler İstanbul Valiliği’ne bu dilekçeyi verirken İstanbul Milletvekillerimiz Yüksel Mansur Kılınç ve Sibel Özdemir de şu anda bölgede olan vekillerimiz, Mecliste ise Bakanlığa benzer soruları sorarak mecliste de bunun yanıtını almaya çalışacağız. Yanıt alamayacağımızı da biliyoruz. Ama bizim görevimiz algıyı yönetmeye çalışanlara sorumluluğunu hatırlatmak. Bu bağlamda İstanbul Valiliği’ne riskli görülüp tahliye kararı verilen İstanbul’daki 93 okulun deprem ve zemin analizlerinin ne zaman yapıldığını İstanbul’daki 93 okulun tahliye edilmesi için Kahramanmaraş merkezli depremin neden beklendiğini soracağız. Videolarda gördünüz. Daha önceden tespit edilmişti. Eğer Kahramanmaraş merkezli deprem olmasaydı bu okullarla ilgili herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağını yani çocuklarımızın kaderinin pamuk ipliğine bağlı olduğunu görüyoruz.’’ dedi.

YIKILMAZ ZANNETTİKLERİ KOLTUKLARINDA ÖNÜMÜZDEKİ İLK SEÇİMLERDE O DEPREMİ HEP BİRLİKTE YAŞATMAYA KARARLIYIZ

CHP YDK üyesi, PM üyesi, Milletvekilleri, İl Yöneticileri ve İlçe Eğitim Sekreterlerinin de yoğun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, ‘’Kendisine İçişleri Bakanı denilen birilerinin depremde olan beceriksizliklerini örtmek için söyledikleri ‘’Biz İstanbul depremine hazırlanıyoruz’’ cümlesinin İstanbul’daki sadece okulların durumuna bakarak bile alışık oldukları yalan söyleme işinde ne kadar ilerlediklerini bir kez daha görebiliyoruz. Sizler yani ülkeyi yönettiğini zannedenler saraylarının genişlemesi, menfaatlerinin büyütülmesi dışında hiçbir şey hazırlamıyorlar. Ama hiç merak edilmesin. Bu yaşadığımız acılara zor günlere rağmen çok az kaldı. Bıraktığınız kötülüğü ve beceriksizliği enkazının altından bu ülkeyi hep birlikte ve el birliğiyle kaldıracağız. Görünen o ki sallanmaz zannettikleri, yıkılmaz zannettikleri ve en güvenli zannettikleri, o koltuklarındaki depremin hissedinceye kadar bu ülkede binlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz depremi hissetmeyecekleri açık. O zaman bizler de hep birlikte hem halkın yanında olmaya, hem halkın gerçeklerini söylemeye hem de o yıkılmaz zannettiklerim koltuklarında ilk önümüzdeki seçimlerde o depremi hep birlikte yaşatmaya kararlıyız’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir